Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Ροζάβα, Τετάρτη 15/2 στο Τούρκικο Προξενείο


ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τετάρτη 15/2 | 18:00
απέναντι από το Τουρκικό προξενείο

-αλληλεγγύη στην επανάσταση στη Ροζάβα

-άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Rise Up 4 Rojava Greece

*επόμενη συνέλευση του Rise Up for Rojava στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 15/2, στις 19:30 (μετά τη συγκέντρωση), στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera (επισκόπου Αμβροσίου 3 – περιοχή Αντιγονιδών)

——–

Να κάνουμε την 15η Φεβρουαρίου ημέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης ενάντια στις διακρατικές συμμαχίες

Στις 15 Φεβρουαρίου 2023 κλείνουν 24 χρόνια αιχμαλωσίας σε πλήρη απομόνωση σε ένα νησί ϕυλακή, του ιδρυτικού στελέχους και προέδρου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το ελληνικό κράτος, πιστός υπηρέτης των συμϕερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Το 1998, ο Οτσαλάν, παρά τον τεράστιο κίνδυνο που αποτελούσε για τον ίδιο αυτή η επιλογή, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Συρία οπού διατηρούσε τη βάση του για να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη. Δεν επέλεξε να ϕυγαδευτεί στα εδάϕη του Κουρδιστάν γιατί ήξερε πως οι εχθροί του δεν θα δίσταζαν να αιματοκυλίσουν όλη την περιοχή στην προσπάθεια αναζήτησης του. Παράλληλα θεωρούσε ότι μέσω της διπλωματίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων θεσμών θα γινόταν ευρέως γνωστό το ζήτημα της γενοκτονίας του κουρδικού λαού και της αντιαποικιοκρατικής – αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης των αντάρτικων δυνάμεων.

Είναι γνωστό ότι ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα εϕόσον είχε προηγηθεί πρόσκληση προς αυτόν, περισσότερων των 180 βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Στις 9 Οκτωβρίου του 1998 ο Οτσαλάν ϕτάνει στην Ελλάδα αλλά το ελληνικό κράτος υπό την κυβέρνηση Σημίτη δεν τον δέχεται και αρχίζει μια περιπλάνηση σε μια σειρά κρατών που του αρνούνται κατηγορηματικά πολιτικό άσυλο και ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα όπου εκδιώχνεται. Kαι πάλι περιπλανιέται σε μια σειρά από κράτη που του αρνούνται την είσοδο. Ξαναγυρίζει στην Ελλάδα και στη συνέχεια πετάει προς την Κένυα αυτήν τη ϕορά ως άτυπος κρατούμενος, με
την συνοδεία πρακτόρων της ΕΥΠ. Εκεί -όντας στην ελληνική πρεσβεία-, η ελληνική κυβέρνηση τον εξαπατά και τον παραδίδει στα χέρια πρακτόρων οι οποίοι τον οδηγούν στην Τουρκία, μετά από συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έκτοτε ο Οτσαλάν βρίσκεται απομονωμένος στο νησί ϕυλακή Ιμραλί.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να μπούμε σε ιστορικές λεπτομέρειες που είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστές ούτε να σταθούμε στα ονόματα που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν. Οι πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης ϕρόντισαν ώστε να παραχαράξούν ή να αλλοιώσουν την ιστορία ώστε να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και τα συμϕέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, χωρίς να διστάζουν να αμαυρώσουν το προϕίλ ενός επαναστάτη που με ανιδιοτέλεια έχει αϕιερώσει όλη τη ζωή του στον σκοπό της απελευθέρωσης.

Στην υπόθεση της αιχμαλωσίας του Οτσαλάν γίνετε για άλλη μια ϕορά εμϕανές ότι τα κράτη παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, πάντα θα συμμαχούνε για την καταστολή των επαναστατικών κινημάτων. Η Ελλάδα και η Τουρκία ενώ δε διστάζουν να προετοιμάζουν συνεχώς τους λαούς τους για έναν πιθανό μεταξύ τους πόλεμο για τα συμφέροντα των αφεντικών της κάθε χώρας, είναι σύμμαχοι ενάντια στα επαναστατικά κινήματα στο εσωτερικό τους. Το 1993 η Γερμανία απαγόρευσε την ύπαρξη κουρδικών σωματείων με αποτέλεσμα το κλείσιμο όλων των πολιτιστικών κέντρων των Κούρδων και την ϕυλάκιση και δίωξη πολλών Κούρδων ακτιβιστών. Την απόϕαση αυτή ακολούθησαν πολλά από τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Το 1997 οι ΗΠΑ ενέταξαν το PKK στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ αργότερα ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλα.

Ο κουρδικός λαός, είτε στα απελευθερωμένα, από το αντάρτικο, βουνά του Κουρδιστάν, είτε στους μαχαλάδες στις κατεχόμενες από το τουρκικό κράτος πόλεις, είτε στην επαναστατημένη από το 2012 Βόρεια και Ανατολική Συρία γνωστή ως Ροζάβα, δόμησε ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που η έμϕυλη, εθνοτική και οικονομική ισότητα και οι πολιτειακές ελευθερίες διασφαλίζονται από την άμεση συμμετοχή της κοινωνικής βάσης, το μοντέλο του Δημοκρατικού Συνoμοσπονδισμού.O Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός σήμερα ήδη έχει συμπεριλάβει στο επαναστατικό παράδειγμα που εδώ και 10 χρόνια λαμβάνει χώρα στα εδάφη της Βόρειας και της Ανατολικής Συρίας πλήθος άλλων λαών, Αράβων Ασσυρίων, Τουρκμένων, Αλεβιτών, και άλλων, ενώ αποτελεί πρόταση για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τη μέση Ανατολή ευρύτερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η εξέγερση στο Ιράν είχε ως κεντρικό σύνθημα το Jin, Jiyan, Azadi (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία). Ένα σύνθημα βγαλμένο από το κουρδικό κίνημα ελευθερίας που εκϕράζει απόλυτα την ιδεολογία της γυναικείας απελευθέρωσης σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν αυτή ξεσπά με την πυγμή της αγανακτισμένης αξιοπρέπειας.

Για το επαναστατικό αυτό παράδειγμα σημαντικό ρόλο έπαιξε μια πλούσια σειρά από τόμους, που έχουν πλέον μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, στις οποίες ο πολιτικός κρατούμενος Α. Οτσαλάν, μέσα απ’ την φυλακή, αναπτύσσει την επαναστατική του θεωρία για την ριζοσπαστική δημοκρατία· τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμο.

Ο Οτσαλάν, στο 74ο έτος της ηλικίας του είναι έγκλειστος 24 χρόνια σε ένα νησί ϕυλακή, ως ο μοναδικός κρατούμενος. Η τελευταία επίσκεψη των δικηγόρων του ήταν το 2019 και η τελευταία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον αδερϕό του ήταν πριν από περίπου 2 χρόνια. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία ένδειξη ζωής.

Είναι καιρός να βγάλουμε από τη λήθη την πραγματική ιστορία που δεν είναι άλλη από την ιστορία για την ελευθερία των καταπιεσμένων. Ο Οτσαλάν είναι αιχμάλωτος επειδή είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής ενός κόμματος το οποίο κατάφερε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει ένα τεράστιο κομμάτι του κουρδικού λαού να αντισταθεί και να πολεμήσειτην αποικιοκρατία, τον ϕασισμό και τον ιμπεριαλισμό, εδώ και 47 χρόνια.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Οτσαλάν είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς, τον καταπιεσμένο κουρδικό λαό, το αντάρτικο στα βουνά του Κουρδιστάν, την επανάσταση στη Ροζάβα ΒΑ Συρία.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

Rise Up 4 Rojava


Η μαχόμενη Ροζάβα αποτελεί ένα ζωντανό επαναστατικό παράδειγμα αντίστασης στο αδηφάγο κρατικό-καπιταλιστικό-πατριαρχικό σύστημα. Το οργανωμένο κουρδικό κίνημα με πρόταγμα τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό, εδώ και δέκα χρόνια αντιτίθεται στην κρατική οργάνωση της κοινωνίας και μέσω της συλλογικής αυτοδιάθεσης, της μαχητικής αντίστασης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι. Έτσι βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των ισχυρών, καθώς επιθυμούν να εξαφανίσουν αυτό το εχθρικό γι’ αυτούς πρόταγμα αφού βάλλεται από αυτό η ηγεμονία τους.

Το φασιστικό τουρκικό κράτος με τις τακτικές -τα τελευταία χρόνια καθημερινής βάσης- επιθέσεις που εξαπολύει στηΡοζάβα και γενικότερα στις επαναστατημένες περιοχές του Κουρδιστάν διεξάγει έναν διαχρονικό πόλεμο εναντίον μιας ζωντανής επανάστασης. Επιθέσεις, όπως διακοπή υδροδότησης και εμπάργκο, βομβαρδισμοί περιοχών και χρήση χημικών αερίων. Μάλιστα το τουρκικό κράτος στην προσπάθειά του να καταστείλει την ιδέα της επανάστασης, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ προέβη στην απαγωγή ενός ιδρυτικού μέλους του PKK και ηγετική φιγούρα για τον κουρδικό μαχόμενο λαό, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος εδώ και 24 χρόνια κρατείται αιχμάλωτος.

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Ερντογάν, με σκοπό να διατηρήσει την εκλογική της βάση έχει εκστομίσει μια σειρά απειλών που αναφέρονται στην καταστροφή και την εξαφάνιση της περιοχής της Ροζάβα και όλα αυτά πλέον με την πλήρη συγκατάνευση των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Όμως ο επαναστατημένος κουρδικός λαός θα συνεχίσει πεισματικά, με σύνθημά του το “Γυναίκα- Ζωή- Ελευθερία” να μάχεται απέναντι στην καταπίεση και την εκμετάλλευση που επιβάλλει ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός. Θα συνεχίσει να αποδεικνύει πως ο κόσμος ισότητας και ελευθερίας που οραματιζόμαστε ως αναρχικοί και αναρχικές είναι εφικτός και μας χωράει όλους.

Αλληλεγγύη στην επανάσταση της Ροζάβα

Άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Αναρχική πολιτική οργάνωση- Ο.Σ. – Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκη


Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Ροζάβα

Τετάρτη 15/2 | 18:00 | Έναντι Τουρκικού προξενείου

| Η επανάσταση στη Ροζάβα |

Από το 2012, στις απαρχές του συριακού εμφυλίου πολέμου, στην περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν – γνωστή και ως Ροζάβα, ξεκινούν να συγκροτούνται πιο μαζικά και πιο ενιαία οι επαναστατικές διαδικασίες και πρακτικές που διέτρεχαν τους αρμούς του κοινωνικού πεδίου για χρόνια, δομώντας ένα πολιτειακό εγχείρημα κοινωνικής οργάνωσης απέναντι στον εθνοκρατικό συγκεντρωτισμό, βασιζόμενες στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας,της συνεργατικής οικονομίας, της απελευθέρωσης από τον καπιταλισμό, την πατριαρχία, τα έθνη-κράτη, για την ανεξιθρησκία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η αυτονόμηση της Ροζάβας επιτεύχθηκε το 2013, ως μέρος της συνεχιζόμενης κουρδικής εξέγερσης για την απελευθέρωση από την Μπααθική Συρία. H πλειονότητα του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής, παράλληλα ωστόσο, κατοικούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως Άραβες, Αρμένιοι, Συροϊακωβίτες, κ.α. Τέλος, εάν και αποτελεί μια De facto αυτόνομη περιοχή στη Βορειο- Ανατολική Συρία/ Δυτικό Κουρδιστάν,δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το Συριακό κράτος.

Το πολίτευμα που έχει θεσπιστεί είναι αυτό του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού και της Δημοκρατικής Αυτονομίας, που υιοθετεί τη λαϊκή συνέλευση ως θεσμική εφαρμογή της ελευθερίας. Παράλληλα, στα πλαίσια του αγώνα απέναντι στην πατριαρχία, οι γυναίκες ξεπερνώντας τη βαριά και μακρά καταπίεση τους στην περιοχή, κατέχουν κεντρικότατο ρόλο σε όλες τις σφαίρες της ζωής. Είτε αυτό έχει να κάνει με την συμμετοχή τους στα κοινά, είτε ακόμα συγκροτώντας τη γυναικεία κουρδική πολιτοφυλακή (YPJ), γίνονται αυτές το επίκεντρο μιας δυναμικής, που καθορίζει κάθε πτυχή του επαναστατικού εγχειρήματος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τόσο των εδαφών τους, όσο και των ίδιων. Άξιο αναφοράς παράλληλα είναι, πως οι κουρδικές δυνάμεις έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση, και εν τέλη στον περιορισμό, του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Το επαναστατικό αυτό εγχείρημα δεν έχει σταματήσει να δέχεται όλα αυτα τα χρόνια επιθέσεις, και να αντιστέκεται στην επεκτατική πολίτικη του Ερντογάν και των συμμάχων του. Τους τελευταίους μήνες, ενόψει των επικείμενων εκλογών και με σκοπό την συσπείρωση του εθνικού κορμού, παρατηρούμε την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται με σχεδόν καθημερινές επιθέσεις. Από τον Νοέμβριο του 2022, έχουν βομβαρδιστεί μαζικά μέσω αεροπορικών επιχειρήσεων πολλές περιοχές της Ροζάβα, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα επιθέσεις μέσω χημικών όπλων κατά των Κούρδων/ Κουρδισσών ανταρτών/ ανταρτισσών. Προσφάτως, η φασιστική κυβέρνηση του Ερντογάν αποδίδοντας μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στο Κουρδικό κίνημα, βομβάρδισε όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και χωριά πολιτών, μια εγκατάσταση σιτηρών, και ένα νοσοκομείο. Οι δυνάμεις ασφάλειας της Ροζάβα είναι συνεχώς σε επιφυλακή, αναμένοντας νέες τουρκικές επιθέσεις, καθώς η απειλή μιας μεγάλης εισβολής εντείνεται, εν μέσω ακόμα και μιας ανθρωπιστικής κρίσης ανεπανάληπτης κλίμακας, όπως ο σεισμός της 8ης Φεβρουαρίου – όπου και βρίσκουμε τις επιθετικές επιχειρισιακές διαθέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης αμείωτες.

| Άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Α. Οτσαλάν |

Παράλληλα, η επανάσταση χτυπάται και στο πρόσωπο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη και προέδρου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), και θεωρητικού της πολιτειακής στροφής των Κούρδων της περιοχής προς τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό. Ο ίδιος, εγκαταλείπει τη Συρία το φθινόπωρο του 1998, προς αναζήτηση πολιτικού άσυλου στην Ευρώπη. Λίγους μήνες αργότερα, καταλήγει στην Κένυα, από όπου και απαγάγεται στις 15 Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που συλλαμβάνεται, έως και σήμερα, παραβιάζονται και καταπατώνται βασικά δικαιώματα του.

Με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον αδερφό του να εντόπίζεται στο 2021, σήμερα περνάν σχεδόν 2 χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα νέο για τον ίδιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την εικόνα που μπορούμε να έχουμε για την υγεία και την γενικότερη κατάσταση του. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνονται παράλληλα 24 χρόνια από τον εγκλεισμό του στη νησίδα Ιμραλί, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, με το Τουρκικό καθεστώς να συνεχίζει την εφαρμογή μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής απομόνωσης, αιχμαλωσίας και βαναυσότητας απέναντί του.

| Αλληλεγγύη σε Ροζάβα & Α. Οτσαλάν |

Η στάση μας απέναντι στο επαναστατικό εγχείρημα της Ροζάβα, τον πόλεμο που δέχεται, αλλά και στον αιχμάλωτο Αμπντουλάχ Οτσαλάν που βρίσκεται σε καθεστώς αιχμαλωσίας και βασανισμού, δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν της αλληλεγγύης. Στην εποχή όπου κράτος, αστική δημοκρατία και καπιταλισμός καταδυναστέυουν τους λαούς, προβάλλοντας ως μονόδρομο την εξουσία τους, η επανάσταση στη Ροζάβα αποτελεί ένα σημαντικό σε μέγεθος, επαναστατικό εγχείρημα των ημερών μας- με την αυτοθέσμιση και την ισότητα να βρίσκονται απέναντι στον βωμό του κέρδους. Αναγνωρίζουμε τον αγώνα των Κούρδων/ Κουρδισσών και όλων των κατοίκων της Ροζάβα ως δίκαιο και δύσκολο, και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη. Η εκδικητικοτητα που δείχνει το Τουρκικο κράτος απέναντι στο πρόσωπό του Α. Οτσαλάν, λόγω της πολιτικής του δράσης δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Οι αγώνες για την απελευθέρωση του κρατάνε από την πρώτη μέρα της φυλάκισης του έως και σήμερα,εντός και εκτός φυλακών. Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έχουν πάρει μέρος σε διάφορες περιοχές από τον κόσμο του αγώνα, και Κούρδοι/ισσες κρατούμενοι/ες έχουν δώσει μάχες με όπλο τους απεργίες πείνας, με βασικό αίτημα την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ Α. ΟΤΣΑΛΑΝ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Σχολείο”

Μοιραστείτε το άρθρο