Οι Αμερικανοί υπόσχονται βοήθεια σε διάρκεια, αλλά όχι σε μέγεθος

356Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δύσκολη η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο, παραδέχεται ο ουκρανός πρόεδρος και διαπιστώνουν Αμερικανοί και Βρετανοί. Συμβουλές να εγκαταλειφθεί το Μπαχμούτ και οι Ουκρανοί να επικεντρωθούν αλλού… πριν έρθει η άνοιξη που θα αρχίσει να αμφισβητείται η συνέχισή της βοήθειας.

Ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα συμπληρωθεί σε λίγες μέρες και μετά από μια περίοδο χαμηλής έντασης συγκρούσεων επί του εδάφους (πέραν των ρωσικών βομβαρδισμών σε ενεργειακές υποδομές), ο πόλεμος φαίνεται να περνάει σε νέα φάση. Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν πολλές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα στα ανατολικά και νότια, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τον εκνευρισμό του Κιέβου, το οποίο ζητάει εσπευσμένα νέα όπλα και συγκεκριμένα (μετά τις αποφάσεις για τα άρματα μάχης) πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη.

Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν στο Μπαχμούτ του βόρειου Ντονέτσκ, πέριξ του οποίου σφίγγει ο ρωσικός κλοιός και ο έλεγχός του θα ανοίξει το δρόμο για το τελευταίο κομμάτι του άξονα Σλοβιάνσκ-Κραματόρσκ. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Ουκρανούς. «Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή, ειδικά στις περιφέρεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Είναι κυριολεκτικά μάχη για κάθε σπιθαμή ουκρανικής γης», είπε ο Ζελένσκι στο αποψινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί φαίνεται πως δέχονται πίεση από τους Αμερικανούς να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο πεδίο, ακόμη και «θυσιάζοντας» το Μπαχμούτ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η άνοιξη θα είναι κομβικής σημασίας συγκυρία, με την Ρωσία να επιτίθεται και την Ουκρανία να ξεκινάει την αντεπίθεσή της σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Σύμφωνα με τη  Washington Post, η κυβέρνηση Μπάϊντεν έχει γνωστοποιήσει στο Κίεβο ότι το χρονικό σημείο καμπής είναι ήδη την άνοιξη, αναφερόμενη σε κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος φέρεται να πιέζει το Κίεβο να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στο πεδίο των μαχών, καθ΄ ότι θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί το ίδιο επίπεδο βοήθειας από το Κογκρέσο. «Το ”για όσο χρειαστεί” αφορά μεν την διάρκεια της σύγκρουσης, όχι το μέγεθος της βοήθειας», σχολιάζει ανώνυμα αμερικανός αξιωματούχος.

Να σημειωθεί ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ενώ ο πρόεδρος Μπάϊντεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία την επόμενη μέρα. Όλοι τους λίγο πριν την επέτειο την έναρξης της ρωσικής εισβολής.

Πάντως, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ ο οποίος παίρνει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, διατύπωσε τους στόχους του Κιέβου στην προμήθεια νέων όπλων. Ως τέτοιους προσδιόρισε: την προστασία των ουκρανικών ουρανών, την ενίσχυση της συμμαχίας των τανκς, τη συνέχιση παροχής πυρομαχικών, τη διασφάλιση περισσότερης εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού, τις επισκευές και αντικαταστάσεις όπλων.

«Έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσει η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερες αντιαεροπορικές δυνατότητες», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόϊντ Όστιν.  «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία διαθέτει έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στον κατάλογό της. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσει η Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας», είπε.

Μοιραστείτε το άρθρο