Σφοδρές μάχες στο Ντονέτσκ και… τα ορυχεία του

339Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει «εξαιρετικά οξεία», ιδιαίτερα στο Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε «άγριες» μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα στο Βουγλεντάρ. Ο Ζελένσκι σήμερα ζήτησε από τους Δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται στην ανατολική Ουκρανία και την περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις μετά το Σολεντάρ στοχεύουν το Μπαχμούτ (βόρεια), καθώς και στο Βουγλεντάρ (νοτιοδυτικά), επιχειρώντας να κατευθυνθούν προς τα βορειοδυτικά και τον ολικό έλεγχο της περιφέρειας αυτής του Ντονμπάς.

Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει «εξαιρετικά οξεία», ιδιαίτερα στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Οι κατακτητές δεν πλήττουν μόνο τις θέσεις μας, αλλά εσκεμμένα και μεθοδικά καταστρέφουν αυτές τις πόλεις και τα πέριξ χωριά», αναφερόμενος σε Βουγλαντάρ και Μπαχμούτ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε «άγριες» μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα στο Βουγλεντάρ, κατά τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού για τον ανατολικό τομέα Σερχίι Τσερεβάτι. Ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της περιφέρειας Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε πως «σύντομα η Βουγλεντάρ μπορεί να γίνει νέα πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς». «Η περικύκλωση και η μέλλουσα απελευθέρωση» της κοινότητας αυτής θα επιτρέψει να «αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο» και να ανοίξει ο δρόμος για την εξαπόλυση επίθεσης στην κατεύθυνση των Πόκροβσκ και Κουράχοβε, βορειότερα.

Στην πόλη αυτή των ορυχείων (150 χιλιόμετρα νότια από την Μπαχμούτ) με 15.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, βρίσκονται σε εξέλιξη «βάρβαρες» μάχες και ρωσικές δυνάμεις έχουν «εγκατασταθεί στο νοτιοανατολικό και στο ανατολικό τμήμα της πόλης», ανέφερε ο αξιωματούχος των φιλορωσικών αρχών στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, Γιαν Γκαγκίν.

Στην Τσάσιβ Γιαρ, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Βορειότερα, στην περιφέρεια Χάρκοβο, άλλοι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σφυροκοπήθηκε το χωριό Ντβορίτσνα, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Η πόλη της Χερσώνας έγινε επίσης στόχος ρωσικών οβίδων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δύο τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Κοστιαντίνιφκα, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας. Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε ότι τέσσερις πολυκατοικίες και ένα ξενοδοχείο υπέστησαν ζημιές.

Για ουκρανικό πλήγμα σε νοσοκομείο σε περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο στην ανατολική περιφέρεια του Λουγκάνσκ έκανε λόγο η Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός σημείωσε ότι «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν σκόπιμα το κτίριο του τοπικού νοσοκομείου με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, στην πόλη Νοβοάινταρ της περιφέρειας Λουγκάνσκ». Το χτύπημα «σκότωσε 14 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό και τραυμάτισε άλλους 24», συμπλήρωσε.

Μετά τα τανκς, τα πλοία, τα υποβρύχια και τα μαχητικά αεροσκάφη που ζήτησε ο ουκρανός πρόεδρος, σήμερα συμπλήρωσε τον κατάλογο των απαιτήσεων από τους Δυτικούς ζητώντας και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μεταξύ των οποίων τους MGM-140 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) με βεληνεκές τα 300 χλμ, ενώ οι χρησιμοποιούμενοι σήμερα HIMARS 80 χλμ

Θέλει να συνεχίσει να μιλά με ρώσους αξιωματούχους παρά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Κάποιοι με κατηγορούσαν ότι μιλούσα με τη Ρωσία – και θα συνεχίσω να μιλάω με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν σε δεξίωση στο Παλάτι των Ηλυσίων για το Σεληνιακό Νέο Έτος που γιορτάζεται σε πολλές ασιατικές χώρες.

Ο Μακρόν απευθύνθηκε στην Κίνα να επηρεάσει τη Ρωσία, λέγοντας: «Ποιος θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη δυνατότητα μιας ελεύθερης και σταθερής διεθνούς τάξης αν κλείνουμε τα μάτια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο;».

Μοιραστείτε το άρθρο