Ταξική παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, Σάββατο 28/1 στις 10:00 στο μέγαρο Καρατζά

Καλούμε σε:

  • Ταξική Παρέμβαση έξω από το Μέγαρο Καρατζά (Αιόλου 82-84), το Σάββατο 28/01 και ώρα 10:00 π.μ. ,όπου διεξάγεται το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), που θα πραγματοποιηθεί παρουσία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.
  • Προπαγανδιστική Μικροφωνική στο Σταθμό ΗΣΑΠ των Άνω Πατησίων, την Πέμπτη 26/01 και ώρα 08:30 μ.μ. (σε περίπτωση βροχόπτωσης θα ακυρωθεί)

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ

Την τελευταία μιάμιση δεκαετία, τα λεγόμενα μνημονιακά και μεταμνημονιακά χρόνια – κανένας δεν κατάλαβε πραγματικά τη διαφορά – τα κατώτερα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια συνεχή επίθεση από το κεφάλαιο. Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει και τους ιμπεριαλιστικούς και διακρατικούς ανταγωνισμούς να οξύνονται, βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, μειώσεις στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές, ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ρεύμα) καθώς και με κλιμακούμενες αυξήσεις στα ενοίκια. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν επειδή ένας αόρατος ρυθμιστής αποφασίζει – π.χ. η ελεύθερη αγορά – όπως διαμηνύουν τα αφεντικά και τα τσιράκια τους, αλλά επειδή το κεφάλαιο παλεύει με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει την επιβίωση και την επέκταση του, πάντα σε βάρος του λαού.

Με αφορμή την παρέμβαση, και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το ζήτημα των ενοικίων και γενικότερα του στεγαστικού (αυξήσεις, πλαφόν, εξώσεις), οφείλει να στόχοποιηθεί μια, όχι και τόσο ασήμαντη γκρούπα μεσαίων και μεγάλων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), τον συνδικαλιστικό φορέα των παραπάνω ανθρώπων. Μια γκρούπα η οποία εγκολπώνει και τοποθετεί σε ηγετικές θέσεις άτομα όπως ο Στράτος Παραδιάς ,ιδρυτικό μέλος με εξέχουσες θέσεις ανά τα έτη σε συμβουλευτικά γραφεία και επιτροπές διαφόρων Υπουργείων (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Οικονομικών), με αρμοδιότητες γύρω από τη διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με την ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας. Η εν λόγω ομοσπονδία βρίσκεται συχνά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις εκάστοτε κυβερνήσεις υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της, τις περισσότερες φορές σε βάρος των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Τα συγκεκριμένα σκουπίδια έχουν το θράσος να βγάζουν δημόσιο λόγο και να μιλάνε για τις νίκες τους, αναφερόμενοι διαρκώς στις αντιθέσεις τους απέναντι στην θέσπιση πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων, στο πόσο επιζήμιο θεωρούν, για την ελεύθερη τους αγορά, τα μέτρα περιορισμού ή παρεμπόδισης των εξώσεων καθώς και να στοχοποιούν τα πλέον υποτιμημένα, ευάλωτα κομμάτια της τάξης μας (μετανάστες/ριες και όχι μόνο), ως ανεύθυνους ενοικιαστές, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση στην αλυσίδα της ταξικής υποτίμησης.

Η εν λόγω ομοσπονδία στην καθιερωμένη της φιέστα- το πανελλήνιο συνέδριο της- κάθεται για ακόμα μία φορά στο τραπέζι μαζί με κυβερνητικά και λοιπά κομματικά στελέχη για να συζητήσουν από κοινού – και να ασκήσει προφανώς την πίεση που της αναλογεί – ζητήματα όπως: η βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), ζήτημα γύρω από το οποίο κάνει διαρκώς κωλοτούμπες, ανάλογα με τα συμφέροντα της και τις διαφορετικές σχέσεις της με εταιρίες real estate και σωματεία βραχυχρόνιας μίσθωσης , τα πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων – θέμα που δείχνει να την καίει ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψη τις ατέλειωτες ανακοινώσεις και προτάσεις της -, καθώς και αυτό των «αφερέγγυων» ενοικιαστών και της αντιμετώπισης τους. Χαρακτηριστικό σημειολογικό στοιχείο, της εν λόγω φιέστας, είναι ο χώρος που πραγματοποιείται. Το παραχωρούμενο, από την Εθνική Τράπεζα μέγαρο,αναδεικνύει την σχέση της συγκριμένης γκρούπας με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τρεις φορές σωσμένες με δημόσιο χρήμα, μέσω των περίφημων ανακεφαλαιοποίησεων όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, με καθαρά κέρδη 3, 5 δις μόνο φέτος, είναι υπεύθυνες – πάντα σε συνεργασία με το κράτος – για τον εκτοπισμό φτωχών οικογενειών από τα σπίτια τους, μέσα από τις πολιτικές και εν τέλει τις πρακτικές των πλειστηριασμών και των εξώσεων.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η ΠΟΜΙΔΑ μέσα από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, αλλά και τις συνεργασίες της με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πρέπει να στοχοποιηθεί για την συμβολή της στην υποτίμηση των ζωών μας. Εμείς σαν εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, μετανάστριες και γενικότερα κομμάτι των κατώτερων στρωμάτων, οφείλουμε να οργανωθούμε στη βάση, οξύνοντας καθημερινά τον ταξικό πόλεμο και τους αγώνες μας απέναντι στο κεφάλαιο, το κράτος του και τα εκάστοτε τσιράκια τους. Να μην επιτρέψουμε καμία έξωση και κανέναν πλειστηριασμό, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη στέγαση για όλους και όλες, να απαιτήσουμε χαμηλότερα ενοίκια. Να ανακτήσουμε όσα μας έχουν κλέψει.

ΚΑΝΕΝΑΣ-ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΣΤΕΓΗ, ΡΕΥΜΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ, ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ

Ταξική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αύξηση των Ενοικίων, τις Εξώσεις και τους Πλειστηριασμούς Α’ Κατοικίας

Μοιραστείτε το άρθρο