«Κάνουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι εναντίον αλλήλων»

338Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία κατευθύνοντας το Κίεβο, λέει το Κρεμλίνο. Σε 321 ανέρχονται τα άρματα μάχης που έχουν υποσχεθεί να παραδώσουν οι Ευρωατλαντικοί στο Κίεβο. Για νεοναζί στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Πούτιν.

Την άμεση αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η αναφορά της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι «κάνουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι εναντίον αλλήλων». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τον πρεσβευτή της Γερμανίας στη Μόσχα σχετικά με «αντιφατικές» δηλώσεις από το Βερολίνο, επισημαίνοντας πως από τη μια πλευρά η Γερμανία δηλώνει πως δεν αποτελεί μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη η Μπέρμποκ λέει πως οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. «Άραγε καταλαβαίνουν οι ίδιοι για ποιο πράγμα μιλάνε;», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος αναφέρει ότι: «Το να ξεχνάς τα μαθήματα της Ιστορίας, οδηγεί σε επανάληψη τρομερών τραγωδιών. «Αυτό αποδεικνύεται από τα εγκλήματα κατά των αμάχων, την εθνοκάθαρση και τις τιμωρητικές ενέργειες που οργανώθηκαν από νεοναζί στην Ουκρανία. Είναι ενάντια σε αυτό το κακό που οι στρατιώτες μας πολεμούν γενναία».

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο δικό του μήνυμα με αφορμή την ημέρα ανέφερε ότι «η αδιαφορία σκοτώνει μαζί με το μίσος». «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό όλοι όσοι εκτιμούν τη ζωή να δείχνουν αποφασιστικότητα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία κατευθύνοντας το Κίεβο, αλλά η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν είναι διατεθειμένη να το χρησιμοποιήσει. Αντ’ αυτού οι ΗΠΑ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης την κίνηση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν την οργάνωση μισθοφόρων Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «δαιμονοποιεί» την οργάνωση εδώ και χρόνια χωρίς καμία βάση.

«Μέχρι σήμερα, πολλές χώρες έχουν επισήμως επιβεβαιώσει ότι συμφωνούν να παραδώσουν 321 βαρέα άρματα στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαντίμ Ομελτσένκο. «Οι όροι παράδοσης ποικίλλουν ανά περίπτωση. Χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χωρίς να αναφέρει πόσα άρματα θα παραδώσει το κάθε κράτος.

Εκτός από 14 άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής, η Πολωνία προτίθεται να δώσει στο Κίεβο επιπλέον περίπου 60 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων 30 PT-91, μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του σοβιετικού T-72.

Πέντε υποσταθμοί υψηλής τάσης στην κεντρική, στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας χτυπήθηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων αεροπορικών επιδρομών από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε δέκα περιφέρειες χρησιμοποιούνται συστήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επισκευές στον ενεργειακό τομέα από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν από τα τελευταία κύματα ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων.

Η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor μπλόκαρε τους ιστότοπους της CIA και του FBI, κατηγορώντας τις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες για διασπορά ψευδών πληροφοριών. «Η Roskomnadzor απέκλεισε την πρόσβαση σε έναν αριθμό πηγών που ανήκουν σε κρατικές δομές εχθρικών χωρών επειδή διαδίδουν υλικό που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στην Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία ή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την αποκαλεί η Μόσχα, η Roskomnadzor έχει αποκλείσει πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ορισμένους ξένους ιστότοπους και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των οποίων το Facebook, το Instagram και το Twitter.

Μοιραστείτε το άρθρο