Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλλου

Έκκληση να σωθεί, έστω και την ύστατη ώρα, η ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου που διανύει σήμερα την 18η μέρα απεργίας με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο και απειλείται με πολυοργανική ανεπάρκεια, απευθύνουν κινήσεις, οργανώσεις, συλλογικότητες, φορείς.

  • Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
  • Διεθνής Αμνηστία
  • Συσπείρωση Πανεπιστημιακών
  • Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
  • Νεολαία του ΕΕΚ–Τροτσκιστές
  • ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης
  • Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης-συνεργαζόμενοι

  • Ανακοίνωση μέσα από τα κρατητήρια των 21 συλληφθέντων και συλληφθεισών της Τετάρτης 04/01 στη Θεσσαλονίκη

  • Δήλωση Οργανώσεων της Αριστεράς

  • Δίκτυο Αγώνων

Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας – Δελτίο Τύπου

Η ζωή του ασθενούς  Αθ.Χ., ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακό σημείο και επιβαρύνεται ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου Σερρών. Ως γιατροί δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί θεατές όταν απειλείται η ζωή ενός ασθενούς μας.

Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ο οποίος προβλέπει ρητά ότι ο γιατρός ΔΕΝ μπορεί να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, αν ο ασθενής έχει την ικανότητα συναίνεσης και διαφωνεί, όπως στην περίπτωση του ασθενούς Αθ.Χ.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση στους συναδέλφους μας από το νοσοκομείο Σερρών, οι οποίοι κάνουν αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. Έχουν κάνει το καθήκον τους από τη στιγμή που έχουν ενημερώσει τόσο τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και τις συνέπειες των επιλογών του τις οποίες οφείλουν σε κάθε περίπτωση να σεβαστούν, όσο και τους οικείους του. Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου.

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε ασθενούς, είτε είναι κρατούμενος είτε όχι.

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτείται να εντείνει τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κομμάτι του οποίου είναι και η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ε.Ε, του κράτους και των κυβερνήσεων.

Ζητάμε η κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατούμενου Αθ.Χ.


Διεθνής Αμνηστία: Έντονη ανησυχία για την υγεία του Θ.Χ. και καλεί τις αρχές να παράσχουν όλες τις πληροφορίες για τη μεταγωγή του όπως προβλέπει ο νόμος

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον 35χρονο Θάνο Χατζηαγγέλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 19 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενος για τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας στη Βόρεια Ελλάδα και για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους της μεταφοράς αυτής. Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία επίσημη απάντηση στο αίτημα των δικηγόρων του Θάνου Χατζηαγγέλου να τους κοινοποιηθεί η απόφαση με την οποία διατάχθηκε η μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας, ώστε να καταλάβουν τους λόγους στους οποίους βασίζεται αυτή η ενέργεια.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κρατείται προφυλακισμένος. Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Θάνος Χατζηαγγέλου μεταφέρθηκε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, κοντά στις φυλακές Νιγρίτας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάστασή του, η οποία θεωρείται κρίσιμη λόγω της παντελούς μη πρόσληψης τροφής και υγρών. Τόνισαν επίσης ότι δεσμεύονται από την ιατρική δεοντολογία να μην προβούν σε καμία ιατρική πράξη χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, ο Θάνος Χατζηαγγέλου εξακολουθεί να αρνείται κάθε ιατρική βοήθεια και παρέμβαση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις ελληνικές αρχές να παράσχουν άμεσα στον Θάνο Χατζηαγγέλου και στους δικηγόρους του όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στη φυλακή, σύμφωνα με τον νόμο. Η οργάνωση καλεί επίσης τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι ιατρικά αναγκαίες, όπως επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους και εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, και ότι δεν γίνονται με τρόπο που εν γνώσει τους προκαλεί περιττό πόνο ή ταλαιπωρία.

Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Θάνου Χατζηαγγέλου πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις αρχές να αποφύγουν να ασκήσουν κάθε είδους πίεση στους επαγγελματίες υγείας να ενεργήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς την ιατρική δεοντολογία, και τους υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απεργία πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία χωρίς να θίγεται οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγειονομικής τους περίθαλψης».


Συσπείρωση Πανεπιστημιακών για τον απεργό πείνας Θάνο Χατζηαγγέλου

«Όπως γράφτηκε ήδη: Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του αναρχικού προσωρινά κρατούμενου Θάνου Χατζηαγγέλου κινδυνεύει. Οι γιατροί μιλούν ακόμα και για ώρες. Το περιθώριο για λύση στενεύει. Η πιο εύκολη λύση είναι η μεταφορά του, αφού ο απεργός δεν διεκδικεί την ελευθερία ή κάποιο “προνόμιο”, αλλά τη μεταφορά του στις φυλακές που βρισκόταν, δηλαδή στον Κορυδαλλό, που ως προφυλακισμένος δικαιούται.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών αυτό διεκδικεί.

Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε αναλύσεις, ούτε καν για να αποδοκιμάζουμε  μια κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς, λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Στο μυαλό μας κυριαρχεί   η ανάγκη να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου και αυτό διεκδικούμε από το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Ζητάμε επίσης, να γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής του,   υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των  κρατουμένων και ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και εφαρμογή των νόμων.  Τα δικαιώματα δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται αλά καρτ,  αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις  τους την εθνικότητα ,το φύλο, την φυλή και το θρήσκευμά τους και το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Θάνου Χατζηαγγέλου  και άμεσα να διατάξει την μεταφορά του σταθμίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών για τη Ζωή του».


Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ): 

«Η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!»

«Η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!

Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του υπόδικου Θάνου Χατζηαγγέλου, κρέμεται από μια κλωστή. Οι γιατροί μιλούν για κίνδυνο πολυλειτουργικής εξάντλησης ή, το λιγότερο, ανήκεστης βλάβης  της υγείας του.

Ο απεργός δεν διεκδικεί την αποφυλάκισή του – αφού έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε –  ή κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά την επάνοδό του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως δικαιούται ως προφυλακισμένος.

Η μεταγωγή του στις υπερπλήρεις φυλακές Νιγρίτας είναι εντελώς εκδικητική. Το αίτημά του δεν είναι ‘εκβιασμός του κράτους’ αλλά ζήτημα στοιχειώδους ανθρωπιάς. Να δικαιωθεί έστω και την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι ώρα για αναλύσεις, ούτε καν για κραυγές ή αναθέματα για μια ανάλγητη κυβέρνηση που λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αυτό διεκδικούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τις κινήσεις αλληλεγγύης, τις ανακοινώσεις – εκκλήσεις κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. Γιατί για μας, τους δεσμώτες της χούντας, είναι ζήτημα αρχής ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκρίνουμε τις πράξεις τους ή συμφωνούμε, εν προκειμένω, με τις πολιτικές τους απόψεις.

Γιατί και η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!

Αθήνα 4/1/2023»


Νεολαία του ΕΕΚ–Τροτσκιστές

Ταξική Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου.

Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του!

Ο φυλακισμένος αγωνιστής πολιτικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου, αγωνίζεται με πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, ενάντια στην εκδικητική μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας, ως αντίποινα για την συμμετοχή του στον αγώνα των κρατούμενων ενάντια στον Σωφρονιστικό Κώδικα, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τον Οκτώβρη του 2022. Η αθλιότητα της εκδικητικής μεταγωγής του αποδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο, το δίκιο που έχουν οι φυλακισμένοι, καταγγέλλοντας και παλεύοντας ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα του αστικού καθεστώτος σε προχωρημένη σήψη.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου από την πρώτη μέρα της μεταγωγής του, άρχισε, στις 19 Δεκεμβρίου του 2022, απεργία πείνας και δίψας, την οποία και συνεχίζει τώρα, με αίτημα την γνωστοποίηση του λόγου της μεταγωγής και την άρση της. Η υγεία του τώρα, είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως προειδοποιούν οι γιατροί και από ώρα σε ώρα η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Η επιχείρηση αναγκαστικής σίτισης του κρατούμενου είναι βασανιστήριο όπως σωστά ανακοίνωσαν και οι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών. Ο αγώνας του, ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς του νέου σωφρονιστικού κώδικα, είναι αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση του κράτους των καταπιεστών του λαού και μπορεί και πρέπει να υποστηριχθεί μαζικά στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες.

Η νεολαία του ΕΕΚ–Τροτσκιστές, καλεί τη νεολαία να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Θάνο Χατζηαγγέλου, παλεύοντας για την εδώ και τώρα ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του. Νίκη στον αγώνα των φυλακισμένων, για την κατάργηση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα και όλου του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φυλακών, στην πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και όλου του αστικού κράτους, με την επαναστατική κινητοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας για την εργατική εξουσία και το γκρέμισμα των φυλακών. Αλληλεγγύη στον Θάνο Χατζηαγγέλου και όλους τους αγωνιζόμενους φυλακισμένους!


ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης: Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα του Θάνου Χατζηαγγέλου – Καταδικαζουμε την ωμή, απρόκλητη και φασιστική επίθεση της αστυνομίας

Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στη συμβολική επανακατάληψη της «Terra Incognita» σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό δίψας και πείνας Θάνο Χατζηαγγέλου, επανέφερε το ζήτημα της έντασης της κρατικής καταστολής και βίας στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν τέτοιος δε ο «ζήλος» των αστυνομικών οργάνων, με εντολές «άνωθεν», σε βαθμό που για μια ακόμη φορά ξεπεράστηκαν τα όρια σε εγκληματικό και βέβαια παραβατικό επίπεδο από την πλευρά τους.

Όρια όμως τα οποία κανείς από τους επικεφαλής της επιχείρησης δεν αντιλήφθηκε, δεν άκουσε, δεν είδε για μια ακόμη φορά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο κτήριο «κουφάρι» οπλισμένοι με πολεμικά τουφέκια, σε απολύτως στρατιωτικά πρότυπα και μάλιστα στρατού κατοχής!

Kι όλο αυτό απέναντι σε 30 νέα αγόρια και κορίτσια τα οποία βρίσκονταν δεμένα χειροπόδαρα στο πεζοδρόμιο. Αλληλέγγυοι στον συνομήλικό τους, ο οποίος πια δίνει τη μάχη για τη ζωή του.

Η πολιτική ευθύνη αυτών των επιλογών βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο «προστασίας» του πολίτη και βέβαια τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το ακροδεξιό του ακροατήριο ενόψει των εκλογών, μετέρχεται ανοιχτά πλέον σε τέτοιου τύπου εμφυλιοπολεμικές διχαστικές επιλογές.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστούν, απαιτούν αυτόν τον χυδαίο βαθμό βάναυσης καταστολής, τον οποίο ζούμε στη χώρα από το 2015 μέχρι και σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ζωή ενός νέου ανθρώπου κρέμεται από μια κλωστή.

Οι 21 συλληφθέντες – είσες προχώρησαν σε ΑΠΟΧΗ από τη σίτιση για όσο διάστημα κρατηθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό.
Το κράτος δεν εκβιάζεται αλλά να που αυτοαναιρείται ως θεσμός προάσπισης της αστικής μας Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά.

Επιτίθεται, τρομοκρατεί περαστικούς πολίτες οι οποίοι αντιδρούν στη βία του, βασανίζει, κακοποιεί, δαιμονοποιεί, καλλιεργεί αναίσχυντα τον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγεί ακόμη και στον θάνατο νέους ανθρώπους.

Και όλα αυτά δε, τα περιγράφει ως «νοικοκύρεμα».

Η ζωή του απεργού δίψας και πείνας Θάνου Χατζηαγγέλου ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Να του γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής του και να πραγματοποιηθεί άμεσα η επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Να πάψει η εκδικητική μεταχείρισή του και να σταματήσουν οι προσπάθειες υποχρεωτικής σίτισής του.

Να σταματήσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ας μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα μετά το 1981 και την περίπτωση του Ιρλανδού αγωνιστή Bobby Sands, όπου θα υπάρξει θάνατος ή και ανήκεστος βλάβη στην υγεία ΑΠΕΡΓΟΥ ΔΙΨΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣ.

Υ.Γ. Να που τελικά το ανέφικτο καμιά φορά γίνεται εφικτό.

Η κυβέρνηση υποχωρεί μετά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν και φαίνεται να ικανοποιεί τα αιτήματα του Θάνου Χατζηαγγέλου.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ.

Οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ 25


Ανακοίνωση μέσα από τα κρατητήρια των 21 συλληφθέντων και συλληφθεισών της Τετάρτης 04/01 στη Θεσσαλονίκη

Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης-συνεργαζόμενοι: αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου

Δήλωση Οργανώσεων της Αριστεράς για τον Θάνο Χατζηαγγέλου

Αλληλεγγύη στον από 19/12 απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου – Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του

 

Μοιραστείτε το άρθρο