Δήλωση Οργανώσεων της Αριστεράς για τον Θάνο Χατζηαγγέλου

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας από τις 19/12 διεκδικώντας να μάθει το λόγο της μεταγωγής του στις Φυλακές Νιγρίτας κατόπιν προφορικής εισαγγελικής εντολής. Έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή κατά της μεταγωγής του, για την οποία παρά την κατάσταση της υγείας του δεν έχει υπάρξει ακόμα καν εισαγγελική πρόταση, ενδεικτικό της αδιαφορίας και της εκδικητικότητας του κράτους. Το αίτημα του απεργού είναι να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Από τις 24/12/2022 νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών όπου έχει υπάρξει εισαγγελική εντολή σε γιατρούς να προβούν σε υποχρεωτική σίτιση του απεργού που αναγνωρισμένα συνιστά βασανιστήριο και προσκρούει στον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών.

Η κατάσταση του απεργού είναι οριακή. Αν δε λυθεί άμεσα η απεργία πείνας και δίψας κινδυνεύει η ζωή του. Ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα σε ζωτικά όργανα. Ο Θάνος Χατζηαγγέλου παλεύει για το δίκιο με το ύστατο μέσο πάλης, το ίδιο του το σώμα, μάχεται για τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων απέναντι στην κρατική αναλγησία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το δικαστικό σύστημα είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ωθεί προς το θάνατο έναν νέο άνθρωπο, είναι υπεύθυνοι για τις δεκάδες απεργίες πείνας και δίψας που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ως ύστατο μέσο ενάντια στη πλήρη άρση των δικαιωμάτων των κρατουμένων!

Την ύστατη στιγμή, εδώ και τώρα δηλαδή, πρέπει το δίκαιο αίτημα του να αγκαλιαστεί από την κοινωνία απέναντι σε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για τις ζωές των κρατουμένων.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου!

Να γίνει γνωστός ο λόγος μεταγωγής του Θάνου Χατζηαγγέλου.

Να γίνει δεκτό το αίτημα του για επιστροφή στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι ζωές των κρατουμένων δεν είναι παιχνίδι.

Κανένας νεκρός της πείνας απεργός!


Ο Θάνος Χατζηαγγέλου βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας από τις 19/12 διεκδικώντας να μάθει το λόγο της μεταγωγής του στις Φυλακές Νιγρίτας κατόπιν προφορικής(!) εισαγγελικής εντολής. Το αίτημα του είναι να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Από τις 24/12/2022 νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, ενώ στις 28/12 σημείωμα του διευθυντή της μονάδας αναφέρει:

«Η κατάστασή του σήμερα 28/12/2022 κρίνεται πλέον οριακή, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των σημερινών κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαίμιας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον».

Η κατάσταση του απεργού είναι οριακή. Αν δε λυθεί άμεσα η απεργία πείνας και δίψας κινδυνεύει η ζωή του. Ο Θάνος Χατζηαγγέλου παλεύει με το ύστατο μέσο πάλης, το ίδιο του το σώμα, για τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων.

Η αδιαφορία των αρμοδίων φορέων σε συνδυασμό με την απόπειρα αναγκαστικής σίτισης, η οποία ισοδυναμεί με βασανιστήριο, είναι ενδεικτική ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου. Το μοτίβο αυτό είναι διαχρονικό ως προς την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στις ζωές των κρατουμένων και με την κυβέρνηση της ΝΔ έχει γίνει σταθερά για την αντιμετώπιση των πάντων: αλαζονεία, ρεβανσισμός, αυταρχισμός και άρνηση να δοθεί αιτιολογία για το οτιδήποτε. Είναι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ωθεί προς το θάνατο έναν νέο άνθρωπο, είναι οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες απεργίες πείνας και δίψας που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ως ύστατο μέσο ενάντια στη πλήρη άρση των δικαιωμάτων των κρατουμένων!

Την ύστατη στιγμή, εδώ και τώρα δηλαδή, πρέπει το δίκαιο αίτημα του να αγκαλιαστεί από τους μαζικούς συλλογικούς φορείς, τις οργανώσεις της αριστεράς, το δημοκρατικό νομικό κόσμο και τις πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Οι δρόμοι πρέπει να ηχήσουν ξανά και δυνατά:

Κανένας νεκρός της πείνας απεργός
Όχι στην κρατική εκδικητικότητα
Η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο
Οι ζωές των κρατουμένων δεν είναι παιχνίδι!
Αναμέτρηση
Μοιραστείτε το άρθρο