Νέες ρωσικές επιδρομές κατά κύματα έπληξαν όλη την ουκρανική επικράτεια

309Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σε νέο μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύοντας εκ νέου ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, που άφησαν τους κατοίκους πολλών πόλεων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Έντονη και οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, με αναφορές σε «διαβολικό ρωσικό κόσμο» που αδίστακτα πλήττει αμάχους παραμονές Πρωτοχρονιάς. Σε ένα άλλο περιστατικό, η Λευκορωσία κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 πάνω από το έδαφός της.

Τα ρωσικά πυρά προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε στόχους σε πολλές περιφέρειες σε όλη την ουκρανική επικράτεια: νότια (Μικολάϊβ, Οδησσό, Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα ), ανατολική (Χάρκοβο), κεντρική (Κίεβο) αλλά και δυτική (Λβιβ, Ίβανο-Φρανκίφσκι). Μετά τις σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα ακολούθησαν τα μηνύματα της στρατιωτικής διοίκησης ήταν χαρακτηριστικά της κατάστασης: «Κίεβο! Η αεράμυνα λειτουργεί! Μείνετε ήρεμοι! Παραμείνετε σε καταφύγια μέχρι να σταματήσει ο συναγερμός!».

“Ο εχθρός επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα, με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αεροπλάνα και πλοία“, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία επαίνεσε ιδιαίτερα τις επιτυχίες που πέτυχαν οι μονάδες της που δραστηριοποιούνται στην αντιαεροπορική άμυνα. Αρχικά η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι από τους 69 πυραύλους μέχρι στιγμής οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τους 54. Ενώ ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει «περισσότερους από 120 πυραύλους» στην Ουκρανία, στοχεύοντας υποδομές.

«120+ πύραυλοι πάνω από την Ουκρανία εκτοξεύθηκαν από τον ”διαβολικό ρωσικό κόσμο” για να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές και να σκοτώσουν μαζικά αμάχους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Σημείωσε επίσης ότι: «Αναμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τους ”ειρηνευτές” σχετικά με την ”ειρηνική διευθέτηση”, τις ”εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία” και ανεπιθύμητο των προκλήσεων».

«Το 40% των νοικοκυριών στην πρωτεύουσα είναι χωρίς ρεύμα μετά τη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο. Ενώ ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο είπε ότι: « Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις παραγωγής και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές. Η κατάσταση είναι δύσκολη στα δυτικά της χώρας, στις περιοχές της Οδησσού και του Κιέβου». «Δυστυχώς, λόγω σημαντικής ζημιάς στο δίκτυο, είναι δύσκολο για εμάς να προμηθεύουμε ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές του Χάρκοβουο, του Κιέβου, της Οδησσού, του Μικολάιβ, της Χερσώνας και του Λβιβ», είπε ο επικεφαλής της Ukrenergo, Βολοντιμίρ Κουντρίτσκι. Στο Λβιβ αναφέρεται ότι στρείται το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 90%.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης κύμα επιθέσεων με τα λεγόμενα UAVs καμικάζι. Η νότια διοίκηση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας γνωστοποίησε μέσω ότι ρωσικές επιθέσεις με άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένα αεροσκάφη σημειώθηκαν στις νότιες και ανατολικές περιφέρειες.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, το απόγευμα οι αρχές της Λευκορωσίας ανέφεραν ότι κατέρριψαν έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο S-300 πάνω από το έδαφός τους. Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από συστήματα αεράμυνας της Λευκορωσίας κοντά στο χωριό Γκορμπάχα στη νοτιοδυτική περιοχή της Βρέστης στα σύνορα με την Ουκρανία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA μετέδωσε ότι ο πύραυλος προερχόταν από ουκρανικό έδαφος, αναφέροντας ότι εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας είχαν καταρρίψει τον πύραυλο είτε ότι πρόκειται για εσφαλμένη εκτόξευση.

«Εμπεριστατωμένη έρευνα για όλες τις συνθήκες εκτόξευσης του πυραύλου» ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας. «Να λάβει συνολικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για όλους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ουκρανική πλευρά δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια εκ μέρους του ρωσικού κράτους-τρομοκράτη, το οποίο χάραξε μια τέτοια πορεία για τους πυραύλους πλεύσης ώστε να προκαλέσει την αναχαίτισή τους στον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Το Κίεβο γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε σχετική έρευνα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραφε νόμο που επιβάλει αυστηρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις της χώρας χαρακτήρισαν τον νόμο αυταρχικό. Εισάγει την λογοκρισία και δίνει τη δυνατότητα οι αρχές να κλείνουν μέσα που δεν έχουν λάβει την έγκριση των δικαστικών αρχών.

Μοιραστείτε το άρθρο