Άμεση παρέμβαση για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας και δίψας Θ. Χ. ζητά ο διευθυντής της κλινικής

Με επιστολή του ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σερρών στην οποία νοσηλεύεται από 19/12 ο απεργός πείνας Θάνος Χατζηαγγέλλου εκθέτει την εισαγγελέα Σερρών και ζητά  άμεσες ενέργειες ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του απεργού πείνας. Θέτει δε, την παραίτησή του στη διάθεση των αρχών.

Για οριακή κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των γιατρών και του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και να δώσει άμεση λύση.

Το κείμενο – καταγγελία του διευθυντή της παθολογικής κλινικής Θεόφιλου Καλλινικίδη:

Η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών για τον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου:

Η κατάσταση του ασθενούς είναι οριακή. Αν δε λυθεί άμεσα η απεργία πείνας και δίψας κινδυνεύει η ζωή του.

Ως γιατροί δεσμευόμαστε νομικά από το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που περιγράφει ότι «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή» και αναφέρει τις προϋποθέσεις τις έγκυρης συναίνεσης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας

Προκαλεί εντύπωση η μεταφορά ενός κρατουμένου, που δηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε απεργία πείνας και δίψας από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις φυλακές Νιγρίτας. Μεταγωγή σε μια φυλακή υπερπλήρη (σύμφωνα με στοιχεία σωματείων της φυλακής από τους 600 κρατουμένους που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει η φυλακή, αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 800) και υποστελεχωμένη.

Μεταγωγή από την πρωτεύουσα της χώρας με τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε μια φυλακή στο Νομό Σερρών με ένα δευτεροβάθμιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο.
Μεταγωγή παραμονές εορτών και με προφορική (;;;; ) εντολή για νοσηλεία παραμονή Χριστουγέννων.

Ως ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι:

Α) αρνούμαστε να μένουμε παρατηρητές στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου

Β) η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όποιος άλλος εμπλέκεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ασθενούς και να δώσουν λύση σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί στο θάνατο.

Β) δε δεχόμαστε να γίνονται στις πλάτες μας παιχνίδια. Δεν ανεχόμαστε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ωθεί προς το θάνατο έναν νέο άνθρωπο, να γίνονται «ανεύθυνοι» και να προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στους γιατρούς και κυρίως στο Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής.

Γ) οι γιατροί θα συμπεριφερθούμε απέναντι στον ασθενή μας, όπως ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας ορίζει, άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός μας.

Δ) Η εισαγγελία Σερρών οφείλει να δώσει γραπτή εντολή προς τους ιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών, λαμβάνοντας υπόψη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και να μη μένει στις προφορικές εντολές γιατί ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent».

Ε) δε δεχόμαστε μπροστά στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου να γίνονται παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών, αντί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

ΣΤ) ως γιατροί και κάτοικοι του Νομού Σερρών δε δεχόμαστε η περιοχή μας να γίνεται χωνευτήρι ανθρώπινων ψυχών

Μοιραστείτε το άρθρο