Η Μόσχα θέτει ως όρο για διαπραγματεύσεις την αναγνώριση των εδαφών που προσάρτησε

308Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Κρεμλίνο απορρίπτει το σχέδιο 10 σημείων του Κιέβου και διαμηνύει ότι η επανέναρξη του διαλόγου με την Ουκρανία προϋποθέτει την αναγνώριση των σημερινών πραγματικοτήτων, δηλαδή την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσία.

Μόσχα και Κίεβο μπορεί να αναφέρονται σε θέσεις και όρους για μια επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία τερματισμού του πολέμου, αλλά οι αντιδιαμετρικές στάσεις τους δείχνουν ότι μένει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη μέχρις ότου οι εμπόλεμοι καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά από μια περίοδο άκρατης άρνησης του Κιέβου ακόμη και να συζητήσει επανάληψη των διαπραγματεύσεων, τις τελευταίες μέρες έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που προτείνει. Σε όλα αυτά απαντάει η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το σχέδιο του Κιέβου προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων, τη σύσταση δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.

Το ίδιο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η επανέναρξη του διαλόγου με την Ουκρανία προϋποθέτει την αναγνώριση της προσάρτησης από τη Ρωσία των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε την επιθυμία της Ρωσίας για διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και το τέλος του πολέμου. «Δεν βιαζόμαστε, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που η Δύση προετοίμαζε και τελικά εξαπέλυσε εναντίον μας μέσω της Ουκρανίας».

Σε άλλο σημείο όμως, τονίζει πως η Μόσχα δεν προτίθεται να ξεκινήσει διάλογο με τη Δύση, επειδή οι ηγέτες της «έχουν διακηρύξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί σε βάρος της Ρωσίας». Ενώ σε άλλη συνέντευξή του ο Λαβρόφ, στο Channel One, είπε ότι: «Η συλλογική Δύση, της οποίας ηγείται μία πυρηνική δύναμη οι ΗΠΑ, βρίσκεται σε πόλεμο μαζί μας».

Ο ρώσος υπουργός είπε επίσης ότι διαμηνύθηκε στη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί στρατιωτικά με τη Μόσχα. «Ρωτήσαμε τους Αμερικανούς αν η απόφαση για την μεταφορά του συστήματος Patriot σημαίνει ότι θα υπάρχουν αμερικανοί ειδικοί εκεί. Μας εξήγησαν λεπτομερώς ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί δεν θέλουν συγκρουστούν με τη Ρωσία. Είπαν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα Patriot», ώστε να εκπαιδευτούν στη χρήση του οι Ουκρανοί.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τόσο οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο νότο (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Μικολάϊβ, Ντνιπροπετρόφσκ) και τα ανατολιά (Χάρκοβο, Σούμι), όσο σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Ντονμπάς, (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). «Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το έδαφος της Χερσώνας 50 φορές. Ειρηνικοί οικισμοί της περιοχής υπέστησαν επιθέσεις από πυροβολικό, MLRS, όλμους και άρματα μάχης», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς.

Για το επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, το Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει μέρος στην πόλη που να μην είναι καλυμμένο με αίμα. Δεν περνά ώρα χωρίς να αντηχεί ο φρικτός βρυχηθμός του πυροβολικού».

Μοιραστείτε το άρθρο