Ο Ζελένσκι στο… παζάρι του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ

301Η ΜΕΡΑ (ΤΕΤΑΡΤΗ 21/12) ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη από το ανατολικό μέτωπο κατευθείαν στις ΗΠΑ, σε μία άκρως συμβολική επίσκεψη σύνδεσης Κιέβου – Ουάσινγκτον. Στόχος αμφοτέρων τα οπλικά συστήματα, τα οποία ο μεν Ζελένσκι προωθεί ο δε Μπάϊντεν αναθέτει με τεράστια συμβόλαια παραγωγής στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στα 1.85 δισ. δολ., που περιλαμβάνει και τους Patriot.

Εύλογος ο συμβολισμός και πολλά τα λεφτά για το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, από τη μετάβαση στην Ουάσινγκτον σήμερα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, την απεύθυνσή του στα δύο σώματα του Κογκρέσου και τις επαφές ως ατζέντηδων των κολοσσών κατασκευαστών οπλικών συστημάτων. Τα  λέει όλα η αποστροφή της ομιλίας Ζελένσκι στο Κογκρέσο: «Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση».

Για τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψης ήδη διατυπώνονται εκτιμήσεις, εστιάζοντας τόσο στο συμβολισμό όσο στο διακύβευμα που είναι η συνέχιση της αμερικανής υποστήριξης στο Κίεβο. Όπως σημειώνεται: πιθανόν ο πόλεμος θα είναι μακροχρόνιος και πρέπει να διαπιστωθεί η συνέχιση της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι γι αυτό προσκλήθηκε στις ΗΠΑ από τον αμερικανό πρόεδρο. Όταν μάλιστα ήδη εκφράζονται κριτικές και εγείρονται διαφωνίες στο Καπιτώλιο και πολλοί Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να δίνεται λευκή επιταγή στου Ουκρανούς.

Τώρα δε, που το αμερικανικό κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει για το νέο πακέτο – μαμούθ 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είναι μακράν το κράτος που έχει παράσχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 σε όπλα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική βοήθεια, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η Αμερική αποτελεί κεντρικό παράγοντα του τι συμβαίνει εκεί. Ο δε Μπάϊντεν εξέφρασε αμέσως την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα μείνετε μόνοι». Εξ ου και του Ζελένσκι: «Ποτέ δεν θα παραδοθούμε». Χαρακτηριστική πάντως είναι η συμφωνία αμφοτέρων στο ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. Κάτι θα ξέρουν.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η μετάβαση του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον κατευθείαν από το ανατολικό φρούριο του Μπαχμούτ μέσα ένα 24ωρο, δίνοντας το νήμα που συνδέει το πεδίο της σύγκρουσης με τον καθοριστικό παράγοντα της αμερικανικής υπερδύναμης.

Κατά τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζο Κίρμπυ: Ο Μπάϊντεν κάλεσε τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον καθ’ ότι ο ρωσικός πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση». Αξιοσημείωτη όμως είναι μία άλλη αποστροφή των δηλώσεών του: Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το πώς ο πόλεμος αυτός μπορεί να φθάσει σε ένα τέλος.

Την ίδια ώρα και πριν καν πραγματοποιηθούν όλες οι επαφές του Ζελένσκι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποιούσε τις αμερικανικές προθέσεις χορήγησης στην Ουκρανίας ενός ακόμη πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1.85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα περιλαμβάνει την παράδοση των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αντιδρώντας στην μετάβαση Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον το Κρεμλίνο κοινοποιούσε ότι τίποτα καλό δεν θα προκύψει από αυτό το ταξίδι και η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες αποστολές όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία θα οδηγήσουν σε «επιδείνωση» της σύγκρουσης, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο Κίεβο. «Η παροχή όπλων συνεχίζεται και το εύρος των παρεχόμενων όπλων διευρύνεται. Όλα αυτά, φυσικά, οδηγούν σε επιδείνωση της σύγκρουσης. Κι αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ουκρανία».

Την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν καθοδόν προς τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ρωσίας προήδρευσε διευρυμένης συνεδρίασης του υπουργείου Άμυνας, όπου ανέφερε ότι οι εχθροί της Ρωσίας θέλουν να την δουν να αποσυντίθεται και επανέλαβε το επιχείρημα ότι η Ρωσία αναγκάσθηκε να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε δυτικές «προκλήσεις».  «Αυτό που συμβαίνει είναι ασφαλώς μια τραγωδία. Μια κοινή τραγωδία. Όμως δεν είναι το αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τρίτων χωρών».

O Πούτιν γνωστοποίησε ότι ο ρωσικός διηπειρωτικός πυρηνικός Sarmat (Satan II) θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Όπως και ότι: «Οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνατότητες μάχης των ενόπλων δυνάμεών μας αυξάνουν διαρκώς και καθημερινά. Και αυτή τη διαδικασία ασφαλώς θα την αναπτύξουμε. Θα συνεχίσουμε να συντηρούμε και να βελτιώνουμε την προετοιμασία μάχης της πυρηνικής τριάδας μας». Ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού ζήτησε την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, από ένα εκατομμύριο στρατιώτες που είναι σήμερα σε 1,5 εκατομμύριο.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πήγαινε αιφνιδιαστικά στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο Μεντβέντεφ είπε ότι συζήτησαν για την «χωρίς όρια» στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, καθώς και για  την Ουκρανία. Ο δε κινέζος πρόεδρος είπε για την ουκρανική κρίση ότι: «Η Κίνα ελπίζει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να παραμείνουν λογικά και συγκρατημένα, να διεξάγουν ολοκληρωμένες συνομιλίες και να επιλύουν τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια μέσω πολιτικών μεθόδων».

Μοιραστείτε το άρθρο