Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου, Πέμπτη 22/12 στις 18:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και δίψας από 19/12, Θ. Χατζηαγγελου

Posted by infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία on Thursday, December 22, 2022


“Έχω δηλώσει από τις πρώτες κιόλας μέρες της σύλληψής μου πως θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την περήφανη αιχμαλωσία μου ενάντια σε κάθε νεκρή ελευθερία. Τα επαναστατικά καθήκοντα, οι δεσμεύσεις στον αγώνα και η στράτευση στις αντιστάσεις δεν είναι υπερφίαλες φιλοσοφικές κορόνες αλλά η απεικόνιση μιας ζωής ταγμένης στη μάχη. Τίποτα λιγότερο δεν αξίζει όσο αυτό.(…)Η ματαιοδοξία της Τυραννίας θέλει να υψώσει φράγματα στα επαναστατικά ρεύματα. Τίποτα όμως δεν μας λυγίζει, τίποτα δεν τελειώνει το πάθος για την ελευθερία.”

Νίκη στην απεργία πείνας και δίψας (από 19/12) του συντρόφου Θ. Χατζηαγγέλου

Ξημερώματα Δευτέρας 19/12 σωφρονιστικοί χαφιέδες γνωστοποιούν στον σύντροφο Θ. Χατζηαγγέλου τη μεταγωγή του από το κελί του στην Δ’ πτέρυγα του κολαστηρίου που ονομάζεται “σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης” Κορυδαλλού. Μετά την άρνηση του συντρόφου μας να συνεργαστεί μαζί τους, ανέλαβαν οι γνωστοί κουκουλοφόροι των φυλακών και δένοντας τον ξεκίνησε η μεταγωγή του για τις φυλακές της Νιγρίτας, έπειτα από τη δήλωσή του πως από εκείνη την στιγμή ξεκινά απεργία πείνας και δίψας μέχρι να του γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής του και να επιστρέψει άμεσα στον Κορυδαλλό. Ο σύντροφος μας για ώρες δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με κανέναν, ούτε καν με τον δικηγόρο του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παραμένει στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών στην Θεσσαλονίκη και πλέον βρίσκεται στα κολαστήρια της Νιγρίτας Σερρών.

Η ιστορία γνωστή και ο σκηνοθέτης διάσημο σκουπίδι. Προφανώς σε μια περίοδο που δύο μήνες τώρα πραγματοποιείται ένας αγώνας ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, η μεταγωγή του Θ. Χατζηαγγέλου είναι ξεκάθαρα μία εκδικητική απάντηση όλων αυτών που στο πρόσωπο του βλέπουν την αμετανόητη λύσσα για ελευθερία, καθώς ήταν από τους κρατούμενους που συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις για την ανατροπή αυτού του εκτρώματος-ψηφίσματος. Σε μία περίοδο που οι κινητοποίησεις στις φυλακές αποσιωπήθηκαν από τα ΜΜΕ, όπου κρατούμενοι υπομένουν ακόμα άτυπα καθεστώτα απομόνωσης με τα επισκεπτήρια να παραμένουν μειωμένα, ακόμα κι αν η πανδημία έχει περάσει για τον έξω κόσμο, που οι πολιτικοί κρατούμενοι δικάζονται και καταδικάζονται σε δεκάδες χρόνια φυλάκισης, ο δολοφόνος μπάτσος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη αφήνεται ελεύθερος.

Ο σύντροφός μας συνεχίζει να μιλά για την αδιαλλαξία της εχθροπραξίας ενάντια στον σάπιο κόσμο της εξουσίας και της υποταγής κι ενώ κατάφεραν να τον ρίξουν στα κελιά της δημοκρατίας τους, συνεχίζει να μιλάει για την πιο μεγάλη μας ιδέα, την Αναρχία. Σε αυτόν τον αγώνα μας βρίσκει δίπλα του, ενάντια σε κάθε καθεστώς εξαίρεσης, ενάντια σε κάθε ανάσα οποιουδήποτε καταπιεστή, ενάντια στη βία που ασκείται από την ύπαρξη του μουχλιασμένου συστήματός τους. Μέχρι την τελευταία ανάσα, είμαστε μαζί και αυτό δεν μπορεί να το νικήσει κανένας τους.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του

Ακούστε το καλά ανθρωποφύλακες, κάτω τα χέρια απ’ τους αγωνιστές

Αλληλεγγύη στους αγώνες των κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα

Πέμπτη 22/12, 18:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου – Μικροφωνική/συγκέντρωση αλληλεγγύης στον σύντροφο απεργό πείνας & δίψας (από 19/12) Θ. Χατζηαγγέλου

κατάληψη Terra Incognita


Σε μια εποχή γενικευμένης έντασης και καταστολής, ο διαχρονικός πόθος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ακροδεξιού -και όχι μόνο- ακροατηρίου της για ένα καθεστώς «εξπρές του μεσονυχτίου» εντός των ελληνικών φυλακών ικανοποιήθηκε μέσα από ένα νέο νόμο που αφορά τον σωφρονιστικό κώδικα, με τίτλο «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα -Τροποποιήσεις στον ν.2776/1999» ο οποίος ψηφίστηκε πριν δύο μήνες.

Ο νόμος περιλάμβανε τροποποιήσεις που αφορούν την περιστολή/κατάργηση του δικαιώματος της άδειας μέσα από την αυστηροποίηση των χρονικών ορίων έκτισης για τη θεμελίωση του δικαιώματος της άδειας, αλλά και την επέκταση των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληροί ο κρατούμενος, την αναβίωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αύξηση της αρμοδιότητας του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα ζητήματα των φυλακών.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στα τσιμεντένια κελιά της “δημοκρατίας”: υπερπληθυσμός λόγω αυστηρής ποινικής πολιτικής και νομοθεσίας (πιο τρανταχτά παραδείγματα οι Φυλακές Κομοτηνής και Τρίπολης που έχουν πληρότητα 200% και 239% αντίστοιχα), την ίδια ώρα που οι αγροτικές φυλακές λειτουργούν στο 35%, κακομεταχείριση κρατούμενων και βασανιστήρια από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, καμιά υγειονομική περίθαλψη (αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις φυλακές Αγιάς στην Κρήτη αλλά και το “Νοσοκομείο” των φυλακών Κορυδαλλού που δικαίως ονομάζεται από όλους “Κολαστήριο”).

Τους τελευταίους δύο μήνες κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο έκτρωμα που προσπαθεί να κάνει ακόμα περισσότερο τις φυλακές της χώρας τσιμεντένιους τάφους. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων το Υπουργείο όχι μόνο κωφεύει αλλά αναγγέλλει νέα ταπεινωτικά μέτρα εναντίον τους όπως την διακοπή των μεταγωγών και την παρουσία των κατηγορουμένων σε δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως πρόσφατα εξήγγελλε ο Θεοδωρικάκος. Σήμερα, Τρίτη 20/12 είχε προγραμματιστεί επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Σακεραλοπούλου και της Υπουργού, Ν. Κεραμέως στις φυλακές Κορυδαλλού όπου είχε προετοιμαστεί σόου προς τιμήν τους, φυσικά με την παρουσία των καθιερωμένων καμερών. Λίγες μέρες πριν μπάτσοι των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και της Δίωξης Ναρκωτικών σάρωσαν τη φυλακή, σε ένα τρομοσόου με συμβολικό χαρακτήρα και μηδαμινά ευρήματα. Εχθές, το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε απαγωγή του αναρχικού Θάνου Χατζηαγγέλου από τις φυλακές Κορυδαλλού και η εκδικητική μεταγωγή του για τις Φυλακές Νιγρίτας.

Την ίδια μέρα, ο Θάνος Χατζηαγγέλου ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα τη γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η επίθεση κράτους και κεφαλαίου είναι συνολική, συνεχής και εντεινόμενη. Πλέον είναι εμφανής σε όλους και όλες. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με την πλήρη αδιαφορία για την κοινωνική βάση, με μοναδική πυξίδα το κέρδος τους και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ (η οποία σφραγίστηκε και επίσημα με τον νέο νόμο για το ΕΣΥ), η κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η αδιανόητη αύξηση του κόστους ζωής, οι κρατικές δολοφονίες από την συμμορία της ΕΛ.ΑΣ, η εντεινόμενη υποτίμηση των ζωών μας με λίγα λόγια, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Αλλά ούτε και περιθώρια εφησυχασμού ή παραίτησης και ανακωχής από μεριάς μας. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι το κράτος και οι κατασταλτικοί του μηχανισμοί χτυπούν όλο και πιο σκληρά όσους και όσες τολμούν να αντιστέκονται.

Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τον ρόλο και την ταυτότητα της αστικής δικαιοσύνης και των μηχανισμών της. Η δικαιοσύνη στον καπιταλισμό υπάγεται στις επιταγές και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θωρακίζει θεσμικά το κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, νομιμοποιώντας και κανονικοποιώντας την ύπαρξή του στις συνειδήσεις των καταπιεσμένων, συμβάλλοντας έτσι στη διαιώνισή του. Όποιος νομίζει ότι οι δικαστικοί θεσμοί είναι αδέκαστοι και αμερόληπτοι μάλλον είναι αφελής στην καλύτερη περίπτωση. Η αστική δικαιοσύνη αποφασίζει με σαφή ταξικά κριτήρια. Ένας φτωχός, ένας προλετάριος, ένας περιθωριοποιημένος, ένας αγωνιστής δε θα τύχει, αναλογικά, ίσης αντιμετώπισης με ένα πλούσιο, έναν επιχειρηματία, έναν πολιτικό.

Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους, απέναντι σε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, που στόχο έχει τόσο την εξόντωση των ίδιων, όσο και την εδραίωση ενός καθεστώτος εξαίρεσης για όλες και όλους τους αγωνιστές που μπορεί να βρεθούν στην θέση τους.

Ο κόσμος του αγώνα, είτε εντός είτε εκτός των τειχών δεν τρομοκρατείται. Καμιά φυλακή δεν είναι δυνατή να μας “συμμορφώσει” και να περιστείλει τις ιδέες μας. Ενάντια στις κρατικές αυθαιρεσίες που απομυζούν τις ζωές μας και ποινικοποιούν τους αγώνες για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, εμείς οργανωνόμαστε από τα κάτω, ενωνόμαστε με τους καταπιεσμένους και απαντάμε με όπλο μας την αλληλεγγύη. Αγωνιζόμενοι για την ελευθερία απέναντι στις ψευδαισθήσεις του κράτους η απάντηση είναι μια: Πάντα θα πολεμάμε, πάντα θα σπάμε τις αλυσίδες, πάντα θα δραπατεύουμε…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΘΑΝΟ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ
ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Μικροφωνική/ συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας & δίψας (από 19/12) Θ. Χατζηαγγέλου:

Πέμπτη 22/12

18:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης


«Αθώοι δημοσιογράφοι, αθώοι αστυνομικοί, αθώοι δικαστικοί υπάλληλοι…»

Πριν δύο μήνες ψηφίστηκε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές που προκύπτουν από την ψήφισή του είναι η περιστολή/κατάργηση του δικαιώματος στις άδειες, οι μεγαλύτερες πειθαρχικές ποινές, η διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που απαγορεύεται να μεταχθούν σε αγροτικές φυλακές. Ταυτόχρονα επανέρχονται οι φυλακές τύπου Γ ή όπως τις ονόμασαν τώρα “Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφάλειας”, χωρίς καν να ορίζονται συγκεκριμένα ποια ακριβώς είναι τα αυστηρότερα μέτρα κράτησης, αφήνοντας έτσι το ελεύθερο στον εκάστοτε υπουργό να διαμορφώνει κατά το δοκούν το πλαίσιο αυτό.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ψήφιση του νόμου αυτού οδήγησε τους κρατούμενους σε κινητοποιήσεις εναντίον του. Φυσικά τα ΜΜΕ αποσιώπησαν τον αγώνα αυτό, ενώ το υπουργείο αγνόησε τα αιτήματα των κινητοποιήσεων και αντ’ αυτού προχώρησε στο μόνο πράμα που ξέρει να κάνει. Στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό και καταστολή όσων δεν υποτάσσονται στις επιταγές της εκάστοτε εξουσίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” (όπου υπάγονται πλέον οι φυλακές) διέταξε τη διακοπή των μεταγωγών και την παρουσία των κατηγορουμένων σε δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο αναρχικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου, ο οποίος μετείχε ενεργά όλο αυτό το διάστημα στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, απήχθη το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου από το κελί του στην πτέρυγα Δ των φυλακών Κορυδαλλού και μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας. Για πολλές ώρες κατά τη διαδικασία της μεταγωγής του δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με κανέναν, ούτε καν με τον δικηγόρο του.

Την ίδια μέρα ο Θ. Χατζηαγγέλου ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα τη γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όλα τα παραπάνω φυσικά συνάδουν και με την κατάσταση που επικρατεί κοινωνικά, όπου ο κλοιός γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός και η καταστολή όσων αγωνίζονται ακόμα πιο βίαιη. Κράτος και κεφάλαιο εξαπολύουν μια διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στην κοινωνική βάση καταλύοντας και ιδιωτικοποιώντας ουσιώδη αγαθά, καταργώντας θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με το αίμα των ανθρώπων της τάξης μας, πραγματοποιώντας άκρατη λεηλασία του φυσικού κόσμου στο όνομα της “ανάπτυξης” και αυξάνοντας διαρκώς το κόστος διαβίωσης για να προστατευτούν τα κέρδη κεφαλαιοκρατών.

Φυσικά η παραπάνω επίθεση δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ ή χωρίς τη θεσμική θωράκιση που παρέχει η αστική δικαιοσύνη στο κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος/α ότι η αστική δικαιοσύνη δρα μόνο σε βάρος της κοινωνικής βάσης. Υποθέσεις “αδιευκρίνιστων ποσών” πάνε στο αρχείο, ενώ όσοι χρωστάν 500 ευρώ μπορεί να βρεθούν στο δρόμο. Ένστολοι δολοφόνοι αφήνονται ελεύθεροι, ενώ η κλοπή 20 ευρώ τιμωρείται με θάνατο. Επιζώσες έμφυλης βίας αντιμετωπίζουν διώξεις, ενώ βιαστές, μαφιόζοι και μαστρωποί σουλατσάρουν ανενόχλητοι στους δρόμους… Μάλιστα εδώ και δυόμιση μήνες, 11 κρατούμενοι αγωνιστές/αγωνίστριες από την Τουρκία -που με τη συνεργασία ελληνικού και τουρκικού κράτους και μυστικών υπηρεσιών συνελλήφθησαν και καταδικάστηκαν σε συνολικά 333 χρόνια φυλάκισης- έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, καθώς αντί να τους αναγνωρίζονται στοιχειώδη δικαιώματα ως πολιτικοί κρατούμενοι, η αντιμετώπισή τους είναι εκδικητική γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, από τη στιγμή της σύλληψης και τα δικαστήρια μέχρι τις συνθήκες φυλάκισής τους.

Απέναντι σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση κράτους, κεφαλαίου και των μηχανισμών τους δεν είναι απλά ηθικό χρέος να οργανώσουμε την αντεπίθεση της τάξης μας, αλλά ανάγκη για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Και άλλο τόσο χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο εντός και εκτός των τειχών που μάχεται ενάντια στη δυστοπία που επιβάλλει κράτος και κεφάλαιο.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΑΠΟ 19/12 ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ – ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 11 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ-ΔΙΨΑΣ Θ. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22/12 ΣΤΙΣ 18.00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά


Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας από 19/12 Θάνου Χατζηαγγέλου

Από τις 28/10 οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού με κινητοποιήσεις διεκδικούν τα δικαιώματά τους και την κατάργηση του νέου σωφρονιστικού κώδικα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 19/12 σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακοινώνουν στον αναρχικό κρατούμενο Θάνο χατζηαγγελου την απόφαση για μεταγωγή του. Εκείνος αρνείται ζητώντας να ενημερωθεί για τον λόγο της μεταγωγής και έπειτα από λίγο κουκουλοφόροι μπάτσοι εισβάλουν στο κελί και τον απαγάγουν. Το βράδυ της ίδιας μέρας βρίσκεται στο τμήμα μεταγωγών Θεσσαλονίκης και προβαίνει σε απεργία πεινας και δίψας με αιτήματα τη γνωστοποίηση του λόγου της μεταγωγής του και την επιστροφή του στον Κορυδαλλό. Το πρωί της επόμενης μέρας πραγματοποιείται η μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας. Αυτή αποτελεί μια εκδικητική στάση προς το Θάνο Χατζηαγγελου, λόγω της αγωνιστικής του δράσης και συμμετοχής του στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικο κώδικα. Το κράτος επιχειρεί διαρκώς να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης και οι φυλακές δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας με όνομα «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός Σωφρονιστικού Κώδικα -Τροποποιήσεις στον ν.2776/1999» αποτελει ένα ακόμη νομικό έκτρωμα της αστικής δημοκρατίας που καταστρατηγεί ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων. Οι φυλακές παραμένουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη αντί του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνοντας ξεκάθαρο ακόμα κ στον πιο αφελή την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στους έγκλειστους. Πιο συγκεκριμένα, για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων (πχ ” τρομοκρατία”) μειώνει τις άδειες ή τις κόβει τελείως, δυσκολεύει την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών μη επιτρέποντας στους κρατούμενους να σπουδάσουν. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για όσους θεωρούνται ” επικίνδυνοι” πολιτικοί κ κοινωνικοί κρατούμενοι.
Οι φυλακές βρίσκονται σε άμεση και αμφίδρομη σχέση με το πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα στις εκάστοτε συνθήκες. Μέσα σε ένα περιβάλλον λοιπόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης που η εργατική τάξη έχει συνθλιβεί και εξαθλιωθεί, κράτος και κεφάλαιο αναβαθμίζουν το νομικό τους οπλοστάσιο ώστε να απομονώσουν και να τιμωρήσουν τους παραβατικούς, τους παρίες, ή και τους ταξικούς τους αντιπάλους. Η πολιτική αυτή βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές που ασκούνται σε όλα τα πεδία: στο εργασιακό, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον και αποκρυσταλλώνεται με τη ληστρική επιδρομή του κεφαλαίου απέναντι στα κατώτερα στρώματα με ταυτόχρονη πάταξη του εσωτερικού εχθρού.

Όπως και να ονομάζουν τις φυλακές είτε κέντρα κράτησης, είτε σωφρονιστικά καταστήματα η ουσία τους παραμένει η ίδια, το ίδιο φρικιαστική. Ο εγκλεισμός δεν σωφρονίζει αλλά συνθλίβει τους ανθρώπους. Η εξουσία επιδιώκει την συνεχή τιμωρία όσων παρανομούν. Αντιμετωπίζει τους κρατούμενους ως τους μοναδικούς υπαίτιους του εγκλήματος και υποκριτικά διαχωρίζει σε υγιές και άρρωστο το κοινωνικό σώμα. Η αστική δικαιοσύνη δεν μπορεί να κρύψει την ταξική της θέση και φύση. Ένας αντικοινωνικός μηχανισμός όπως είναι το κράτος αντιμετωπίζει με μπάτσους τα ζητήματα του Δικαίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλάει για καλύτερες συνθήκες κράτησης, θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο καταστροφικό και επικίνδυνο τόσο για χιλιάδες ψυχές που βρίσκονται στα κελιά της αστικής δημοκρατίας όσο και για ολόκληρη την κοινωνία.
Η φυλακή πέρα από τον εκδικητικό χαρακτήρα της για τους εντός των τειχών λειτουργεί κ ως φόβητρο για το κοινωνικό σώμα, για όσους και όσες δεν μπορούν να επιβιώσουν ζώντας μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, ως φόβητρο για όσους και όσες αγωνίζονται. Όσο το κράτος εντείνει την πολυεπίπεδη επίθεση του, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για οργάνωση και αγώνα.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας από 19/12 Θάνου Χατζηαγγελου.

Κανένας όμηρος στα χέρια του κρατους.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων.

Αναρχική Ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


Πριν από περίπου δύο μήνες η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει το νέο σωφρονιστικό κώδικα, ένα νόμο με τον οποίο επιτίθεται ευθέως στα δικαιώματα των κρατουμένων, αυστηροποιώντας ακόμη περαιτέρω τις ήδη άθλιες κι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εντός των φυλακών -συνθήκες που επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από την κρατική εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Έτσι το κράτος εντείνει ακόμη περισσότερο το καθεστώς εξαίρεσης μέσα από μία σειρά διατάξεων που αφορούν τόσο τους κρατούμενους συνολικά όσο και τους φυλακισμένους αγωνιστές ειδικότερα. Οι κρατούμενοι χάνουν κάθε ανθρώπινη ιδιότητα όταν διαβαίνουν τις πύλες των φυλακών. Το σύστημα «σωφρονισμού» ισοδυναμεί με σύστημα εξόντωσης.

Με πρόσχημα την πανδημία, το κράτος επιχείρησε να θεμελιώσει την ολοκληρωτική πολιτική και επιβολή του μέσω νομοσχεδίων και ωμής βίας στοχεύοντας στην πλήρη πειθάρχηση της κοινωνικής βάσης. Η παρουσία της αστυνομίας είναι ασφυκτική στα αστικά κέντρα και ο ρόλος των κατασταλτικών δυνάμεων είναι πλέον εξόφθαλμος, και δεν είναι άλλος από την πλήρη εξαφάνιση -σύμφωνα πάντα με τις κρατικές προσταγές- κάθε ταξικής και κοινωνικής αντίστασης. Αστυνομοκρατία- αυθαιρεσία- καταστολή: τρείς λέξεις χαρακτηριστικές για το σήμερα. Το κρατικό- καπιταλιστικό σύστημα και η επιβολή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού ενορχηστρώνουν την επίθεση στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, τους αγωνιστές και τους καταπιεσμένους και παράλληλα επιβάλλουν ένα καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Οι δικαστικές σκευωρίες και τα στημένα κατηγορητήρια, όπως αυτό εναντίον του συντρόφου Δ.Μ. για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Εφετείο τη μέρα της καταδίκης των νεοναζί της Χ.Α., οι διώξεις με βάση το DNA, η εκδικητική μεταχείριση του Β. Σταθόπουλου, οι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, οι συλλήψεις αγωνιστών και οι εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων αγώνα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό της παραδειγματικής τρομοκράτησης της κοινωνίας και του περιορισμού του οργανωμένου αγώνα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, με την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών μέσων της αστυνομίας, την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου του κράτους και την επιβολή του καθεστώτος της αστυνομοκρατίας σε γειτονιές και πλατείες ως την κρατική δολοφονία του 16χρονου ρομά Κ. Φραγκούλη από τα ένστολα καθάρματα της ΕΛ.ΑΣ, υπηρετείται η κεντρική κατασταλτική πολιτική του κράτους, το δόγμα της προληπτικής αντιεξέγερσης.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό από τις 28/10 και μετέπειτα σε μία σειρά από φυλακές της χώρας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις αρνούμενοι το μεσημεριανό κλείδωμα στα κελιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις και το μεροκάματο. Με αυτό τον τρόπο δίνουν έναν αγώνα αντιστεκόμενοι απέναντι στην περιστολή των δικαιωμάτων τους και την περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών εγκλεισμού που εισάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε απαγωγή του αναρχικού Θάνου Χατζηαγγέλου από τις φυλακές Κορυδαλλού και η εκδικητική μεταγωγή του για τις Φυλακές Νιγρίτας. Την ίδια μέρα ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα τη γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι παραπάνω ενέργειες καταδεικνύουν ένα ακόμη κοινό σημείο: τον φόβο των εξουσιαστών για την εξέγερση των καταπιεσμένων ενάντια στον άδικο και δολοφονικό κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Ενάντια στην κατασταλτική και ιδεολογική εκστρατεία του κράτους που στοχεύει το αναρχικό κίνημα, τις δομές του και όλους όσοι αντιστέκονται και αγωνίζονται. Εμείς, ως αναρχικοί/ες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Θ. Χατζηαγγέλου, ενάντια στις ρεβανσιστικές τακτικές του κράτους. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους διωκόμενους και να αντιπαλέψουμε την ασφυκτική συνθήκη που το κράτος με τους μηχανισμούς του επιχειρεί να επιβάλλει. Να υψώσουμε το ανάστημα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας, της οργάνωσης και προετοιμασίας του αγώνα για την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ – ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ/ΔΙΨΑΣ ΑΠΟ 19/12

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΗ, ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας & δίψας (από 19/12) Θ. Χατζηαγγέλου: Πέμπτη 22/12, στις 18:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Τοπικός Συντονισμός Α.Π.Ο. – Θεσσαλονίκης


Κάλεσμα στήριξης της μικροφωνικής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας και δίψας Θ.Χατζηαγγέλου

Πέμπτη 22/12, 18:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Τα τελευταία χρόνια η υποβάθμιση της ζωής των καταπιεσμένων στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό αποτελεί πυλώνα της κρατικής πολιτικής. Μέσα από την φτωχοποίηση, την εξαθλίωση, τον κανιβαλισμό και την καταστολή αναπαράγει τις κοινωνικές συνθήκες που του επιτρέπουν να ισχυροποιεί την κυριαρχία του. Έτσι και οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων – κομμάτι των καταπιεσμένων που βιώνει στον έπακρο βαθμό την εκδικητικότητα του κράτους και την αντίληψη του ως προς την απαξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας – διαμορφώνονται από τις συνθήκες που επιβάλλει το ολοκληρωτικό σύστημα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που υπερψηφίστηκε, ο οποίος κάνει σαφές πως ο κρατικός μηχανισμός θέλει να επιβάλλει στους κρατούμενους απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, απάνθρωπες μεταχειρίσεις από τους ανθρωποφυλακες και την μέγιστη δυνατή εκδικητικότητα για τους κρατούμενους αγωνιστές.

Την ίδια στιγμή η μεταχείριση αυτών που υπηρετούν το σύστημα, οι προστατευόμενοι του κράτους και του κεφαλαίου, αυτοί που διαμορφώνουν τις συνθήκες καταπίεσης, δεν διαφέρει απλά, αλλά αποκαλύπτει τον κόσμο της εξουσίας. Βιαστές και δολοφόνοι μπάτσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, υπεύθυνοι για υποθέσεις trafficking και διαπλεκόμενοι σε σκάνδαλα δεν αντιμετωπίζουν ούτε μισή κατηγορία. Η συγκάλυψη και η ατιμωρησία δεν είναι απλώς μια εξαίρεση, αλλά αποτελεί την βασική πολιτική των δικαστικών αρχών όταν αφορά υποθέσεις που εμπλέκουν τον κρατικό μηχανισμό, τους φίλους και υποτακτικούς του.

Ο αναρχικός κρατούμενους Θανος Χατζηαγγελου ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας τη γνωστοποίηση την λόγων μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Στεκόμαστε αλληλεγγυοι στον αγώνα του, ενάντια στο κράτος δολοφόνο που επιβάλλει και κανονικοποιει τον θάνατο. Στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των φυλακισμένων για αξιοπρέπεια και ελευθερία. Μέχρι το γκρέμισμα του κόσμου της εξουσίας και την άνθιση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ζωής. Την άνθιση της Αναρχίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΑΠΟ 19/12.

Αναρχικη Συνελευση Φοιτητων/τριων Quieta Movere

Μοιραστείτε το άρθρο