Απτόητοι οι ρώσοι θα συνεχίσουν τα πλήγματα κατά ενεργειακών υποδομών

288Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα απαντάει στις ουκρανικές επιθέσεις και τη στρατιωτική υποστήριξη των Δυτικών προς το Κίεβο, καταγγέλλοντας τα ΝΑΤΟϊκά κράτη ότι εντείνουν την ανάμειξή τους στη σύγκρουση. Χωρίς ρεύμα και νερό οι Ουκρανοί . Εικόνες αποκάλυψης φοβούνται στο Κίεβο αν συνεχιστούν τα ρωσικά πλήγματα κατά υποδομών.

Θα συνεχιστούν τα πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ναι, το κάνουμε, αλλά ποιος το ξεκίνησε;», είπε στο περιθώριο εκδήλωσης απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας τους βομβαρδισμούς αυτούς ως απάντηση στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα των στενών του Κερτς στην Κριμαία καθώς και σε άλλες σε περιοχές, που αποδίδονται στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί βιώνουν τις συνέπειες των ρωσικών βομβαρδισμών, μένοντας  χωρίς ρεύμα και νερό για πολλές ώρες εν μέσω χαμηλών χειμερινών θερμοκρασιών. Χίλια πυραυλικά πλήγματα σημειώθηκαν σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo. Η εταιρεία ανέφερε ότι η κατάσταση περιπλέκεται από τις καιρικές συνθήκες, με τις δυτικές περιοχές να αντιμετωπίζουν παγετό, βροχή, χιόνι και ισχυρούς ανέμους που έχουν ως αποτέλεσμα να πιάνουν πάγο τα καλώδια, αλλά η δυσκολότερη κατάσταση είναι στις ανατολικές περιοχές όπου οι συγκρούσεις είναι σφοδρότερες.

«Σε όλες τις περιοχές, υπάρχει έλλειψη ενέργειας, έως το ένα τρίτο αυτής που απαιτείται», δήλωσε ο κυβερνήτης στην περιοχή της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία Ολεξάντρ Σταρούχ. Η DTEK, που είναι η μεγαλύτερη στην Ουκρανία ιδιωτική εταιρία παραγωγής ενέργειας, γνωστοποίησε ότι τώρα γίνονται έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, στη νότια περιοχή της Οδησσού και στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για εικόνες «αποκάλυψης» στο Κίεβο φέτος τον χειμώνα, αν συνεχιστούν τα ρωσικά χτυπήματα σε υποδομές.

Η Μόσχα λέει ότι με τα στρατιωτικά πλήγματα της τελευταίας περιόδου απαντούν στις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές, ενώ στέλνουν και μήνυμα στους Δυτικούς για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριαμπκόφ: «Τα μέλη του ΝΑΤΟ εντείνουν την ανάμειξή τους στη σύγκρουση. Η υποστήριξή τους στο Κίεβο είναι τώρα περισσότερο ενισχυμένη απ’ ότι πριν λίγους μήνες. Αποτελεί αντανάκλαση της παρεμβατικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, που υπάκουα ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και κλιμακώνουν τη σύγκρουση. Παίζουν με τη φωτιά. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν».

Από κοντά και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία σχολίασε την αναφορά της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit, λέγοντας ότι η παραδοχή της ότι οι συμφωνίες του Μινσκ το 2014 και 2015 έγιναν για να κερδηθεί χρόνος ώστε η Ουκρανία να ετοιμαστεί για πολεμική αναμέτρηση με την Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έρευνα ενός δικαστηρίου.

Ακολούθησε σε δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σχολιάζοντας δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία δεν έχει να μειώσει τις αμυντικές προσπάθειές της στη δική της επικράτεια, είπε ότι «τέτοιες δηλώσεις παρατείνουν τη δύσκολη περίοδο και κάθε άλλο παρά συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης». Ο ίδιος επισήμανε ότι: «Ο Ζελένσκι ξέρει πότε μπορεί να τελειώσει όλο αυτό, μπορεί να τελειώσει αύριο αν το επιθυμεί». Ο εκβιασμός προφανής…

Μοιραστείτε το άρθρο