Η συνέχιση του πολέμου έχει κόστος και μέσα στην Ρωσία

286Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέα επίθεση σε αεροπορική βάση μέσα στη ρωσική επικράτεια. Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη αλλά χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής και το Κίεβο πανηγυρίζει.

Την Ουκρανία «έδειξε» η Ρωσία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δέχθηκαν χθες οι αεροπορικές βάσεις Ένγκελς και Ντιαγκίλεβο (εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη ρωσική επικράτεια, η δεύτερη κοντά στην Μόσχα), ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε νέα επίθεση, αυτή τη φορά σε αεροπορική βάση στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με τη βορειοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Ρομάν Σταραβόιτ, τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε αεροπορική βάση στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων. Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, drones ουκρανικής κατασκευής βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. Οι συσκευές αναχαιτίστηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, αλλά τα συντρίμμια που προκλήθηκαν από την έκρηξη των drones προκάλεσαν συνολικά τρεις νεκρούς στρατιώτες και τέσσερις τραυματίες.

Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, αν και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαίλο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter ότι το Κρεμλίνο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «αν εκτοξευθεί κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο από όπου εκτοξεύθηκαν».

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αυτός χαρακτήρισε αυτές τις επιθέσεις ως «επικίνδυνο παράγοντα» , προσθέτοντας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι «ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα» . Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την «εσωτερική ασφάλεια» , σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

«Η ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικό έδαφος δεν είναι σημαντική μόνο στρατιωτικά», είπε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και Ευρωπαίος ειδικός σε θέματα ασφάλειας που εργάζεται για το think tank των New York Times, Μαξ Μπέργκμαν. Όπως λέει: Στέλνει το μήνυμα στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου δεν είναι δωρεάν, ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη ευάλωτη σε επιθέσεις με drone και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς: η Ρωσία είναι επίσης.

«Δεν ενθαρρύνουν» τα ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία οι ΗΠΑ, διά στόματος του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις. Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία με όσα χρειάζεται για να τα χρησιμοποιεί στο κυρίαρχο έδαφός της ώστε να αμυνθεί.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμό στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, γνωστοποίησε αξιωματούχος που διορίστηκε από τη Μόσχα στην περιοχή αυτή την οποία η Ρωσία προσάρτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο