Κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, απεργιακή συγκέντρωση, Τρίτη 29/11 στις 13:00 στο Υπουργείο Υγείας

Να σημάνει συναγερμός. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Μία λέξη περιγράφει το νομοσχέδιο. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών. Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.

Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το ιατρικό μισθολόγιο είναι η απροκάλυπτη ομολογία αυτού που ήδη ξέραμε. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη «δημοσιονομική σταθερότητα», απαραίτητος όρος για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων.

  • Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για 10% αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών αποδείχθηκαν ψεύτικες. Ενδεικτικά, για τον Επιμελητή Β’ αύξηση 10% επί του βασικού μισθού (1484 του Επιμελητή Β’ με βάση το μισθολόγιο του 2017) θα σήμαινε 1632 μεικτά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο βασικός μισθός (μεικτά) διαμορφώνεται στα 1558. Αντίστοιχα για τις υπόλοιπες βαθμίδες οι αυξήσεις στο βασικό μισθό κυμαίνονται, από 59 ευρώ για τους ειδικευόμενους μέχρι 90 ευρώ για τους Συντοντιστές Διευθυντές και τους Διευθυντές. Δηλαδή αύξηση από 1,96 έως 3 ευρώ τη μέρα.

  • Οι αυξήσεις που δίνονται είναι επί του ιατρικού μισθολογίου όπως αυτό διαμορφώθηκε με το νόμο 4472/2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο και «υποχρεώνει» την κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2009. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες στους μισθούς μας τα τελευταία 10 χρόνια.

  • Όχι μόνο δεν αναπληρώνονται οι απώλειες, αλλά στην περίπτωση των ειδικευόμενων γιατρών καταργείται η προσαύξηση ανάλογα με τα χρόνια της προϋπηρεσίας. Μετά τα πρώτα χρόνια της ειδικότητας οι ειδικευόμενοι αντί για αυξήσεις θα έχουν μειώσεις στο βασικό μισθό. Π.χ. ο μισθός του ειδικευόμενου γιατρού που είναι στο 4ο έτος της ειδικότητας και κατατάσσεται στο μισθολογικό κλιμάκιο 3 (Μ.Κ.3) σήμερα είναι 1283 ευρώ μεικτά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται στα 1258 ευρώ. Δηλαδή όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση αλλά μείωση.

  • Η αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα απασχόλησης αν προστεθεί στο βασικό μισθό δεν ισοφαρίζει τις απώλειες στους μισθούς μας τα τελευταία 10 χρόνια. Π.χ. το 2010 ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου Επιμελητή Β’, υπολογίζοντας και το χρόνο ειδικότητας ως προϋπηρεσία (πχ. ειδικότητα με 5 χρόνια), ήταν 1468 συν την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας: 1897,50. Με το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και το επίδομα βιβλιοθήκης ανέρχονταν στα 1897,50+327+247=2471 (από τα οποία τα 247 που αντιστοιχούσαν στο επίδομα βιβλιοθήκης ΔΕΝ φορολογούνταν). Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται στα 2113 μεικτά (1558 ευρώ βασικός μισθός και 400 ευρώ επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και 155 ευρώ προϋπηρεσία).

  • Διατηρείται το απαράδεκτα χαμηλό ωρομίσθιο της αποζημίωσης των εφημεριών του ν.4472/2017 του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. 5,88 ευρώ για τον Επιμελητή Β’) και η άγρια φορολόγησή τους.

  • Δεν προβλέπεται χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μοιράζουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας δεν περισσεύουν!

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Προχωράμε σε πολύμορφες απεργιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα:

  • Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.

  • Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

  • Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00μ.μ στη Βουλή.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους ασθενών, όλο το λαό, σε συμμετοχή στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε.

Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

‘Ολοι/όλες στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος



Όλοι και όλες στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο κατάλυσης της δημόσιας υγείας

Η κυβέρνηση εν όψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου βιάζεται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Κεφάλαιο και σύμφωνα με τις φιλελεύθερες ιδεοληψίες της. Γι’ αυτό πηγαίνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ με το χειρότερο δυνατό περιεχόμενο, αδιαφορώντας ακόμη και για τις ενστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής του. Καταλύει το Ε.Σ.Υ., σε αγαστή συνέργεια με την κρατική διαχείριση της πανδημίας, όπου το ΕΣΥ αποψιλώθηκε περισσότερο την στιγμή που η κοινωνία το είχε περισσότερο ανάγκη, με τις γνωστές εκατόμβες που μέχρι σήμερα βιώνουμε. Το εν λόγω νομοσχέδιο ξεκάθαρα επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της σταδιακής αλλά πλήρους διάλυσης κάθε δημόσιας δομής υγείας.

Στοχευμένα το δημόσιο σύστημα υγείας για δεκαετίες υποχρηματοδοτείται, καθώς πλέον το Κεφάλαιο λόγω της κρίσης του αλλάζει προτεραιότητες, αδιαφορώντας όλο και περισσότερο για την υγεία των υπηκόων του, δηλαδή τη δική μας υγεία, καθώς μας αντιμετωπίζει ως εργατική δύναμη, ως τα εργαλεία του. Μας οδηγεί στη συνθήκη του «ο σώζων εαυτό σωθήτο», ενώ βλέπει το χώρο της υγείας ως επενδυτικό πεδίο στο κενό που αφήνει το όλο και συρρικνωμένο δημόσιο. Στις υπαρκτές λοιπόν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Ε.Σ.Υ., στις κ

ατ’ επέκταση καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών και τελικά στην ανάγκη των ανθρώπων, έρχεται συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο να πατήσει, καθιερώνοντας την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., την παράλληλη εργασία τους σε ιδιωτικές δομές υγείας (κλινικές, εργαστήρια κ.λπ.). Έτσι διαγνωστικές υπηρεσίες, χειρουργεία θα παραπέμπονται σε ιδιωτικές κλινικές, ή με τις υπάρχουσες διατάξεις χειρουργεία θα μπορούν να γίνουν με ιδιωτικούς όρους πληρωμής το απόγευμα στις δημόσιες δομές υγείας (δηλαδή στο υπόβαθρο που με δημόσιο χρήμα έχει πραγματοποιηθεί). Διαμηνύεται σε όσους γιατρούς θα εργάζονται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δεξαμενές πελατών τους, και δεδομένου ότι οι μισθοί συρρικνώνονται τους σπρώχνει προς αυτήν την τακτική, ενώ οι νέοι/ες γιατροί είτε επιλέξουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, είτε όχι, επί της ουσίας αν θέλουν να επιβιώσουν οφείλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη του ιδιωτικού επαγγέλματος με στήριγμα τους ασθενείς του δημοσίου. Προς επίρρωση των ανωτέρω το υπουργείο φρόντισε να προβεί σε αλλαγές στο μισθολόγιο αναιρώντας και τις μικρές αυξήσεις που αρχικά είχε εξαγγείλει για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.. Από τους μισθούς του δημοσίου δεν θα μπορείτε να ζείτε πλέον, βγείτε στο ελεύθερο επάγγελμα, αυτό διαμηνύεται εδώ.

Οι ασθενείς, δηλαδή η εργατική τάξη και γενικώς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, αναγκάζονται δια της βίας να επιλέξουν είτε με κίνδυνο της υγείας τους να αναμένουν να δεχτούν τις υπηρεσίες από τις δομές ενός διαλυμένου συστήματος υγείας, είτε να πληρώσουν τις ιδιωτικές δομές υγείας από αυτά που δεν διαθέτουν, από τους μειωμένους μισθούς-συντάξεις κι από ότι έχει μείνει από τη λεηλασία τους σε δεύτερο χρόνο μέσω της ακρίβειας. Αυτήν τη συνθήκη τα ακροδεξιά και φιλελεύθερα καθάρματα του υπουργείου ονομάζουν ελευθερία επιλογής. Είναι απλά η ωμή βία του καπιταλισμού, ο οποίος προκειμένου να αναγεννηθεί από την κρίση του, το Κράτος φροντίζει να τη μεταθέτει πάνω μας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εκατόμβες πτωμάτων, είτε στις ειρηνικές περιόδους και σε πανδημίες, είτε στις πολεμικές συρράξεις που συνεχώς εγκυμονεί.

Η αντίσταση λοιπόν ώστε να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, γι’ αυτό η πρωτοβουλία του υγειονομικού κινήματος και της ΟΕΝΓ

Ε για σειρά κινητοποιήσεων οφείλει να ακολουθηθεί από ένα γενικό απεργιακό αγώνα. Τα εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν αυτήν την πρωτοβουλία και να τη γενικεύσουν.

Η κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλιας Ροσινάντε στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί:

  • Δευτέρα 28/11: ημέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.
  • Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.
  • Πέμπτη 1/12: μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1μ.μ στη Βουλή.

κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Μοιραστείτε το άρθρο