16.000 ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στους 9 μήνες του πολέμου

278Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε εννιά ουκρανικές περιφέρειες. Έντονες μάχες σε ανατολική Ζαπορίζια και βόρειο Ντονέτσκ. Μειώνεται κατά 60% η παροχή ηλεκτρικού στο Κίεβο. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως πολεμικό όπλο κατά της Ουκρανίας, λέει ο γγ του ΝΑΤΟ.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην Ουκρανία, με πλήγματα να καταγράφονται σε εννιά περιφέρειες, όπως: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χάρκοβο, Χερσώνα, Ζαπορίζια, Τσερνίχιβ, Σούμι, Μικολάϊβ, Ντνιπροπετρόφσκ. Ενώ ιδιαίτερης έντασης επιχειρήσεις διεξάγονται στο βόρειο Ντονέτσκ στη γραμμή Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντίβκα (όπου έχουν βαλτώσει μέσα σε λασπότοπους) και στην ανατολική περιφέρεια της Χερσώνας (όπου καταγράφονται έντονες ρωσικές ετοιμασίες οχύρωσης).

Σε νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, προχώρησαν οι ουκρανικές αρχές σήμερα, καθώς καθυστερούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν ενεργειακές υποδομές από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. O διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι σε αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κρίθηκε σκόπιμο να τεθούν εκτός λειτουργίας κάποιες μονάδες. Όλα αυτά ενώ η ζήτηση αυξάνεται, αφού στην πρωτεύουσα Κίεβο και αλλού επικρατεί βαρυχειμωνιά. «Μόλις επανέλθουν σε λειτουργία οι μονάδες, θα μειωθεί το έλλειμμα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια οι περιορισμοί για τους καταναλωτές», διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία DTEK ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παροχή στους καταναλωτές της στο Κίεβο, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στο μηδέν. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε κάθε πελάτης μας να έχει ηλεκτρικό ρεύμα 2-3 ώρες, δύο φορές καθημερινά», αναφέρουν τα γραφεία της DTEK στο Κίεβο σε ανάρτηση στο Facebook. Το έλλειμμα ισχύος του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 27%, σύμφωνα με την Ukrenergo.

“Το να γίνεται αυτό όταν μπαίνουμε στον χειμώνα αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως πολεμικό όπλο κατά της Ουκρανίας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Στο αποψινό του μήνυμα ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε 258 βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού σε περίπου 30 οικισμούς της Χερσώνας την τελευταία εβδομάδα. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι εισβολείς κατέστρεψαν ένα αντλιοστάσιο που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη Μικολάιβ στα βορειοδυτικά της Χερσώνας.

«Στο στόχαστρο των Ρώσων παραμένουν και κρίσιμης σημασίας υποδομές. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ζημιές σε περισσότερες από 700 κρίσιμης σημασίας υποδομές. Είναι αεροδρόμια, γέφυρες, αποθήκες πετρελαίου, ηλεκτρικοί υποσταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιεβγκένιι Γιένιν.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι από την έναρξη του πολέμου και εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών έχουν υποστεί ζημιές 32.000 μη στρατιωτικοί στόχοι. «Οι μη στρατιωτικοί αυτοί στόχοι είναι πρωτίστως ιδιωτικές κατοικίες και πολυκατοικίες αμάχων», δήλωσε επισημαίνοντας ότι μόνο το 3% των βομβαρδισμών κατευθυνόταν σε στρατιωτικούς στόχους. Ενώ ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρέζνικοφ είπε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο εξετάζει πρόταση της Boeing να αποσταλούν στην Ουκρανία μικρές και φθηνές βόμβες ακριβείας, οι οποίες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να επιτεθεί πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Το σύστημα που προτείνει η Boeing, Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι μια από τις προτάσεις για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο πρακτορείο. Το βεληνεκές της βόμβας GLSDB είναι στα 150 χλμ., γεγονός που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτοι.

Το Βατικανό θέλει να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι το οποίο χαιρετίζει μεν το Κρεμλίνο, αλλά παράλληλα θεωρεί ανέφικτο, «λόγω της στάσης του Κιέβου». «Φυσικά, χαιρετίζουμε μια τέτοια πολιτική βούληση, αλλά δεδομένης της de facto και της de jure κατάστασης που έχουμε τώρα στην ουκρανική πλευρά, αυτές οι πλατφόρμες δεν μπορεί να έχουν ζήτηση», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπό ρωσικό έλεγχο παραμένει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές που διαψεύδουν ουκρανικές σχετικές εκτιμήσεις. «Τα μέσα ενημέρωσης διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ενερχοντάρ και να εγκαταλείψει (τον πυρηνικό σταθμό). Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς», τόνισε η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της πόλης στο Telegram.

Οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές που διέφυγαν από την Ρωσία βρίσκονται τώρα κρατούμενοι στις ΗΠΑ. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι New York Times, χιλιάδες αναζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ και πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν σε φυλακές μεταναστών. «Έφυγα από την Ρωσία για να βρεθώ σε ένα μέρος σαν την Ρωσία», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ένας εξ αυτών.

Μοιραστείτε το άρθρο