Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από την Χερσώνα και τώρα την βομβαρδίζουν

Δημιουργία του καλλιτέχνη Kinder Album


276Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά ενεργειακών υποδομών και αστικών εγκαταστάσεων, λέει το Κίεβο. «Ο ουκρανικός λαός θα απελευθερωθεί από τους νεο-ναζί κυβερνώντες», αντιτείνει η Μόσχα.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν μεν από την πόλη της Χερσώνας, αλλά η πόλη δέχεται τώρα τα ρωσικά πυρά από την ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Τουλάχιστον 32 άνθρωποι είναι ο απολογισμός των νεκρών στην περιφέρεια από ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Πολλοί άνθρωποι εκκενώνουν για να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο ήρεμες περιοχές της χώρας. Αλλά πολλοί κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους και πρέπει να τους παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», είπε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Ιχόρ Κλιμένκο. Η ουκρανική κυβέρνηση άρχισε να απομακρύνει αμάχους από την πόλη. Εκατό άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τρένο στο Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν 26 παιδιά και 6 ασθενείς.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και πλήγματα καταγράφηκαν στην Χερσώνα, το Σούμι, το Ντνιπροπετρόφσκ, τη Νικόπολη, ενώ έντονες μάχες σημειώνονται στο βόρειο μέρος του Ντονέτσκ και την Ζαπορίζια. Στην ουκρανική πρωτεύουσα μεγάλο μέρος των κατοίκων πέρασε τις τελευταίες τρεις μέρες χωρίς ρεύμα μετά τις μαζικές ρωσικές επιδρομές και σήμερα ο δήμος ανακοίνωσε ότι έχει αποκαταστήσει το 75% της παροχής ρεύματος και το 90% της θέρμανσης, καθώς οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ένα “έγκλημα πολέμου” λένε οι δυτικοί, “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” κατά τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Οι Ρώσοι θα πληρώσουν για όλα τα θύματα του Γολοντομόρ και θα λογοδοτήσουν για τα σημερινά εγκλήματα», τονίζει ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, αναφερόμενος στον λιμό επί Στάλιν την περίοδο 1932-33 όταν εκατομμύρια πέθαναν από ασιτία στην Ουκρανία.

Η περίοδος εκείνη είναι γνωστή με την ονομασία Γολοντομόρ και σήμερα είναι η ημέρα μνήμης. Η Γκολοντομόρ εδώ και χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο θέμα διαφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Μόσχα απορρίπτει την άποψη του Κιέβου ότι θύματα του μαζικού λιμού ήταν μόνο οι Ουκρανοί, ισχυριζόμενη ότι από τον λιμό υπέφεραν επίσης εκατομμύρια κάτοικοι της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

Εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών, η 90ή επέτειος του Γολοντομόρ για κάποιους έμοιαζε φέτος με κάτι περισσότερο, δίνοντας άλλη βαρύτητα. «Οι Ουκρανοί έχουν βιώσει πραγματικά τρομερά πράγματα. Και παρ’ όλα αυτά, έχουν διατηρήσει την ικανότητα να μην υποτάσσονται και να διατηρούν την αγάπη τους για την ελευθερία. Κάποτε ήθελαν να μας καταστρέψουν με λιμό, σήμερα με σκοτάδι και κρύο», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν το ταξίδι στο Κίεβο σήμερα Σάββατο για τις τελετές του Γολοντομόρ, το οποίο η Ουκρανία θεωρεί «γενοκτονία». Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Λιθουανίας, δύο από τους στενότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ο Ματέους Μοραβιέτσκι και η Ινγκρίντα Σιμονίτε είχαν συνομιλίες με τον ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ. Οι τρεις ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας τη συνεχή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Ρωσίας. Υποσχέθηκαν δε στο Κίεβο επιπλέον οικονομική βοήθεια, όπως και η Γαλλία και η Γερμανία.

«Ο ουκρανικός λαός θα απελευθερωθεί από τους νέο-ναζί κυβερνώντες. Αξίζει να ζεί σε καλή γειτονία, φιλία, ευημερία δίπλα στους Σλάβους αδελφούς», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ σε ντοκιμαντέρ της ρωσικής τηλεόρασης Rossiya-24.

Μοιραστείτε το άρθρο