Η Κυριακή ανήκει σε εμάς και όχι στα αφεντικά για τα κέρδη τους!, Απεργία την Κυριακή 27/11

Η Κυριακή ανήκει σε εμάς και όχι στα αφεντικά για τα κέρδη τους!
 

Αρχές Νοέμβρη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση επέτρεψε τη λειτουργία καταστημάτων και την Κυριακή 6/11 για χάρη των αφεντικών και των κερδών τους. Ο καιρός (στις 6/11) και ο Μαραθώνιος (13/11) ανέτρεψαν τα σχέδιά τους τότε. Παρότι όμως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί από την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση, η εμμονή της να ικανοποιεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, πολυκαταστημάτων και malls οδήγησε στη νέα προκλητική απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι εργαζόμενοι/ες βλέπουν τους μισθούς να εξανεμίζονται πριν το τέλος του μήνα και το κόστος ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Τη στιγμή που αδυνατούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας δεχόμαστε υποδείξεις για την ενεργειακή κατανάλωσή μας και μας καλούν να κάνουμε «οικονομία» (αλήθεια το άνοιγμα τόσων Κυριακών  και τα φανταχτερά γιορτινά λαμπιόνια πόσο ρεύμα θα κάψουν για να βγάλουν τα αφεντικά κέρδη όμως;!).

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας καταργεί ακόμα και το βασικό δικαίωμα και ανάγκη του κάθε εργαζόμενου/ης για πλήρη ξεκούραση στο τέλος της εργάσιμης εβδομάδας. Μας κάνει πλήρως αναλώσιμους, αδιαφορώντας για την υγεία μας, την ξεκούραση, τη δυνατότητα να μπορούμε να ευχαριστηθούμε μία μέρα με τους δικούς μας ανθρώπους κάνοντας ό,τι μας γεμίζει περισσότερο.

Ταυτόχρονα, ικανοποιεί πλήρως το χατίρι των μεγάλων καταστημάτων και επιχειρήσεων του εμπορίου, ανοίγοντας το δρόμο για να πάρουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος της πίτας των τζίρων των εορτών και της Black Friday. Αυτοί θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι τελικά και από δίπλα τους τα μικρότερα αφεντικά προσπαθούν να πάρουν κάποια ψίχουλα παραπάνω ξεζουμίζοντας εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους. Όλο αυτό οδηγεί τελικά στη γιγάντωση των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και δεν θα φέρει καμία «αύξηση θέσεων εργασίας», αλλά ακριβώς το ανάποδο. Με λιγότερους εργαζόμενους/ες και αύξηση της πίεσης και της εντατικοποίησης της δουλειάς τα αφεντικά θέλουν να βγάλουν τα «σπασμένα» της κρίσης και της πανδημίας πάνω στην πλάτη μας…

Σταθήκαμε με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας απέναντι σε όλα αυτά εδώ και χρόνια. Θα σταθούμε απέναντι και τώρα, όταν με αυτές τις «διευκολύνσεις» το κράτος ανοίγει το δρόμο για τα αφεντικά για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για άνοιγμα των καταστημάτων σταδιακά όλο και σε περισσότερες και τελικά ίσως και σε όλες τις Κυριακές μας.

Για αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Κυριακή 27/11 στο εμπόριο.

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας, Συλλογικές συμβάσεις ΤΩΡΑ!
 
 

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Μοιραστείτε το άρθρο