Οι Ουκρανοί απορρίπτουν λύση χωρίς την επιστροφή της Κριμαίας

275Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έξι εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό στην Ουκρανία, μετά τους συνεχείς και μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Νέο κύμα φυγής από τις συνθήκες σκότους, ψύχους, φόβου. Εκκενώνονται τα νοσοκομεία της Χερσώνας.

Ειρηνευτικές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την απελευθέρωση της Κριμαίας είναι χάσιμο χρόνο, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μιλώντας στους Financial Times επισήμανε ότι: Κανένας δεν πρέπει να χάνει το χρόνο του με τον αποκλεισμό της απελευθέρωσης της Κριμαίας σε όποια πιθανή λύση για τον τερματισμό του πολέμου. Πρέπει να επιστραφούν όλα τα εδάφη, γιατί πιστεύω ότι το πεδίο της μάχης είναι ο δρόμος όταν δεν υπάρχει διπλωματία. Αν δεν πάρεις πίσω όλα τα εδάφη, τότε απλά ο πόλεμος είναι παγωμένος. Και είναι θέμα χρόνο πότε θα ξαναρχίσει.

Στο σκοτάδι παρέμειναν σήμερα περισσότερα από έξι εκατομμύρια σπίτια στην Ουκρανία λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που προκάλεσαν οι νέοι μαζικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας, όπως ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος. «Απόψε (Παρασκευή) οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές, όπως και στο Κίεβο. Περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά συνολικά», ενώ την Τετάρτη, την ημέρα των βομβαρδισμών, έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν 12 εκατομμύρια, είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο (με περίπου 600.000 νοικοκυριά να είναι χωρίς ηλεκτρικό απόψε) με την περιφέρειά του, καθώς επίσης και οι περιφέρειες της Οδησσού, του Λβιβ, της Βινίτσια και του Ντνιπροπετρόφσκ.

Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε η επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Γκαλίνα Λούγκοβα, προσθέτοντας ότι πολλά «ιδιωτικά σπίτια και πολυώροφα κτίρια» υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Χερσώνας εκκενώνουν τους θαλάμους λόγω των «συνεχών» ρωσικών πληγμάτων στην πόλη αυτή του νότου της Ουκρανίας, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας αποχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης. «Λόγω των συνεχών ρωσικών βομβαρδισμών, απομακρύνουμε τους ασθενείς από τα νοσοκομεία της Χερσώνας», δήλωσε στο Telegram o επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς.

Την ίδια ώρα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις. «Περιμένουμε μια αύξηση της μετακίνησης του πληθυσμού μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Ήδη βλέπουμε στο Κίεβο ότι η πόλη αδειάζει», δήλωσε η Βιολέν ντε Ροζιέ, αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRD) σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Με μητέρες Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία συναντήθηκε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι «συμμερίζεται» τον πόνο όσων έχασαν τους γιους τους. «Καταλαβαίνω ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός γιου, ειδικά για μία μητέρα» ανέφερε… αναστενάζοντας. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την κάθε πλευρά αλλά και τρίτους να δίνουν τα δικά τους στοιχεία, τα οποία όμως είναι αποκλίνοντα μεταξύ τους.

Αντιαεροπορικά συστήματα για την αντιμετώπιση των drones που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις έχει στείλει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρόκειται για συστήματα παρεμβολής, που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Οι συσκευές αυτές είναι ηλεκτρομαγνητικοί πομποί που παρεμβαίνουν στα συστήματα πλοήγησης ή επικοινωνίας των drones. Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται όλο και περισσότερο με χρήση των ιρανικών drones- καμικάζι από τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την ουκρανική Αεροπορία, τα drones που χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους είναι κυρίως ιρανικής κατασκευής.

Να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία έχουν δοθεί πολλά οπλικά συστήματα, όπως πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων, πύραυλοι διαφόρων τύπων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, ελαφρά οχήματα πεζικού, ρυμουλκούμενα πυροβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα αντιαεροπορικού πυροβολικού, συστοιχίες πυραύλων, πυραύλους αέρος-αέρος, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα κ.α.π.

Μοιραστείτε το άρθρο