Οι αρχικατάσκοποι ΗΠΑ και Ρωσίας συζητούν, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται

267Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέο κύμα βομβαρδισμών εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις πλήττοντας εκ νέου ενεργειακές εγκαταστάσεις. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών για τον τερματισμό του πολέμου, λέει ο ουκρανός πρόεδρος.

Με το πρώτο χιόνι να πέφτει σήμερα στην Ουκρανία, ένα νέο κύμα βομβαρδισμών εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζοντας την ουκρανική επικράτεια και ιδιαίτερα τις περιοχές: Κίεβο, Σούμι, Ντονέτσκ, Οδησσός, Ζαπορίζια, Ντνίπρο. Πλήγματα που έχουν καταστρέψει τις μισές ενεργειακές υποδομές της χώρας και προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι γνωστοποιεί ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα του είναι χωρίς ρεύμα. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τον χειμώνα λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε πως με τις νέες σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου και ένα εργοστάσιο πυραύλων. «Πύραυλοι πετούν αυτή τη στιγμή πάνω από το Κίεβο. Τώρα βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις μας παραγωγής αερίου, βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις μας στο Ντντίπρο και στο Γιουζμάς (εργοστάσιο πυραύλων)», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ, περιλαμβανομένων των πόλεων Παβλίβκα, Βούχλενταρ, Μαριάνκα και Μπαχμούτ, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρεστόβιτς. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία και είπε ότι: «Αυτά τα στρατεύματα τώρα έχουν ανακατευθυνθεί εν μέρει από την περιοχή της Χερσώνας και αναπτύσσονται για την απελευθέρωση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Έχουν εξαπολύσει επίθεση στη νότια επαρχία Ζαπορίζια και ενδέχεται να σχεδιάζουν να επιτεθούν και στο Χάρκοβο στα βόρεια.

Καθώς μαίνονται οι μάχες, ερευνητές εντόπισαν 63 πτώματα με σημάδια βασανιστηρίων στην περιοχή της Χερσώνας, μετά την αποχώρηση των Ρώσων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ερευνητές έχουν καταγράψει 436 περιστατικά εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στη Χερσώνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ένδεκα χώροι κράτησης, περιλαμβανομένων τεσσάρων όπου γίνονταν βασανιστήρια.

> Στο διπλωματικοπολιτικό επίπεδο, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ γνωστοποίησε σήμερα ότι: «Με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των αμερικανικών και των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της SVR Σεργκέι Ναρίσκιν, συζήτησαν «ευαίσθητα» θέματα κατά τη συνάντησή τους στην Τουρκία, είπε. «Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα. Όμως δεν στεκόμαστε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους», πρόσθεσε. Ο Ριαμπκόφ είπε πως ακόμη μια επαφή με τις ΗΠΑ θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, οπότε και θα συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι αλλάζει συνεχώς στάση σχετικά με τις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση του Ζελένσκι για «δημόσιες διαπραγματεύσεις». «Πρώτα διαπραγματεύονται, μετά αρνούνται να διαπραγματευτούν, μετά ψηφίζουν νόμο που απαγορεύει κάθε είδους διαπραγματεύσεις, έπειτα λένε ότι θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε χαρακτηριστικά. «Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν καμία διαπραγμάτευση». Μάλιστα ανέφερε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις σε δεκάδες σημεία σε ολόκληρη την Ουκρανία ήταν συνέπεια του ότι το Κίεβο δεν είναι πρόθυμο να συναντηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι χωρίς την Κριμαία και τις κατεχόμενες περιοχές του ανατολικού Ντονμπάς δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος. «Μια απλή κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στο φόρουμ του Bloomberg «New Economy». «Αν δεν απελευθερώσουμε ολόκληρη την επικράτειά μας, δεν θα φέρουμε ειρήνη». Πάντως, ο Ζελένσκι επιχειρεί τώρα να αμβλύνει την κατάσταση για τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία. Από την αρχική βεβαιότητα ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός και αφότου οι Δυτικοί με πρώτους τους Αμερικανούς είπαν ότι ήταν της ουκρανικής αεράμυνας, σήμερα λέει: «δεν ξέρω 100% τι συνέβη».

Μοιραστείτε το άρθρο