Παρέμβαση αλληλεγγύης στις εξεγερμένες στο Ιράν στην προβολή του No Bears στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση και ανάρτηση πανό σε ένδειξη αλληλεγγύης για την εξέγερση στο Ιράν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον κατά την προβολή της ταινίας No Bears του Τζαφάρ Παναχί. Ο Ιρανός δημιουργός στη φιλμογραφία του έχει ασχοληθεί επισταμένως με την διαρκή και πολυεπίπεδη καταπίεση που δέχονται οι γυναίκες στο Ιράν, όπου μαζί με τη γενικότερη κριτική του ματιά απέναντι στο αυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς είχαν οδηγήσει στην σκληρότατη ποινή των έξι ετών φυλάκισης και την απαγόρευση να γυρίσει ταινία για 20 χρόνια ανάμεσα σε άλλα. Παρά τις ποινές του Ιρανικού καθεστώτος ο Παναχί συνέχισε χρησιμοποιώντας ευρυματικούς τρόπους να γυρίζει ταινίες και να τις προωθεί στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ντοκιμαντέρ του 2011 “This is not a Film” όπου κατέγραψε την καθημερινή του ζωή κλεισμένος μέσα στο σπίτι του εκτίωντας την ποινή του, γυρισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του με το κινητό του Παναχί.

Όσον αφορά τις ταινίες του στις οποίες το ζήτημα της έμφυλης καταπίεσης κυριαρχεί, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το “The Circle” (2000) και το “Offside” (2006).

Βίνεο από την παρέμβαση της συλλογικότητας Stop War on Migrants.

Θ.Λ.

Μοιραστείτε το άρθρο