Ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της Χερσώνας στο νότο

254Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την απομάκρυνση του πληθυσμού από την Χερσώνα ζήτησε ο ρώσος πρόεδρος. Κίνα και Ευρώπη να συνεργαστούν για μη κλιμάκωση του πολέμου, διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και αποτροπή μιάς ευρασιατικής κρίσης, κάλεσε ο Σι τον Σολτς. Έφθασαν στην Ουκρανία από την Ελλάδα τα οχήματα ΒΜΡ-1.                 .

Στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησαν οι ρωσικές αρχές στη νότια περιοχή της Χερσώνας, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητάει να απομακρυνθεί από την πόλη ο άμαχος πληθυσμός. Ενέργειες που έρχονται σε συνέχεια άλλων κινήσεων και δηλώσεων ρώσων αξιωματούχων της περιοχής ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώνονται από την δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, προς αντιμετώπιση της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι οι ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων αποτελούν τακτικές παραπλάνησης και δηλώνουν επιφυλακτικοί. Ενώ προβληματίζουν και οι καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή αυτή, που αποτελεί κομμάτι της χερσαίας ζώνης που ενώνει την Κριμαία με την ηπειρωτική  Ρωσία, αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη –είτε για τη διατήρηση του ελέγχου από τους Ρώσους ή για την ανακατάληψή της από τους Ουκρανούς.

«Όσοι ζουν στη Χερσώνα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, γιατί ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Επίσης ότι 49.000 από τους 318.000 Ρώσους εφέδρους που κλήθηκαν στην πρόσφατη μερική επιστράτευση βρίσκονταν ήδη στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να πολεμάμε, προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, παρά το γεγονός ότι ο εχθρός προσπαθεί να μας πείσει ότι εγκαταλείπουν τους οικισμούς και δημιουργούν το αποτέλεσμα μιας ολικής εκκένωσης», σχολίασε  η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας Ναταλίγια Γκουμενιούκ. Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, η Ρωσία εγκαταλείπει τμήμα της Χερσώνας πριν από τη μάχη για την πόλη. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις «ντύνονταν με πολιτικά ρούχα και εγκαθίστανται σε εγκαταλελειμμένα σπίτια» περιμένοντας την άφιξη των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Πάντως, ορισμένες μονάδες των ρωσικών δυνάμεων, όπως οι αλεξιπτωτιστές, οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις και το ναυτικό, φέρονται να συνεχίζουν να επιχειρούν στη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου. Οι κινήσεις αυτών θα αποτελέσουν την καλύτερη ένδειξη για τις προθέσεις των Ρώσων.

«Η σύγκρουση της Ρωσίας με το νέο-ναζιστικό καθεστώς που αναδείχθηκε στην επικράτεια της Ουκρανίας ήταν αναπόφευκτη. Αν εμείς δεν είχαμε προβεί στιες απαραίτητες δράσεις τον Φεβρουάριο, θα ήταν το ίδιο αλλά από χειρότερες θέσεις για εμάς». «Κάποιοι Δυτικοί φίλοι της Ουκρανίας οδήγησαν την κατάσταση σε αυτή τη χώρα σε ένα κράτος αυτοκτονικό για τον ουκρανικό λαό και μοιραίο για την Ρωσία». «Φαίνεται πως οι Ουκρανοί δεν υφίστανται. Πετάχθηκαν στον καυστήρα». «Με την ακατάπαυστη προμήθεια όπλων στην Ουκρναία και τη δράση μισθοφόρων, είναι απόλυτα αδίστακτοι για τους πολίτες. Σε βάρος τους, αυτοί προωθούν τους δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους, που δεν έχουν να κάνουν με τίποτα με τον ουκρανικό λαό».

Ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, το νέο πακέτο περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Τ-72, αντιαεροπορικούς πυραύλους Hawk,1.100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Phoenix Ghost και χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό 250 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ117. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε πως οι ΗΠΑ και η Ολλανδία θα μοιραστούν το κόστος για τον εκσυγχρονισμό συνολικά 90 αρμάτων μάχης T-72 στην Τσεχική Δημοκρατία, τα οποία θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως το νέο πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι εκτιμώμενης αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Έφθασαν στην Ουκρανία και τα πρώτα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1 από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης της συστράτευσης στη σκληρή δυτική γραμμή κατά της Ρωσίας.

Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέϊκ Σάλιβαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ και συζήτησε τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία… εναντίον των ρώσων εισβολέων.

Στην άλλη πλευρά της Ρωσίας, το Πεκίνο επισκέπτεται ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Ως μεγάλες δυνάμεις με επιρροή, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτή τη χαοτική και μεταβαλλόμενη κατάσταση για να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στον καγκελάριο της Γερμανίας, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό China Central Television. Από την πλευρά του ο γερμανός ηγέτης είπε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε σε «μια περίοδο μεγάλης έντασης», καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβήτησε την τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απορρίψει την απειλή των πυρηνικών όπλων» και να εργαστούν για την αποτροπή μιας «κρίσης στην ευρασιατική ήπειρο». Ο κινέζος ηγέτης ζήτησε από τη Γερμανία και την Ευρώπη να «διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκκληση για ειρήνη και στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων». Μια άμεση παρατήρηση του κινέζου προέδρου για μη κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο