Αντιπολεμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 3/11 στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ,  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία βάζει τους λαούς όλου του κόσμου μπροστά σε νέους τρομακτικούς κινδύνους, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας. Καθοριστικές ευθύνες έχουν τόσο η Ρωσία με την ιμπεριαλιστική της εισβολή στην Ουκρανία, όσο και οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που έσπρωξαν προς την σύγκρουση και στηρίζουν με χρήματα και όπλα, το βρώμικο καθεστώς Ζελένσκι, για να προωθήσουν την περικύκλωση της Ρωσίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και αναγγέλλει ακόμα βαθύτερη εμπλοκή, με τον Μητσοτάκη να λέει «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», κάτι που δεν έχουν δηλώσει ούτε οι ΗΠΑ, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό στον πόλεμο!

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως με τα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ, παραδίδει βάσεις, λιμάνια, θάλασσα και αέρα στο ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα σε πλατφόρμα των πολεμικών εξορμήσεών τους και ταυτόχρονα σε πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στόχο. Έτσι συνεχίζει την «στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ» που οικοδόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβάθμισε περαιτέρω η κυβέρνηση της ΝΔ με την επ’ αόριστον παραμονή των βάσεων και την «ελληνογαλλική συμφωνία» που προβλέπει μέχρι και αποστολή δυνάμεων στην Αφρική! Την ίδια στιγμή οι άρχουσες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, προχωρούν σε αλλεπάλληλους φιλοπόλεμους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος των λαών. Οι κυβερνήσεις και οι αστικές τάξεις των δύο χωρών εμφανίζονται όλο και πιο έτοιμες να ρισκάρουν ένα «επεισόδιο», ενώ ενισχύουν ένα ακόμα πιο σκληρό αντεργατικό και αυταρχικό καθεστώς στο εσωτερικό, όπως φάνηκε με το τραγικό έγκλημα στο ορυχείο της Τουρκίας με τους δεκάδες νεκρούς εργάτες, αλλά και με την καταστολή κάθε εργατικού και λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα. Να αποτρέψουμε κάθε προοπτική σύγκρουσης με κοινούς αγώνες των δύο λαών.

ΟΧΙ στους ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Οι θηριώδεις εξοπλισμοί τσακίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο η προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών μαζί με τον συνολικό εξοπλισμό τους και τις απαιτούμενες υποδομές κοστίζουν περίπου 3,8 δισ. Ευρώ, την ίδια στιγμή που ο λαός δεν έχει να πληρώσει ρεύμα, αέριο, τρόφιμα. Η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, που ανακοινώνει κέρδη ρεκόρ(!) απαιτούν να πληρώσουμε εμείς όλα τα βάρη, αρχίζοντας από αυτόν τον δύσκολο και σκληρό χειμώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Οι πρόσφυγες είναι τα μεγαλύτερα θύματα των πολέμων, δεν έιναι «εργαλεία», όπως παρουσιάζει η προπαγάνδα των ΜΜΕ (των βιομηχάνων και εφοπλιστών). Οι δεκάδες νεκροί στα ναυάγια στο Αιγαίο είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστών, αλλά και του εθνικισμού σε Ελλάδα και Τουρκία. Το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στους ανταγωνισμούς και την πολεμική προετοιμασία είναι παράλληλα και κίνημα ενάντια τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, οι λαοί μπορούν να ζήσουν χωρίς την απειλή του θανάτου και της φτώχειας.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Πάλη ενάντια στον πόλεμο και την φτώχεια, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, για να δοθούν χρήματα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Για να ηττηθούν οι πολιτικές της ακρίβειας παλεύουμε ενάντια στο «δικό μας» στρατόπεδο, όπως και σε κάθε χώρα που οι λαοί παλεύουν με απεργίες, διαδηλώσεις, εξεγέρσεις. Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις που θέλουν να θυσιάσουν τους λαούς στη μηχανή του πολέμου. Για να ηττηθεί η τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι την ειρήνη και τη ζωή που τους αξίζει.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΉ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ, 7μμ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ


ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Κάτω η πολεμοκάπηλη, επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ – Πέμπτη 3 Νοέμβρη – 7μμ Άγαλμα Βενιζέλου – Θεσσαλονίκη

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία κλιμακώνουν επικίνδυνα τον ανταγωνισμό ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια και Ρωσίας – Κίνας από την άλλη. Η όξυνση, και από τις δύο πλευρές, δεν περιλαμβάνει μόνο αιματοχυσία, βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών, ακραίους τυχοδιωκτισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αύξηση των στρατευμάτων. Αλλά και: α) Εκατέρωθεν απειλές για πυρηνικά όπλα. β) Απειλή εξάπλωσης του πολέμου σε όλο τον κόσμο, όπου σε δεκάδες ανοιχτά μέτωπα η ένταση ανεβαίνει διαρκώς: Ταϊβάν/Κορέα/Ειρηνικός, Αφρική, Βαλκάνια, Βαλτική, Αρκτική κ.λπ. Τα ΜΜΕξαπάτησης κάνουν σκληρή αντικομμουνιστική προπαγάνδα πάνω στην αντιδραστικότητα του καθεστώτος Πούτιν, λέγοντας ότι ο «δυτικός κόσμος» υπερασπίζεται την «ελευθερία» και τη «δημοκρατία. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στην πραγματικότητα επιδιώκουν λυσσασμένα την ήττα, περικύκλωση, συντριβή της Ρωσίας – γι’ αυτό αναζωπύρωσαν το μέτωπο. Η ουκρανική «αντεπίθεση» ενορχηστρώνεται και ελέγχεται από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Αυτοί ενισχύουν ασταμάτητα το μισοφασιστικό καθεστώς Ζελένσκι, με δεκάδες δισεκατομμύρια, με όπλα ολοένα πιο βαριά και σύγχρονα. Εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό (στην πραγματικότητα έναν ΝΑΤΟϊκό στρατό), ενώ στρατολογούν μισθοφόρους απ’ όλο τον κόσμο. Πρώτη φορά σε καιρό «ειρήνης», το ΝΑΤΟ τέθηκε σε καθεστώς «πυρηνικής αποτροπής» και διεξάγει «ασκήσεις» προετοιμασίας. Οι ΗΠΑ προωθούν την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων π.χ. στην Αν. Ευρώπη. Με το νέο «δόγμα εθνικής ασφάλειάς» τους, ονομάζουν τη Ρωσία «μεγαλύτερη άμεση απειλή», την Κίνα «στρατηγική απειλή». Και όλοι οι δυτικοί ιμπεριαλιστές απαιτούν ενίσχυση της εξοπλιστικής βιομηχανίας, σε μια ασταμάτητη κούρσα εξοπλισμών.

Ενώ πλησιάζει μια τεράστια παγκόσμια ύφεση, η ακρίβεια χειροτερεύει από τη συνέχιση του πολέμου. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί συνέχιση της κερδοσκοπίας στα «χρηματιστήρια ενέργειας» και «μείωση της κατανάλωσης». Να φορτωθούν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα γονατίσουν από την φτώχεια, το κρύο, την επισιτιστική κρίση – με τους Σόιμπλε να του προτείνουν… διπλά πουλόβερ, με ΔΝΤ και ΕΕ να πετάνε επιδόματα εξαθλίωσης «στους πιο ευάλωτους»… Ο Μητσοτάκης παίζει τον επικίνδυνο ρόλο σημαιοφόρου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: δηλώνοντας ξανά και ξανά πως «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», στέλνοντας διαρκώς στρατιωτικό υλικό στον Ζελένσκι, δίνοντας πλήρη ελευθερία σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν τη χώρα ως ορμητήριο (βάσεις, λιμάνια κ.λπ.), καμαρώνοντας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης. Με όλο και πιο έντονη προπαγάνδα για τις «ατσάλινες ένοπλες δυνάμεις» και την «αποτρεπτική ισχύ» τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φουντώνει τον σοβινισμό και μιλιταρισμό και κάνει θηριώδεις εξοπλισμούς, δεκάδων δισ., ενώ ο ελληνικός λαός στενάζει απ’ την φτώχεια. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί «ισχυρός», να παραμείνει στην εξουσία στήνοντας ένα ακόμα πιο αντεργατικό, αυταρχικό καθεστώς.

Προσπαθώντας να αναβαθμιστεί, ο τουρκικός καπιταλισμός ξεδιπλώνει επικίνδυνες βλέψεις. Η ελληνική αστική τάξη, δήθεν «αμυνόμενη», τα παίζει όλα για όλα στην απόλυτη στοίχιση με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: σύμμαχος «δεδομένος», «πρόθυμος» για ό,τι ζητηθεί, ακόμα και για μια σύγκρουση που θα περιορίσει τις επιδιώξεις του τουρκικού καπιταλισμού υπέρ των δυτικών ιμπεριαλιστών. Γι’ αυτό ο κίνδυνος ενός «επεισοδίου» έχει μεγαλώσει πολύ. Μια στρατιωτική σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για τους λαούς σε Ελλάδα-Τουρκία: πρέπει να την αποτρέψουμε πάση θυσία! Η απειλή μεγαλώνει από την ευθυγράμμιση της «αντιπολίτευσης»: οι απατεώνες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ στην Ευρωβουλή για επιπλέον στήριξη του Ζελένσκι, ενώ πλειοδοτούν σε «σκληρή» ρητορική. Η στάση του ΚΚΕ είναι υποκριτική και αδιέξοδη: δεν αναπτύσσει αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ενώ στοιχίζεται με την αστική εθνικιστική προπαγάνδα της «τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Ούτε σταγόνα αίμα για τα συμφέροντά τους! Δεν τασσόμαστε με καμιά από τις αντιδραστικές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται. Να αναπτύξουμε ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα: ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην φτώχεια, στις αντιδραστικές αστικές τάξεις κι απ’ τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Να ανατρέψουμε την διεφθαρμένη, ακραία ταξική κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπλοκάροντας κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποτρέποντας κάθε τυχοδιωκτισμό μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ενάντια στο μιλιταριστικό, σοβινιστικό κλίμα που θέλει στον γύψο τα δικαιώματα και τις ελευθερίας μας.

Σε Ελλάδα – Τουρκία: Κοινοί αγώνες των λαών ενάντια σε Πόλεμο και Εξοπλισμούς. Έξω ΝΑΤΟ και Βάσεις. ΟΧΙ στα Πυρηνικά. ΟΧΙ στους Ιμπεριαλιστικούς Ανταγωνισμούς, στον πόλεμο κυρώσεων στις πλάτες των λαών.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

Μοιραστείτε το άρθρο