Εκδήλωση του Αυτολεξεί: “Πόλη & Οικολογία: νικηφόροι αγώνες και συμπεράσματα”, Τρίτη 1/11 στις 19:30 στο κτήριο TRISE

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση από τον ελευθεριακό τόπο & εκδόσεις Αυτολεξεί την ερχόμενη Τρίτη 01/11:

Με αφορμή τα πολιτικά ζητήματα που ανοίγονται στο βιβλίο του Αυτολεξεί Πόλη & Οικολογία, Διάλογοι με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη Ρουσόπουλο και την άφιξη αγαπημένων συνομιλητών στην Αθήνα, σας καλούμε στην εκδήλωση-συζήτηση: «Πόλη & Οικολογία: νικηφόροι αγώνες και συμπεράσματα»

ΜΙΛΟΥΝ:
» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (ελευθεριακός δημοτισμός – το συνεταιριστικό σχέδιο στέγασης στο Milton Parc, Μόντρεαλ)
» ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (η «επίπεδη δημοκρατία» της πόλης Frome, Αγγλία)

» Την εκδήλωση συντονίζουν οι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΧΙΣΜΕΝΟΣ & ΓΙΑΒΟΡ ΤΑΡΙΝΣΚΙ (εκ των συντελεστών του βιβλίου Πόλη & Οικολογία)

ΤΡΙΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 19.30 στον κοινωνικό χώρο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν 2 χαρακτηριστικοί νικηφόροι αγώνες στο πεδίο της πόλης, στο Μόντρεαλ του Καναδά και στο Φρομ, Σόμερσετ της Αγγλίας.

Η εξιστόρηση της εμπειρίας του Ρουσόπουλου, από την αυτοδιαχειριζόμενη γειτονιά του Milton Parc στο Μόντρεαλ, και το εγχείρημα του ελευθεριακού δημοτισμού αποτελούν μια ιστορική παρακαταθήκη για τα κινήματα. Ένας αγώνας δεκαετιών για να σωθεί η γειτονιά του Μόντρεαλ ένωσε τους κατοίκους και κατάφερε να θεσμίσει το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό σχέδιο στέγασης στη βόρεια Αμερική, αποτελούμενο από 642 οικιστικές μονάδες και πάνω από χίλιους κατοίκους δημοκρατικά συμμετέχοντες στο έργο έως σήμερα. Όλοι-ες κατέχουν τη γη από κοινού. Δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία και επομένως δεν είναι δυνατό να αγοραστούν και να πουληθούν ακίνητα εντός της περιοχής των έξι αυτών τετραγώνων. Συζητούμε για τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε τέτοια δίκτυα στον αστικό ιστό, αναδημιουργώντας τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με δημοκρατικούς θεσμούς αυτοκυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Ρουσόπουλος είναι συγγραφέας και ιστορική φιγούρα του βορειοαμερικανικού ελευθεριακού κινήματος ήδη από το 1959. Εκδότης του Μάρρευ Μπούκτσιν. Παραμένει ενεργός στο κίνημα του ελευθεριακού δημοτισμού στον Καναδά. Είναι ιδρυτής του ιστορικού εκδοτικού οίκου Black Rose Books και μέλος του TRISE.

Flatpack Democracy – η περίπτωση της πόλης Frome:

Ο συνασπισμός ανεξάρτητων ακτιβιστών από το 2011 έως σήμερα έχει καταφέρει να κονιορτοποιήσει όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στις δημοτικές εκλογές. Παίρνοντας όλες τις έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και μεταβάλλοντάς την πολιτική στο τοπικό επίπεδο, οι κάτοικοι κατακτούν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Συμμετέχουν στον προϋπολογισμό και διεξάγουν ανοιχτές διαβουλεύσεις. Έμπνευση για αυτό το πείραμα δημοκρατίας στη μικρή πόλη Φρομ του Σόμερσετ, αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό τα εγχειρήματα ριζοσπαστικών δημοκρατικών κινημάτων από όλο τον κόσμο ενώ οδηγός του ήταν η «τεχνολογία» συλλογικής πολιτικής δράσης. Η Guardian έχει ονομάσει το όλο εγχείρημα ως «λαϊκή δημοκρατία του Φρομ». Στην εκδήλωσή μας, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, Ηνωμένο Βασίλειο, θα συζητήσει τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τους περιορισμούς της «επίπεδης δημοκρατίας του Φρομ» αλλά και τα διδάγματά της για τους ριζοσπάστες ακτιβιστές και τους πολιτικά ενεργούς ερευνητές δημόσιας πολιτικής.

Επιλέγουμε να συνομιλήσουμε με αυτούς τους στοχαστές, οι οποίοι προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες για την καταστροφική κατεύθυνση των κοινωνιών μας, προτείνοντας μία ριζοσπαστική διέξοδο προς μια αμεσοδημοκρατική και οικολογική κοινωνική θέσμιση.

* Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο: «Πόλη & Οικολογία» Διάλογοι με τους Μπράιαν Τόκαρ και Δημήτρη Ρουσόπουλο – Aυτολεξεί (aftoleksi.gr)

Μοιραστείτε το άρθρο