Εκδήλωση: Η εξέγερση στα κρεματόρια Auschwitz-Birkenau τον Οκτώβρη του 1944, Κυριακή 30/10 στις 19:30 στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Χανίων

Δεν συνέβη «κάπου αλλού» αλλά και εδώ ακριβώς:Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται
H εξέγερση του Οκτώβρη του 1944 στα κρεματόρια του Άουσβιτς – Μπιρκενάου

Στις 7 Οκτωβρίου 1944, στα κρεματόρια με τους θαλάμους αερίων, στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς ΙΙ – Birkenau, θα συμβεί κάτι αναπάντεχο για τους Ναζί.
Είναι η μέρα που θα ξεσπάσει η πολυεθνική εβραϊκή εξέγερση, οργανωμένη κυρίως από Πολωνούς, Ούγγρους αλλά και πολλούς Έλληνες (ίσως και 70, κυρίως σαλονικιούς σεφαραδίτες αλλά και ρωμανιώτες) Εβραίους μελλοθάνατους των Sondernkommandos με την συνεργασία των εβραίων γυναικών κρατούμενων.
Η εξέγερση αποτελεί άλλη μια αλυσιδωτή αντίδραση, τo 1944 μετά την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, και οργανώθηκε μυστικά χάρη και στην οργάνωση των κρατούμενων (σκλάβων προς εξόντωση) εβραίων γυναικών στις αποθήκες και τα εργοστάσια του στρατοπεδικού συμπλέγματος.
Στο σύμπαν των στρατοπέδων βιομηχανικής εξόντωσης και στα εργοστάσια του Άουσβιτς, μέσα στα ασφυκτικά κέντρα αυτού που ο Πρίμο Λέβι ονόμασε «γκρίζα ζώνη» της ανθρωπότητας, μια ένοπλη αντίσταση θεωρούνταν αδύνατη για τους παγιδευμένους σκλάβους και τις κρατούμενες, ακόμα και για όσες και όσους είχαν πολιτική και στρατιωτική εκπαίδευση.
Η οργάνωση της εξέγερσης της 7ης Οκτώβρη, εκεί που οι φασίστες θεωρούσαν αδιανόητο ότι μπορεί να συμβεί – είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές της αντιναζιστικής αντίστασης.
Στην Ελλάδα, η διεθνής αντιφασιστική μνήμη αυτής της μέρας μνημονεύεται περιθωριακά, παρά (ή ίσως γι’ αυτό;) την κρίσιμη συμμετοχή και την αυτοθυσία των εβραίων, σεφαραδιτών και ρωμανιωτών, της Ελλάδας.
Το Άουσβιτς αποτελεί ένα τοπωνύμιο του οικουμενικού ιστορικού τραύματος που δεν συνέβη «αλλού», αλλά και «εδώ» ακριβώς. Η ιστορία του Ολοκαυτώματος είναι και η ιστορία των πόλεων της Ελλάδας, όπου συνέβησαν τα πογκρόμ, τα γκέτο και οι εκτοπισμοί προς την μαζική δολοφονία.
Με υλικό από την έρευνα συντροφ(ισσ)ων της Κατάληψης Rosa Nera σας καλούμε σε μία αντιφασιστική εκδήλωση για την μνήμη.
Επιμένοντας πως η συλλογική συνείδηση και η ιστορία της Ευρώπης θα βυθίζονται επικίνδυνα στην λήθη όσο αγνοούνται οι οικουμενικές συνέπειες του Ολοκαυτώματος και οι τρόποι που οι σκιές τους σκεπάζουν το σήμερα, οργανώνουμε μια μέρα μνήμης, προβολών και συζήτησης, γύρω από την 7η Οκτώβρη.

Η εκδήλωση βασίζεται σε υλικό έρευνας παλαιότερων εκδηλώσεων στην Κατάληψη Rosa Nera

https://www.facebook.com/events/1176323326312799

Μοιραστείτε το άρθρο