Χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία και οι Ρώσοι ανέστειλαν τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

248Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν ότι στοχοθετήθηκαν πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και ανέστειλαν τη συμφωνία.Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία και την Βρετανία, ενώ δείχνει το βρετανικό Ναυτικό ως υπεύθυνο για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική. 

Ήταν η πιο «μαζική» που έχει σημειωθεί στον πόλεμο, ανακοίνωσε ο ρώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ. Τα πλοία του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης απώθησαν την επίθεση και ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. «Καμία εγκατάσταση στην πόλη δεν επλήγη. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο φιλορώσος κυβερνήτης της πόλης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» στο ναρκαλιευτικό Ivan Goloubets και σε ένα προστατευτικό φράγμα του κόλπου.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram. την επίθεση ενεπλάκησαν «εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά θαλάσσια». Στοχοθετήθηκαν πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις οποίες εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, όσο οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στο νότιο μέτωπο προς την πόλη της Χερσώνας, την οποία οι Ρώσοι επιχειρούν να μετατρέψουν σε φρούριο, εν αναμονή ουκρανικής αντεπίθεσης. Η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, χρησιμοποιείται ως βάση για τον ρωσικό στόλο αλλά και για την επιμελητειακή υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες έχουν στοχοποιηθεί κατ’ επανάληψη στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο αυτήν.

Η Μόσχα κατηγόρησε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ότι «συμμετείχε στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εκρήξεις στους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2».

Η Βρετανία από την πλευρά της απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα» και ότι στόχος της Ρωσίας είναι «αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία. «Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ανάρτηση στο Twitter.

Την νέα επίθεση στην Κριμαία και το θέμα των εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο, σκοπεύει να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία. «Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο ρωσικός στόλος της στην Κριμαία η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας και μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγορεί  τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ένα «ψευδές πρόσχημα» για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. «Καλώ όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις της», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter. Για «εκβιασμό» και ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της,  κατηγόρησε τη Ρωσία  ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου.

Το Κίεβο απέκλεισε τη σύναψη οποιαδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Ο επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γερμάκ, τόνισε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει μια παύση των εχθροπραξιών για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να συγκεντρώσει πόρους. «Για τη Ρωσία, αυτός είναι ένας πόλεμος καταστροφής – για εμάς, αυτός είναι ένας πόλεμος επιβίωσης. Και όσο προσπαθούν να μας εξαλείψουν ως κράτος και ως έθνος, οποιεσδήποτε συμφωνίες με τη Ρωσία θα είναι καταδικασμένες», έγραψε στο twitter ο Γερμάκ.

Για επιχείρηση «τεχνητού λιμού» κατηγόρησε τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τον ΟΗΕ και την G20.

Αντιμέτωποι με το κρύο του χειμώνα βρίσκονται οι Ουκρανοί, μετά τις διακοπές ρεύματος που έχουν προκληθεί από τα ρωσικά πλήγματα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στο ευρύτερο δίκτυο διανομής ενέργειας. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές του λαού μας και για να τον προστατέψουμε. Όμως, αυτός ο χειμώνας θα είναι μια τεράστια πρόκληση για μας» δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, καλώντας τη Δύση να στείλει επειγόντως κουβέρτες και γεννήτριες, διαφορετικά, όπως δραματικά υπογράμμισε, «οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» τις περιουσίες 90 Ρώσων, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επτά κράτη, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Επίσης,, 300 δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, έχουν επίσης «παγώσει» σε δυτικές τράπεζες.

Σχεδόν 31.000 εταιρείες στην Ευρώπη είχαν ρώσους ιδιοκτήτες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει έκθεση της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες αυτούς βρίσκονται 1.400 σε βάρος των οποίων έχουν πλέον επιβληθεί κυρώσεις. Η Επιτροπή της ΕΕ επισημαίνει στην έκθεση ότι ορισμένοι ολιγάρχες θα μπορούσαν να αποκρύψουν την ιδιοκτησία ή τον έλεγχό τους σε εταιρείες μέσω ενδιάμεσων εταιρειών εγγεγραμμένων σε τρίτες χώρες ή τοπικών μετόχων.

Μοιραστείτε το άρθρο