Η μαζική χρήση από τους Ρώσους μη επανδρωμένων αεροσκαφών «καμικάζι» προκαλούν τις αντιδράσεις των Ουκρανών και Δυτικών

236Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την οργή των Ουκρανών έχει προκαλέσει η εμφάνιση στους ουρανούς πολλών ουκρανικών περιοχών και ο βομβαρδισμός στόχων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) «καμικάζι» που χρησιμοποίησαν μαζικά οι ρωσικές δυνάμεις. Η ουκρανική ηγεσία καταγγέλλει ότι είναι ιρανικά και ζητάει επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρέχει όπλα στη ρωσική πλευρά.

Το Κίεβο αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Τεχεράνη αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Σήμερα η ουκρανική πρωτεύουσα χτυπήθηκε 30 φορές με τέτοια drones, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Μετά το μπαράζ επιθέσεων με «καμικάζι» drones ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως τα ρωσικά πλήγματα «δεν θα καταφέρουν να κάμψουν» τους Ουκρανούς. «Ο εχθρός μπορεί να επιτίθεται στις πόλεις μας, αλλά δεν θα καταφέρει να μας κάμψει» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντολιάκ,, δήλωσε ότι το Ιράν ευθύνεται για «δολοφονίες Ουκρανών» με την εξαπόλυση από την Ρωσία των επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν το Ιράν. «Το Ιράν ευθύνεται για τις δολοφονίες των Ουκρανών. Η χώρα που καταπιέζει τον ίδιο της τον λαό δίνει τώρα όπλα στα ρωσικά τέρατα για μαζικές δολοφονίες στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνουν οι ατέλειωτες δουλειές και οι παραχωρήσεις στον ολοκληρωτισμό. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυρώσεις δεν επαρκούν», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν υποστηρίζει πως η Μόσχα δεν χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στις επιθέσεις που εξαπολύει στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι υπάρχουν «αποδείξεις» και ότι η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει την πώληση περισσότερων drones στη Μόσχα. «Όλοι έχετε δει εξάλλου τις αναφορές, σήμερα το πρωί, για μια επίθεση που αποδίδεται σε ιρανικό drone στο κέντρο του Κιέβου. Ωστόσο, το Ιράν εξακολουθεί να ψεύδεται σχετικά με το ζήτημα».

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρναία, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πάντως το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. «Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία drones είναι πολιτικά υποκινούμενες και κυκλοφορούν από δυτικές πηγές. Δεν έχουμε παράσχει όπλα σε καμία πλευρά των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα σήμερα στο Κίεβο και την περιοχή του Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές. «Σήμερα, από την επίθεση σε μια πολυκατοικία στο Κίεβο, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, συνοδεύοντας το μήνυμα με μια φωτογραφία του κτιρίου. Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε ότι υπέστησαν ζημιές «υποδομές ενέργειας και μια πολυκατοικία». Στην περιοχή του Σούμι, όπου σημειώθηκαν «πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με τον ίδιο, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών έγιναν και σε άλλες περιοχές, όπως στο Ντνιπροπετρόφσκ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε εκατοντάδες κοινότητες.

Η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει μια αποστολή για την εκπαίδευση 15.000 ουκρανών στρατιωτών, η οποία θα κοστίσει 107 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Πολωνίας και της Γερμανίας. Επίσης, οι Βρυξέλες  θα προμηθεύσει το Κίεβο με  επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για την αγορά όπλων.

Μοιραστείτε το άρθρο