Οι επαναστάτες της διασποράς και οι αγώνες στους τόπους μετανάστευσης, στη βιβλιοπαρουσίαση στο Ovradera, 14/10 – ΦΩΤΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ελευθεριακοί & ριζοσπάστες της διασποράς – Αγώνες για τη νέα κοινωνία στους τόπους μετανάστευσης», του Δημήτρη Τρωαδίτη, που κυκλοφορεί από τις Ελευθεριακές Εκδόσεις Κουρσάλ, πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera την Παρασκευή 14/10 το βράδυ.

Στην εκδήλωση ήταν παρόν ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποια κεφάλαια του βιβλίου του, με ιδιαίτερες αναφορές σε δράσεις και φυσιογνωμίες του ριζοσπαστικού / ελευθεριακού / αναρχικού κινήματος, αρχίζοντας από την Αυστραλία όπου ζεί εδώ και τρείς δεκαετίες, με συμμετοχή στην Αναρχοκομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε για: τον Πλωτίνο Ροδοκανάτη στο επαναστατικό κίνημα του Μεξικού, τους αναρχοσυνδικαλιστές στην Κωνσταντινούπολη, τους Έλληνες στο Μαχνοβίτικο αναρχικό κίνημα, τους Ρουμ της Μαριούπολης, τους αναρχικούς / μετανάστες στην Αίγυπτο, τους ελευθεριακούς στην Αμερική, τον Φουρναράκη που πήγε στον ισπανικό εμφύλιο και έδρασε στην Ιβηρική Αναρχική Ομοσπονδία, τον Λούη Τίκα στις ΗΠΑ και τους έλληνες τρίτης γενιάς που προχώρησαν σε ιστορική έρευνα.

Αυτό το τελευταίο είναι που χρειάζεται το αναρχικό κίνημα, αφού χωλαίνουμε στην έρευνα και υπάρχουν πολλά κενά και πεδία δράσης, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε, ότι π.χ. δεν υπάρχουν  καν φωτογραφίες κάποιων αναρχικών που είχαν ιδιαίτερη δράση στον αναρχικό χώρο, ή για εδώ στην Θεσσαλονίκη τι γνωρίζουμε για τους αναρχικούς μέσα στη Φεντερασιόν -ούτε ο Μοσκώφ αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι η έκδοση αποτελεί συνέχεια του βιβλίου “Ο Ήλιος της Αναρχίας ανέτειλε – Για μια ιστορία του αναρχικού κινήματος του “ελλαδικού” χώρου» που ολοκληρώνει την πολυετή ενδελεχή έρευνα του συγγραφέα πάνω στην ιστορία των απαρχών του αναρχικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο αλλά και στους Έλληνες της διασποράς. Τον πρόλογο έγραψε ο Κώστας Δεσποινιάδης από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Θα ακολουθήσει και η ανάρτηση των βίντεο από την ομιλία του συγγραφέα και του συντονιστή εκπροσώπου των εκδόσεων Κουρσάλ.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ελευθεριακοί και ριζοσπάστες της διασποράς, Παρασκευή 14/10 στις 19:30 στο “Ovradera”

Μοιραστείτε το άρθρο