«Θα σκοτώνεστε/εξαλειφθείτε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν»

220Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέα προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη Λιμάν του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ρώσοι λένε ότι αποσύρθηκαν. Βομβαρδισμός αυτοκινητοπομπής αμάχων με 34 νεκρούς εκ των οποίων 13 παιδιά και μία έγκυος. Ο τσετσένος ηγέτης παροτρύνει την Μόσχα να χρησιμοποιήσει μικρά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

>«Θα σκοτώνεστε/εξαλειφθείτε ένας ένας» όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν που διέταξε την εισβολή κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους Ρώσους και ειδικότερα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Όσο εσείς όλοι δεν λύνετε το πρόβλημα εκείνου που ξεκίνησε τα πάντα, που εξαπέλυσε αυτόν τον παράλογο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θα σκοτώνεστε ένας ένας, θα γίνεστε αποδιοπομπαίοι τράγοι, διότι δεν παραδέχεστε ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί ιστορικό σφάλμα για την Ρωσία», δήλωσε κατά το καθημερινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

>Η Γερμανία θα στείλει το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIST στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων των drone, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής της στην Οδησσό. Την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες επάνω από το λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, είχε συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό της Ολέξιι Ρέζνικοφ σε υπόγειο καταφύγιο. Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone ιρανικής κατασκευής, με κόστος ανθρώπινες ζωές και καταστροφές υποδομών. Το IRIS-T είναι σύστημα εδάφους – αέρος, κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον προηγμένων στον κόσμο.

>Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό. “Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών «ουκρανικός στρατός «εισήλθε» σήμερα στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα». «Οι ουκρανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις εισήλθαν στη Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο. Σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που συνοδεύει την ανάρτηση εμφανίζονται δύο ουκρανοί στρατιώτες που κουνούν και στη συνέχεια κρεμούν την ουκρανική σημαία σε μια ταμπέλα που γράφει «Λιμάν», στην είσοδο της πόλης. Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν». Η απώλεια της Λιμάν θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό με τις προωθήσεις των ουκρανικών δυνάμεων από την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στα νότια και ανατολικά του Χαρκόβου.

>Τουλάχιστον 24 άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία έγκυος και 13 παιδιά, βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες μέσα στα οχήματά τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κοντά στο Κουπιάνσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Χαρκόβου Όλεχ Σινεγκούμποφ. “Εντοπίστηκε οχηματοπομπή με νεκρούς αμάχους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 20 άνθρωποι είναι νεκροί στα οχήματα αυτά”, ανέφερε ο Σινεγκούμποφ στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι (Ρώσοι) κατακτητές επιτέθηκαν εναντίον αυτών των αμάχων που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς”. Εκπρόσωπος των αυτονομιστών κατηγόρησε από την Μόσχα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «πυροβόλησαν εναντίον φάλαγγας οχημάτων αμάχων στην περιοχή του Χαρκόβου, με 30 νεκρούς», χωρίς διευκρινίσεις.

>Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνελήφθη από ρωσική περίπολο καθώς επέστρεφε από το εργοστάσιο, σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. «Οδηγήθηκε με δεμένα μάτια σε άγνωστο προορισμό».

>Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του ρώσου προέδρου, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης. Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: “Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων”.

Μοιραστείτε το άρθρο