Προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών οι Ρώσοι, αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ οι Ουκρανοί

219Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σε πανηγυρική φιέστα στο Κρεμλίνο και την Κόκκινη πλατεία, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τις συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσική Ομοσπονδία, διακηρύσσοντας πίστη στη νίκη και εκτοξεύοντας βέλη κατά της Δύσης. Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του καταδικάζουν τις ενέργειες της Μόσχας, θεωρώντας τες παράνομες. Ως άμεση αντίδραση η ουκρανική ηγεσία ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Καλώς ορίσατε σπίτι», είπε ο ρώσος πρόεδρος για τις τέσσερεις νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, οι οποίες στα δημοψηφίσματα τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας και στη συνέχεια της ένταξης στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η φιέστα υποδοχής τους στην Κόκκινη πλατεία στην Μόσχα τα είχε όλα, μα πάνω από όλα διακηρύξεις πίστης στη νίκη στην Ουκρανία. «Η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν υπό τα χειροκροτήματα πλήθους πολλών χιλιάδων υποστηρικτών με ρωσικές σημαίες.

Νωρίτερα τη σημερινή μέρα, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο τις συνθήκες προσάρτησης των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. «Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο. «Γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον». Και όλοι ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα φωνάζοντας «Ρωσία».

Ο Πούτιν κάλεσε το Κίεβο… «να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Αυτό έμενε να διακηρύττει ότι… η απόφαση της Μόσχας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών και υποσχέθηκε να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έστρεψε τα βέλη του κατά της Δύσης κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας. Επίσης είπε ότι δεν επιδιώκει να ανασυστήσει την Σοβιετική Ένωση. «Η ΕΣΣΔ χάθηκε, το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει. Και η Ρωσία δεν την έχει ανάγκη σήμερα». Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Η Δύση δεν θέλει την ελευθερία μας. Μας βλέπει σαν υπήκοο. Ακυρώνει την κουλτούρα μας και δεν επιθυμεί να έχουμε μια ισότιμη συνεργασία. Μπορεί να μην θέλει τη Ρωσία να υπάρχει, εμείς όμως χρειαζόμαστε τη Ρωσία». Η Δύση διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας. Δεν θέλουν να μας δουν μια ελεύθερη κοινωνία. Θέλουν να μας βλέπουν ως πλήθος σκλάβων»… «Δεν χρειάζονται τη Ρωσία. Χρειαζόμαστε τη Ρωσία!». «Η καταστροφή αυτής της δυτικής ηγεμονίας είναι μη αναστρέψιμη, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος». «Η Ρωσία δεν είναι η πηγή του προβλήματος. Η ενεργειακή κρίση δημιουργήθηκε από πολλά χρόνια λανθασμένων πολιτικών» που συνέβησαν πολύ πριν από τον πόλεμο με την Ουκρανία. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε επίσης τον «δυτικό νεοφιλελευθερισμό».

Από τις τέσσερις περιοχές, το Λουγκάνσκ και η Χερσώνα είναι τα εδάφη που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο, ενώ στο Ντονέτσκ και την Ζαπορίζια ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος τους αλλά όχι όλο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει «εκ του νόμου» τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων ως μέρος της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Η Δύση αντέδρασε σύσσωμη, η λεγόμενη «συλλογική Δύση» κατά την έκφραση της ρωσικής ηγεσίας, θεωρώντας ότι τα δημοψηφίσματα ήταν παράνομα και δεν έχουν καμία νομική αξία. Κίεβο, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλες έσπευσαν να διακηρύξουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία και προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρναίας στην Ρωσία. Πάντως το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, απορρίφθηκε αφού η Μόσχα έθεσε βέτο. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.

Ως άμεση αντίδραση το Κίεβο έσπευσε να ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Οι τρείς πρόεδροι, δημοκρατίας, κυβέρνησης, βουλής, υπογράφουν το σχετικό αίτημα. «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανάρτησε η ουκρανική προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει τώρα η Ρωσία, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα αλλά «με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Έχουμε συνδυαστικά την επιστράτευση στη Ρωσία, μαζί με την ανεύθυνη, επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών και, σήμερα, την παράνομη προσάρτηση ή απόπειρα προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Όλα αυτά μαζί είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξή της και ο στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να μας αποθαρρύνει να στηρίζουμε την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την αυτονομία της και «υφίσταται τεράστιες απώλειες» ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην «απερίσκεπτη» προσπάθειά τους να «εξαφανίσουν τη Ρωσία», δήλωνε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ. «Οι Αγγλοσάξονες απέκτησαν την άνευ όρων υποταγή ολόκληρης της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τελικά έχασε τον δρόμο της προς τη στρατηγική αυτονομία». «Αυτές τις μέρες, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν απερίσκεπτα να επενδύουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης χρησιμοποιώντας τις ζωές Ουκρανών που θεωρούνται αποκλειστικά ως αναλώσιμο υλικό», είπε. Ανέφερε δε ότι οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Δύσης έχουν στόχο να εγκαταστήσει ένα νεοναζιστικό ρωσοφοβικό καθεστώς στο Κίεβο και να πλημμυρίσει τις ένοπλες δυνάμεις και τους εθνικιστικούς σχηματισμούς της με σύγχρονα όπλα.

Μοιραστείτε το άρθρο