Συγκέντρωση για τη δίκη των πέντε διωκόμενων αντιφασιστ(ρι)ών για τα γεγονότα στις 21/02/2017, Τρίτη 27/9 στις 9:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων

Αλληλεγγύη στις 5 διωκόμενες αντιφασίστ(ρι)ες της 21/2/17

Στις 21/02/2017, κατά τη διάρκεια της επετείου «απελευθέρωσης» των Ιωαννίνων, αντιφασίστ(ρι)ες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της κατάθεσης στεφανιών στο κέντρο της πόλης. Στην επίσημη τελετή παρευρίσκονταν τοπικοί άρχοντες, ο περιφεριάρχης Αλ. Καχριμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, Γ. Στέφος, Γ. Καραγιάννης, ο τότε υπουργός Χ. Σπίρτζης, ο τότε πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης και ο βουλευτής της ΝΔ και σημερινός πρόεδρος της βουλής Κ. Τασούλας αλλά και ο τότε υπόδικος και μετέπειτα καταδικασμένος νεοναζί βουλευτής της Χ.Α. Χρήστος Παππάς, εφόσον είχε λάβει επίσημη πρόσκληση από τη διοργάνωση.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του κέντρου ήταν ακραία στρατοκρατούμενη-μπατσοκρατούμενη, αντιφασίστ(ρι)ες από το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα των Ιωαννίνων συγκεντρώθηκαν ώστε να μην αφεθεί ούτε μία σπιθαμή της πόλης μας στους φασίστες. Η αντιφασιστική παρέμβαση, με πανό και συνθήματα, κράτησε μόλις λίγα λεπτά προκαλώντας αναταραχή στην εθνικιστική/μιλιταριστική τους φιέστα. Δεκάδες αστυνομικοί όλων των ειδών, ένστολοι και ασφαλίτες, με πλήρη εξάρτηση, με τα υπηρεσιακά τους όπλα, αλλά και μεταλλικά πτυσσόμενα γκλοπ, επιτέθηκαν στη συγκέντρωση και δε σταμάτησαν να χτυπούν τις συντρόφισσες/ους ακόμα και όταν βρίσκονταν ακινητοποιημένες/οι. Συνέλαβαν 4 συντροφισσες/ους, εκ των οποίων ο ένας βαριά τραυματισμένος και αναίσθητος από το ξύλο. Ο σύντροφος μεταφέρθηκε μετά από 2 ώρες στο νοσοκομείο χωρίς οι μπάτσοι να δίνουν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καμία πληροφορία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και για το πού βρισκόταν. Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο κι ενώ βρισκόταν στο φορείο, εξακολουθώντας να μην έχει τις αισθήσεις του, ήταν δεμένος με χειροπέδες, οι οποίες αφαιρέθηκαν μόνο μετά από παρέμβαση των γιατρών.

Ύστερα από αυτό το ντελίριο αστυνομικής βίας, ανέλαβε δράση η εισαγγελία. Οι συντρόφισσες/οι που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα κατηγορούνται με 6 πλημμελήματα τα οποία φρόντισε τεχνηέντως να αναβαθμίσει η εισαγγελέας Δ. Σωτηρίου, γνωστή στο κίνημα από τις εκκενώσεις της Κατάληψης Αντιβίωση το 2013, της κατάληψης στέγης Acta et Verba το 2015 κ.α. Το μένος όμως της αστυνομο-δικαστικής[1] εξουσίας συνεχίστηκε, καθώς ακόμα ένας σύντροφος προστέθηκε στη δικογραφία μήνες αργότερα κατηγορούμενος ως «ενορχηστρωτής», χωρίς καν να έχει συλληφθεί εκείνη την ημέρα. Αξιοσημείωτο γεγονός των ημερών εκείνων ήταν οι μετεμφυλιακές πρακτικές των μπάτσων με σκοπό την οικονομική εξόντωση των συλληφθέντων: ασφαλίτες έκαναν επισκέψεις και τηλεφωνήματα στους εργασιακούς χώρους για να ρουφιανέψουν/ενημερώσουν τα αφεντικά σχετικά με τα κοινωνικoπολιτικά φρονήματα των εργαζομένων τους , σε μια προσπάθεια να καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας.

Η κοινή παρουσία διαφόρων βουλευτών με τον νεοναζί Παππά εκείνη τη μέρα δε μας προκαλεί εντύπωση. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει πλήρως το αφήγημα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά συμπόρευσης του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου με τους φασίστες. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δε δίστασε να ποζάρει με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο (Δεκέμβρης 2016) σε μια στιγμή επίδειξης δύναμης στη γείτονα «εχθρό» Τουρκία. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε φασιστοειδή όπως τον Βορίδη και τον Άδωνι, ιδεολογικά τέκνα του Παττακού, να έχουν φτάσει μέχρι και σε υπουργικές θέσεις, αποτελώντας κομμάτια του κρατικού κορμού. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο δεν πάμε πίσω: στις δημοτικές εκλογές του 2014 ο μπράβος του Χρήστου Παππά, Δημήτρης Πέτσιος, βρήκε θέση στο ψηφοδέλτιο του δεξιού υποψηφίου δημάρχου Ν. Γκόντα, ενώ ο γυρολόγος των φασιστικών κομματιδίων Βασίλειος Παπάζογλου περιελήφθη στις λίστες του κεντρώου Θ. Μπέγκα[2].

Το κράτος έχει συνέχεια και χιλιάδες προσωπεία. Γνωρίζει πολύ καλά πως οι φασίστες είναι ένα εργαλείο στα χέρια του που δύναται να το χρησιμοποιεί ειδικά σε περιόδους κοινωνικής και ταξικής όξυνσης, αλλά και να καμώνεται πως το «τελειώνει» αφού επιτελέσουν το σκοπό του. Η καταδίκη και φυλάκιση των μελών της Χ.Α. αποτέλεσε μια στιγμή εκτόνωσης, προορισμένη για λαϊκή κατανάλωση και εναλλαγής του προσωπείου του κράτους. Παράλληλα το ίδιο το κράτος βλέπουμε ότι ενσωματώνει και κανονικοποιεί φασιστικό λόγο και πρακτικές με αμέτρητα παραδείγματα: στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, φράχτες και ναρκοπέδια στον Έβρο, επαναπροωθήσεις, δολοφονίες και επιθέσεις σε μετανάστριες, διώξεις αγωνιστών-ακραία καταστολή, παραγωγή εθνικιστικού λόγου, προετοιμασία για πόλεμο κ.α.

Δε γελιόμαστε πως τελειώσαμε με το φασισμό με τη δήθεν εκκαθάριση της Χ.Α. από την αστική δικαιοσύνη. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν το κράτος χρειαστεί αντίστοιχο ιδεολόγημα σε έκφραση και δράση θα φέρει πάλι στην επιφάνεια τον φασιστικό εσμό. Ο μαχητικός αντιφασισμός είναι πάντα επίκαιρος και συνυφασμένος με τον αγώνα ενάντια στο κράτος και την εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε δημόσιο χώρο σε φασίστες ακόμα και αν το αντιφασιστικό μας καθήκον επιφέρει καταστολή και διώξεις. Κανένας εφησυχασμός!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ 5 ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤ(ΡΙ)ΕΣ

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΜΕΝΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο δικαστικό μέγαρο 27/9/22 | 09:00

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις 5 διωκόμενες αντιφασίστ(ρι)ες


Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο την Τρίτη 27/09 στις 09:00 για την δίκη των 5 διωκόμενων αντιφασιστ(ρι)ών από τα γεγονότα της 21ης Φλεβάρη 2017

9 χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα

Ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά και τα τάγματα εφόδου της Χ.Α στις 18 Σεπτέμβρη του 2013. Μετά την συσσωρευμένη κοινωνική οργή που ακολούθησε την δολοφονία Φύσσα, το κράτος καταδικάζει τελικά την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, μετά από μία πενταετή δίκη-φιάσκο, με βάση τον τρομονόμο 187 του ελληνικού ποινικού κώδικα. Μια δίκη που σίγουρα δεν αποτελεί “νίκη ενάντια στο φασισμό” , αλλά, αντιθέτως, ισχυροποιεί την παντοδυναμία του αστικοδημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Μια δίκη, που πραγματικό στόχο έχει την ενίσχυση της κρατικής πρωτοκαθεδρίας στην απονομή “δικαιοσύνης” και διατήρησης της κοινωνικής ομαλότητας. Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, το κράτος, η αστική δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ -μέχρι και οι μπάτσοι που είδαμε να συλλαμβάνουν τα ιδεολογικά τους αδέρφια- “καταδίκασαν” τον φασισμό και τη βία, εδραιώνοντας την θεωρία των δύο άκρων και την νίκη της δημοκρατίας! Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αναδείχθηκαν ως ο βασικότερος εχθρός της κοινωνικής βάσης, δικάστηκαν με τον ίδιο νόμο που καταδικάζονται αγωνιστές/-ίστριες, ξεπλένοντας έτσι τον ρόλο του ίδιου του κράτους και του κεφαλαίου στην γέννηση και την ανάδειξη κάθε φασιστικού μορφώματος. Για εμάς, ο “θεσμικός αντιφασισμός” και οι καταδίκες των νεοναζί μέσα στις δικαστικές αίθουσες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να μπλοκάρουν την άνοδο του εθνικισμού και του ρατσιστικού μίσους. Αντίθετα, οδηγούν στην απονοηματοδότηση των μαχητικών και πολύμορφων αντιφασιστικών αγώνων που δόθηκαν τα προηγούμενα έτη και έστειλαν τα παρακρατικά σκουπίδια πίσω στις τρύπες τους.
Λες και με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να αποδυναμωθεί πραγματικά ο φασισμός. Λες και ξεχνάμε πως οι πραγματικοί γεννήτορές του είναι τα κράτη και οι καπιταλιστές. Άλλωστε το ίδιο το κράτος επενδύει σταθερά στην αναπαραγωγή και ενίσχυση των παραπάνω στοιχείων μέσω του σχολείου, των παρελάσεων, του στρατού και της υποχρεωτικότητάς του, της αιματοβαμμένης αντιμεταναστευτικής του πολιτικής κ.α. Οι εθνικιστικές αφηγήσεις και οι φασιστικές πρακτικές νομιμοποιούνται πιο εύκολα όταν εκφέρονται από τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και υλοποιούνται από τους επίσημους κρατικούς φορείς. Ας αναλογιστούμε τις κρατικές δολοφονίες μεταναστών/-στριών στον Έβρο, τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Μαζικές κρατικές δολοφονίες και βασανισμοί στα σύνορα, στις θάλασσες, στα αστυνομικά τμήματα, με τις ευλογίες των ίδιων θεσμών που τώρα διεκδικούν μερίδιο στη “μάχη κατά του φασισμού”! Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και ο αγώνας των μεταναστ(ρι)ών στο camp του Ελαιώνα, όπου με πρόφαση την «αναβάθμιση» της περιοχής η διοίκηση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ελαιώνα μαζί με την κυβέρνηση και τον δήμο αποφάσισαν το κλείσιμο της δομής μέσα στο καλοκαίρι , αφήνοντας στις μετανάστριες είτε την επιλογή της αστεγίας ή του εκτοπισμού τους σε camp στην ύπαιθρο, αποκομμένο από τον αστικό ιστό και όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Τους τελευταίους δύο μήνες του καλοκαιριού οι μετανάστριες του camp του Ελαιώνα, παρά τις απειλές και τις προσπάθειες των αρχών να διαλύσουν όποια ένδειξη αντίστασης, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στον βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων του camp που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Χωρίς να τρέφουμε λοιπόν καμία αυταπάτη για τον εξωραϊσμό του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης ή κάποια ψευδαίσθηση πως οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην άνοδο του φασισμού, μόνη λύση είναι να αγωνιστούμε συλλογικά και μαχητικά κάθε φορά που οι φασίστες διεκδικούν σπιθαμή γης. Στο δρόμο που ξανάνοιξε η δυναμική και μεγάλη αντιφασιστική πορεία στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν έξω από το 1ο & 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, αλλά και πολλών ακόμα δυναμικών τσακισμάτων κάθε προσπάθειας φασιστών να βγουν από τις τρύπες τους σε γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων.
Μία ακόμη ηχηρή και μαχητική απάντηση που είχε δοθεί στην πόλη μας απέναντι στους φασίστες και τους προστάτες τους, αποτελεί και η κινητοποίηση της 21ης Φλεβάρη 2017, ημέρα της “εθνικής απελευθέρωσης” των Ιωαννίνων. Οι φασίστες, με εκπρόσωπο τον Χρήστο Παππά της Χ.Α, καλέστηκαν από την τοπική και κεντρική εξουσία να παραστούν στο ηρώο μπιζανομάχων, ώστε να μην λείπει κανείς από το δημοκρατικό τόξο και να ενισχυθεί η εικόνα της εθνικής ενότητας που κυριαρχούσε τότε πολύ έντονα στο δημόσιο λόγο. Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία στην πόλη, αντιφασίστριες και αντιφασίστες προσέγγισαν το σημείο φωνάζοντας συνθήματα και μπάτσοι -όλων των υπηρεσιών- επιτέθηκαν με μένος στη συγκέντρωση που τους χάλαγε την δημοκρατική γιορτούλα…Η όλη κατασταλτική επιχείρηση κατέληξε στην δίωξη 5 αντιφασιστ(ρι)ών με ένα στημένο εκδικητικό κατηγορητήριο. Η δίκη των 5 αντιφασιστ(ρι)ών θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτέμβρη 2022 στις 9 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο.

Oι επιθέσεις των μπάτσων και οι εκδικητικές διώξεις δεν μας τρομοκρατούν, μας γεμίζουν οργή!

Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους δρόμους και τις γειτονιές μας σε κάθε λογής φασίστα, αλλά και κανένα σύντροφο/-ισσα μόνο/η στα χέρια του κράτους.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαχητικά και με όπλο την αλληλεγγύη, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας.

Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

• Αντιφασιστική Πορεία Κυριακή 18/09 στις 18:00 στην Περιφέρεια

• Συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο την Τρίτη 27/09 στις 09:00 για την δίκη των 5 διωκόμενων αντιφασιστ(ρι)ών από τα γεγονότα της 21ης Φλεβάρη 2017

Κατάληψη Αντιβίωση

Μοιραστείτε το άρθρο