Συνεχίζονται αμείωτα οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

208Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι μάχες στο ουκρανικό πεδίο συνεχίζονται αμείωτα, με τους Ουκρανούς να επιχειρούν την περαιτέρω προώθησή τους ανατολικά και τους Ρώσους να προβαίνουν σε μαζικά πλήγματα κατά στόχων σε όλη την ουκρανική επικράτεια. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο διακηρύσσει ότι η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα είναι απόλυτη προτεραιότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και συζητάει με το Πεκίνο την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας τους.

«Η εξέλιξη της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα είναι απόλυτη προτεραιότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Νικολάϊ Πατρούσεφ με τον ανώτατο κινέζο διπλωμάτη Γιάνγκ Γιετσί. Οι δυό τους συναντήθηκαν στην Νανπίνγκ για να συζητήσουν την εξειδίκευση και εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας στην πρόσφατη συνάντησή τους στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία, με το βάρος να δίδεται σε κοινές ασκήσεις και περιπολίες, καθώς και στην ενδυνάμωση των επαφών μεταξύ των γενικών επιτελείων», σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Πατρούσεφ και ο Γιανγκ συζήτησαν επίσης για την Κορεατική Χερσόνησο, την Ταϊβάν και την Ουκρανία. Πριν από την εισβολή, ο Πούτιν και ο Σι δήλωσαν ότι έχουν μια «άνευ ορίων» συνεργασία, ενώ στη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος έχει ανησυχίες και ερωτήματα για τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα παραμένει ισχυρή. Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «απόλυτη συγγένεια στην προσέγγισή μας σε κάθε είδους προκλητικές ενέργειες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και το απαράδεκτο μιας τέτοιας καταστροφικής συμπεριφοράς». Ο Πεσκόφ αναγνώρισε ότι οι δυνητικές δευτερογενείς κυρώσεις της Δύσης είναι «περίπλοκοι παράγοντες» που έχουν «αρνητική επίδραση» στην εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία, αλλά τόνισε  ότι «δεν ήταν σε θέση να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, επειδή η γενική τάση είναι ακόμη προς εμβάθυνση».

Η Γερμανία θα προμηθεύσει στο Κίεβο άλλα τέσσερα άρματα μάχης Panzer howitzer 2000 μαζί με ένα επιπλέον πακέτο πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Ενώ η Σλοβενία γνωστοποίησε πως θα παράσχει στην Ουκρναία 28 τανκς Μ-55S, αντικαθιστώντας τα με άλλα από το Βερολίνο, κατά τη γνωστή τακτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε συντονισμός των προσπαθειών τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ηγέτης της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντένις Πούσιλιν ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ηγέτη της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Λεονίντ Πασέτσνικ, τόνισε πως «οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι συγχρονισμένες».

Οι ουκρανοί ειδικοί αναφέρουν πως έχουν ξεθάψει μέχρι τώρα 146 πτώματα, κυρίως πολιτών, από έναν ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη Ιζιούμ στην ανατολική Ουκρανία, που μόλις πριν λίγες μέρες προωθήθηκαν εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις. Ορισμένα από αυτά φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβου, Όλεχ Σινεχούμποφ.«Ορισμένοι από τους νεκρούς φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου. Υπάρχουν πτώματα με δεμένα τα χέρια και ίχνη βασανιστηρίων. Διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από εκρήξεις, θραύσματα και μαχαίρια», έγραψε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ουκρανών για τα «εγκλήματα πολέμου» στο Ιζιούμ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψέματα». «Είναι το ίδιο σενάριο όπως στην Μπούτσα. Είναι ψέμα και φυσικά θα υπερασπιστούμε την αλήθεια σε αυτή την ιστορία». Κάτοικοι της περιοχής είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ορισμένοι από τους τάφους στο δάσος ανήκουν σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από έναν τιμωρητικό βομβαρδισμό στην πλατεία των Κομισάριων του Μπακού”, στο δυτικό Ντονέτσκ, ανέφερε στο Telegram ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης, Αλεξέι Κεμζουλίν.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην ανατολική όχθη του ποταμού Όσκιλ, ο οποίες διέρχεται από το Κουπιάνσκ στον έλεγχο του οποίου προχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσουν οι μάχες για την ανάκτηση εδαφών που χάθηκαν από τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε πολλά πλήγματα σε όλη την ουκρανική επικράτεια, μεταξύ των οποίων ένα στην πόλη Ζαπορίζια (νότια) όπου «καταστράφηκαν εργαστήρια όπου συντηρούνταν αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Himars”. Συγκρούσεις έλαβαν επίσης χώρα στα περίχωρα της αυτονομιστικής περιοχής του Ντονέτσκ, όπως και σε εκείνα της γειτονικής περιοχής Λουγκάνσκ, καθώς και σε Τσερνίχιβ, Σούμι, Μελιτόπολη.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό στο Πιβντενοουκραΐνσκ στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Μικολάιφ, αλλά οι αντιδραστήρες του δεν υπέστησαν ζημιές και λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχουν θύματα. Έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από τους αντιδραστήρες και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια του πυρηνικού σταθμού, προσθέτει στην ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας πως επίθεση προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινό υδροηλεκτρικό σταθμό και γραμμές του δικτύου παροχή.

Στην Μολδαβία, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Κισινάου διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, απαιτώντας την παραίτηση της πρόεδρου Μάγια Σάντου, που έχει την υποστήριξη της Δύσης. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Σάντου για αποτυχία στη διαπραγμάτευση μιας πιο λογικής τιμής με τη Μόσχα. Μερικοί έστησαν αντίσκηνα έξω από το κτίριο της κυβέρνησης, υποσχόμενοι ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι την παραίτηση της Σάντου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μοιραστείτε το άρθρο