Προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων μετά την αιφνιδιαστική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο

199Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ουκρανικές δυνάμεις, ενώ επιχειρούσαν στο νότο, ξαφνικά αντεπιτέθηκαν στα ανατολικά και απέκτησαν τον έλεγχο του Κουπιάνσκ. Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων από την Μπαλακλίγια και το κομβικό Ιζιούμ. Οι Ουκρανοί ξεγέλασαν τους Ρώσους, λένε τα δυτικά κέντρα. Σε ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους προς υπεράσπιση του Ντονέτσκ, αναφέρονται οι Ρώσοι.

Σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν από τις χθεσινές ώρες έως σήμερα το βράδυ οι ουκρανικές δυνάμεις, οδηγώντας τις ρωσικές σε αποχώρηση και αναδιάταξη από τρείς περιοχές στα ανατολικά και νοτίως του Χαρκόβου – σημαντικές για τους Ρώσους που επιχειρούσαν από αυτές για τον έλεγχο και της υπόλοιπης περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Αρχικά το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ, με τους Ουκρανούς να αναρτούν σχετικές φωτογραφίες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ τοπικός αξιωματούχος δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με ουκρανούς στρατιώτες στην πόλη αυτή των 27.000 κατοίκων και τη λεζάντα: «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία». Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για Ιζιούμ, απ’ όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις της στο Ντονέτσκ.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από τις πόλεις Μπαλακλίγια και Ιζιούμ, στην επαρχία του Χαρκόβου, για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στο γειτονικό Ντονέτσκ. «Για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν και αναδιαταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις περιοχές της Μπαλακλίγια και του Ιζιούμ ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφερόμενο στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αργότερα προς το βράδυ απόψε, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπαλακλίγια. Η κατάσταση είναι «δύσκολη» στην περιοχή του Ντόνετσκ, παραδέχτηκε ο φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών Ντενίς Πούσιλιν, το απόγευμα του Σαββάτου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. «Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο. Σε πολλές περιοχές οι δυνάμεις μας προωθούνται, αν και με δυσκολία, είπε στο Tass.

Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε «2.000 χιλιόμετρα εδάφους» κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε απόψε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να σπάσει την αντίσταση της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου κατά την διάρκεια των 90 ημερών αυτού του χειμώνα», δήλωσε νωρίτερα στη διάρκεια του ετήσιου διεθνούς φόρουμ Yalta European Strategy (YES) στο Κίεβο. Η Ρωσία πιθανόν επίσης να στοχεύσει με τα πλήγματά της «επιχειρήσεις και υποδομές που εξασφαλίζουν την θέρμανση» στην Ουκρανία, είπε καλώντας τη Δύση να εξοπλίσει το Κίεβο με περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, η Μόσχα μπορεί επίσης «να μηδενίσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη για να αναγκάσει τις δυτικές πρωτεύουσες να αναζητήσουν συμβιβασμό με την Μόσχα. «Οφείλουμε να προετοιμάσουμε τις κοινωνίες μας. Ο χειμώνας θα είναι σκληρός για όλους, από την Λετονία και την Πολωνία μέχρι την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ. Πρέπει να επιβιώσουμε αυτού του χειμώνα», είπε. Ενώ κάλεσε τους Δυτικούς να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στην Ρωσία προειδοποιώντας για την «κούραση» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μην περιμένετε να πούμε “φτάνει”. Δεν θα υπάρξει “φτάνει” μέχρι να νικήσουμε», είπε και προειδοποίησε τους Δυτικούς να μην «πιέζουν» το Κίεβο για συμβιβασμό με την Μόσχα.

Μοιραστείτε το άρθρο