Συνέδριο για την «Πράσινη Οικονομία στην εποχή της ενεργειακής κρίσης», της φτώχειας και της απάτης

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου κλήθηκε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια «δια περιφοράς συνεδρίαση» (εκεί δηλαδή που τα μέλη της διορισμένης, νόθας πλειοψηφίας απλά ψηφίζουν χωρίς συζήτηση την εισήγηση της διοίκησης), με μοναδικό θέμα την έγκριση έκτακτης δαπάνης 12.400 ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια «απόφαση», τα χρήματα αυτά θα δοθούν με απευθείας ανάθεση από τον Δήμαρχο για τη συνδιοργάνωση Συνεδρίου με θέμα «Η Πράσινη Οικονομία στην εποχή της ενεργειακής κρίσης», την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Στην αρχή απορήσαμε, πως γίνεται να διοργανωθεί ολόκληρο Συνέδριο μέσα σε μια εβδομάδα. Καταλάβαμε μια χαρά όμως, όταν, επιτέλους, δύο ολόκληρες ημέρες πριν το «Συνέδριο» ανέβηκε το πρόγραμμα στη σχετική ιστοσελίδα (το βρήκαμε μόνοι μας βέβαια αφού μέχρι το πρωί της Πέμπτης, 8/9, δεν είχε κυκλοφορήσει κανένα Δελτίο Τύπου). Οι ομιλητές του συνεδρίου θα είναι: έξι υπουργοί της κυβέρνησης (και ένας της προηγούμενης, ο κ. Φάμελλος), ένας επιπλέον γενικός γραμματέας, ένας ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος κι ένας αντιδήμαρχος, οι Πρόεδροι ή Διευθυντές της ΔΕΗ, της ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ, η Εύα Καϊλή κι ένας ακόμα από το ΠΑΣΟΚ. Α, και δυο-τρεις δημοσιογράφοι του Ομίλου Real, με κεντρική εκδήλωση του «Συνεδρίου» μάλιστα τη συνέντευξη (ναι, έτσι ακριβώς αναγράφεται στο πρόγραμμα) του Υπουργού Περιβάλλοντος στον εκδότη και διευθυντή της RealNews Νίκο Χατζηνικολάου (λες και δεν έχει δημοσιογράφους και ΜΜΕ αυτή η πόλη).

Πέρα από τον Δήμο μας, για το σημαντικό αυτό γεγονός θα πληρώσουν από το υστέρημά τους η ΔΕΗ (Χρυσός Χορηγός), η Περιφέρεια, το Ταμείο Ανάπτυξης, η ΔΕΔΔΗΕ, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και… το δικηγορικό γραφείο του κ. Παπαμιμίκου. Δηλαδή, δεκάδες χιλιάδες ευρώ δημοσίου χρήματος θα ξοδευτούν ξανά για να συγκεντρωθούν σε ένα ξενοδοχείο οι αρμόδιοι για την ενεργειακή κρίση και να παρουσιάσουν το έργο τους. Χωρίς ούτε έναν καλεσμένο από την τοπική ή διεθνή επιστημονική κοινότητα (μοναδική εξαίρεση ο γνωστός και φίλος των παραπάνω κ. Γκλαβίνης, καθηγητής… Διεθνούς Δικαίου), χωρίς έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων στην ενέργεια, των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται τις επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης», της κοινωνίας που δοκιμάζεται και αγωνιά για το αν θα βγάλει το «δύσκολο χειμώνα» που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνοι τους θα τα πουν, θα ανταλλάξουν φιλοφροσύνες και συγχαρητήρια και θα περάσουν στον μπουφέ. Με τοπικό διάκοσμο τον δήμαρχο μιας πόλης που ακόμα μετρά τις πληγές της από την προχθεσινή πλημμύρα.

Ξέρουμε ότι στο όνομα της «πράσινης οικονομίας» γίνονται μεγάλα φαγοπότια. Αυτές οι μικρές απάτες όμως είναι το λιγότερο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Το σημαντικό είναι η μεγάλη απάτη: σε μια πόλη που πνίγεται από το τσιμέντο, τα καυσαέρια και το ΙΧ, σε μια πόλη που χάνει την τελευταία της ευκαιρία για Μητροπολιτικό Πάρκο, σε μια πόλη που κάνει τις ιστορικές της πλατείες πάρκινγκ, όλοι αυτοί έρχονται να μιλήσουν για «πράσινη ανάπτυξη». Κάπου έλεος.

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο