Διαδήλωση υπεράσπισης της γειτονιάς των Εξαρχείων, Παρασκευή 9/9 στις 20:00 στα σκαλάκια Αστέρα

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ / MΠΕΝΑΚΗ Κ’ KAΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ (ΣΚΑΛΑΚΙΑ ΑΣΤΕΡΑ ) ΣΤΙΣ 20:00

Aπέναντι στην επιχειρούμενη μετατροπή της γειτονιάς σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη, στη λεηλασία δημόσιων και ελεύθερων χώρων.

Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη και στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς με την κατασκευή σταθμού Μετρό.

Απέναντι στις αυξήσεις των ενοικίων, στη μετατροπή της γειτονιάς σε τουριστικό θέρετρο και εναλλακτικό διασκεδαστήριο όπου θα καταναλώνεται μέχρι και η ίδια η ιστορία των αγώνων.

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων


Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη διαδήλωση υπεράσπισης της γειτονίας των Εξαρχείων την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, Μπενάκη και Καλλιδρομίου (σκαλάκια Αστέρα) στις 8μμ.

Να αγωνιστούμε ενάντια στην επιχειρούμενη μετατροπή της γειτονιάς των Εξαρχείων σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη, στη λεηλασία των δημόσιων και των ελεύθερων χώρων. Να αγωνιστούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη και στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς των Εξαρχείων με την κατασκευή σταθμού Μετρό.

Αλληλεγγύη σε όσες και όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων.

Οι δημόσιοι χώροι αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο όπου από τη μία συγκρούονται τα σχέδια του κράτους και των επιχειρηματιών και από την άλλη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της κοινωνίας. Το ίδιο συμβαίνει με τον λόφο Φιλοπάππου, τον λόφο του Στρέφη, την Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησιών, την πλατεία Εξαρχείων και τους δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη.

Οι δημόσιοι χώροι βρίσκονται σε πολιορκία. Τα επιχειρηματικά σχέδια, κρατικά και ιδιωτικά, προωθούν σε πρώτο χρόνο την απαξίωση και σε δεύτερο χρόνο τον έλεγχο, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίησή τους. Οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα, είναι οάσεις στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της τσιμεντούπολης, όπως αποδείχτηκε περίτρανα εν μέσω πανδημίας και lockdown. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους λόφους, τα πάρκα και τις πλατείες, τον δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση για όλες-ους και να αντιτάξουμε τη συλλογική διαχείριση για τη φροντίδα και την προστασία τους.

Να υπερασπιστούμε όλους τους ελεύθερους χώρους και να μην επιτρέψουμε την καταστροφή, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την περίφραξή τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

(κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα – askpthk.espivblogs.net)


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων και ιδιωτικές εταιρείες προχώρησαν τους επιθετικούς τους σχεδιασμους θέτοντας στο στόχαστρο τους το σύνολο των δημόσιων πράσινων χώρων στην Αθήνα, από την πλατεία Εξαρχείων και τον Λόφο του Στρέφη ως το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, τον λόφο Φιλοπάππου κ.α.
Ειδικά η γειτονιά των Εξαρχείων βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης, με επανειλημμένες εισβολές μηχανικών και εργολάβων με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στον λόφο του Στρέφη και την περικύκλωση της πλατείας Εξαρχείων με λαμαρίνες και συρματοπλέγματα και την εγκατάσταση ενός αστυνομικού στρατού κατοχής, προκειμένου να προχωρήσουν την κατασκευή του σταθμού μετρό. Έτσι από τις 9 Αυγούστου κάθε λογής κατασταλτικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν για να τρομοκρατήσουν τη γειτονιά, κατοίκους, εργαζόμενους και θαμώνες και για καταπνίξουν κάθε συλλογική έκφραση κοινωνικής αντίστασης απέναντι στα σχέδια ανάπλασης, εμπορευματοποίησης και ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου.

*

Τα Εξάρχεια παραδοσιακά αποτελούν μια γειτονιά που είναι ταυτισμένη τόσο με την ανάπτυξη μιας κοινωνικής κουλτούρας ανοιχτής στη διαφορετικότητα όσο και με τους αγώνες πολιτικής αμφισβήτησης και αντίστασης, με ένα πλήθος πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών εγχειρημάτων και δομών αυτοοργάνωσης. Εδώ στα Εξάρχεια ξέσπασε η σπίθα της μεγάλης εξέγερσης του Δεκέμβρη το 2008 που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Και αυτή η γειτονιά, με τα ιδιαίτερα κοινωνικο-πολιτικά χαρακτηριστικά της και την αγωνιστική της ιστορία, στάθηκε ένας από τους στόχους της ευρύτερης αντι-εξεγερτικής πολιτικής του κράτους που εξελίσσεται από το 2009 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει καταφέρει ακόμα να εξαφανίσει τους χώρους, τα υποκείμενα και το πνεύμα της εξέγερσης που παραμένουν πάντα ζωντανά.

Διαχρονικά, στρατηγικής σημασίας εργαλείο (συμπληρωματικά των επίσημων κατασταλτικών μονάδων) για την επιβολή της κρατικής πολιτικής καταστολής στα Εξάρχεια αποτέλεσε σε βάθος χρόνου το ναρκεμπόριο, πάντα υπό την πλήρη καθοδήγηση και εποπτεία της αστυνομίας, ώστε να συκοφαντηθεί και να απονοηματοδοτηθεί ο ανοιχτός, δημόσιος, ελεύθερος χώρος που διαμορφώνεται από την έμπρακτη κοινωνική αμφισβήτηση και εντέλει για το παραδειγματικό χτύπημα των αγωνιστών, του κινήματος και των δομών του. Ιδιαίτερα μετά την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, στο κοινωνικό έδαφος των Εξαρχείων γειώθηκαν και αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο τα προτάγματα της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης και της μαχητικής αντίστασης, αποκτώντας κοινωνική επιρροή, σε ανταγωνισμό με τις κυρίαρχες αξίες και σχέσεις του κράτους και του καπιταλισμού. Έτσι, οι ναρκομαφίες και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού επιχείρησαν να καταλάβουν αυτό το έδαφος για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών τους: έλεγχος, κέρδος και εξουσία. Οι ναρκέμποροι αποτέλεσαν το μακρύ χέρι του κράτους στα Εξάρχεια, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και η κουλτούρα της επιβολής και του νόμου της ζούγκλας που φέρνει μαζί της η επικράτηση του ναρκεμπορίου σε μια περιοχή αναπτύσσονται ευθέως εχθρικά προς τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας. Πρόκειται για παρακρατικές συμμορίες που αποτελούν αξιοποιήσιμη δύναμη για το κράτος, το οποίο εμφανίζεται ως φύλακας της νομιμότητας, καταγγέλλοντας με τη συστράτευση των ΜΜΕ την «ανομία» στα Εξάρχεια, στοχοποιώντας αυτούς που αγωνίζονται από τα κάτω απέναντι τους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο καλύπτει, ελέγχει και χρησιμοποιεί το ναρκεμπόριο για να υλοποιήσει τις επιδιώξεις του.

Απέναντι σε αυτήν τη διαχρονική κρατική επιχείρηση ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου από την κρατική καταστολή, το ναρκεμπόριο, την εμπορευματοποίηση, την ανάπλαση, τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές, εμείς δεν ήμαστε απόντες ή και κατήγοροι των αντιστάσεων που προβλήθηκαν, αλλά με πολλούς ακόμα, αγωνιστές και αγωνίστριες, κατοίκους, θαμώνες και εργαζόμενους/ες στη γειτονιά, ορθώσαμε συλλογικά αναχώματα στους κρατικούς σχεδιασμούς, σηκώσαμε τη σημαία της μαχητικής αντίστασης, της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης, και κρατήσαμε ανοιχτό το δρόμο για τον αγώνα σήμερα. Από τις συγκεντρώσεις, τις καταλήψεις, τις περιφρουρήσεις των χώρων αγώνα και τις διαδηλώσεις στους δρόμους της γειτονιάς ενάντια στην αστυνομική κατοχή, τις μαφίες, τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις κανιβαλικές και σεξιστικές επιθέσεις και τους βιασμούς, μέχρι τις εκδηλώσεις κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης στην πλατεία και τους δρόμους των Εξαρχείων. Και αντιλαμβανόμαστε τα Εξάρχεια ως ένα πεδίο ιστορικής σημασίας για τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό αγώνα, έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν για την επανοικειοποίηση της γειτονιάς και γνωρίζοντας πως η πολιτική αξιοπιστία του αγώνα αυτού μπορεί να στηρίζεται σε σταθερές θέσεις μάχης μέσα στον χρόνο, που να προωθούν τα προτάγματα της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης ενάντια σε κάθε μορφή της κρατικής επιβολής και απέναντι σε αντιλήψεις που προωθούν είτε την παραίτηση είτε τη διαμεσολάβηση.

Η σημερινή ακροδεξιά διαχείριση, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική, ήρθε να ανταποκριθεί και αυτή πλήρως στις επιταγές του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και της αντι-εξέγερσης. Το εργαλείο της αφομοίωσης, που έδωσε ένα συντριπτικό αφοπλιστικό χτύπημα στα κινήματα, αντικαταστάθηκε από αυτό της ωμής καταστολής. Η δουλειά που επιτέλεσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στα Εξάρχεια, δηλαδή η γιγάντωση του ναρκεμπορίου και η διαμόρφωση μιας αντικοινωνικής συνθήκης -που στάθηκαν απέναντι στην ανάπτυξη των κοινωνικών και ταξικών αγώνων στη γειτονιά και αποσάθρωσαν την περιοχή-, επιχειρείται εδώ και δύο χρόνια να συμπληρωθεί. Έτσι, η τωρινή πολιτική διαχείριση, εκμεταλλευόμενη τους τόνους μιντιακής προπαγάνδας -μέσω της οποίας χρόνια επιχειρούνταν να ταυτιστούν οι αγώνες και η γειτονιά των Εξαρχείων με τις συμμορίες που τη λυμαίνονται και που στόχευε στην άντληση κοινωνικής νομιμοποίησης για εισβολή στην περιοχή- εξαπέλυσε τις δυνάμεις καταστολής στα Εξάρχεια, εγκαθιστώντας έναν στρατό κατοχής, εκκενώνοντας καταλήψεις προσφύγων/μεταναστών, τρομοκρατώντας εργαζόμενους και κατοίκους, χτυπώντας αγωνιστές και όσους αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στρατηγικός στόχος του κράτους δεν ήταν και δεν είναι άλλος από την πλήρη κοινωνική αποσάθρωση της περιοχής, την αλλοίωση των κινηματικών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών των Εξαρχείων, την αποστέρηση της αγωνιστικής ιστορίας τους και τη μετατροπή τους σε ελεγχόμενη ζώνη κερδοφορίας. Αλλά η καταστολή ποτέ δεν ήταν αρκετή, όσο σφοδρή κι αν ήταν εδώ και δεκαετίες, όπως και οι συμμορίες των ναρκέμπορων και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού τα προηγούμενα χρόνια, για να κάμψουν τις αντιστάσεις στην περιοχή και να αλλοιώσουν αποφασιστικά τα χαρακτηριστικά της, διαμορφωμένα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης μετά την πτώση της χούντας. Και με την αστυνομική εισβολή και κατοχή της γειτονιάς ξεδιπλώθηκαν ευρύτεροι σχεδιασμοί ανάπλασης κι «εξευγενισμού» της, εντάσσοντάς την στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης και ελέγχου του κέντρου της πόλης.

Κομβικά στοιχεία για την ανάπλαση της γειτονιάς, τον «εξευγενισμό» και την αλλαγή χρήσης της, καθώς και την ανασύνθεση του πληθυσμού της, είναι η προγραμματιζόμενη ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, η μετατροπή της πλατείας Εξαρχείων σε σταθμό του μετρό και η μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο, κεντρικό σημείο εξεγέρσεων, πολιτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, συναντήσεων και ζυμώσεων σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, ουσιαστικά είναι ήδη κλειστό. Όσον αφορά τον Στρέφη, έναν λόφο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γειτονιά και έναν από τους ελάχιστους δημόσιους πράσινους χώρους στο κέντρο της πόλης, τον Γενάρη του 2021 ανατέθηκε από το Δήμο στην εταιρεία Prodea και την UNISON Facilities Services τόσο η ανάπλαση και οικονομική εκμετάλλευσή του όσο και η φύλαξη, η περίφραξη και ο έλεγχος της πρόσβασης σε αυτόν. Όσο για την πλατεία Εξαρχείων, αναμένεται η καταστροφή και η εκσκαφή της, ενταγμένη ως σταθμός σε μία γραμμή του μετρό για την οποία έχουν αρχίσει ήδη οι εκσκαφές στις πλατείες Κολωνακίου και Κυψέλης, την Ευελπίδων και το Γαλάτσι.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανάπλαση της περιοχής (έστω κι αν αυτή τη φορά έχει γενικευμένο χαρακτήρα), με κορυφαίο παράδειγμα τα έργα στην πλατεία Εξαρχείων το 2003, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν, χάρη στη δυναμική και μαζική αντίσταση που προβλήθηκε, τότε που πρωτογράφτηκε και το σύνθημα «Σήμερα τα Εξάρχεια – αύριο όλη η πόλη». Και σήμερα καλούμε και εμείς με τη σειρά μας, όλους και όλες, συλλογικότητες και ατομικότητες, κατοίκους, θαμώνες και εργαζόμενους της γειτονιάς, που έδωσαν το παρών στους αγώνες που προηγήθηκαν, να πλαισιώσουν και πάλι τον αγώνα για την υπεράσπιση των Εξαρχείων της αυτοοργάνωσης, της αντίστασης και της αλληλεγγύης.

Ενάντια στη συνολική κατασταλτική και ιδεολογική επίθεση του κράτους που στοχεύει τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, μέσα από τις συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών/τριών, τα στημένα κατηγορητήρια και τις σκευωρίες που μεθοδεύονται από τα κρατικά επιτελεία, τις εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων αγώνα, την αστυνομοκρατία, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών/τριών, με σκοπό την επιβολή τρομοκρατίας και σιωπής.

Ενάντια στην επιχείρηση του κράτους να επιβληθεί και να ιδιοποιηθεί τους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια, στα οποία ο κρατικός μηχανισμός πριμοδότησε τις ναρκομαφίες, με σκοπό τη συντριπτική εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων, την εγκατάστασή τους στη γειτονιά, τις επιθέσεις σε αγωνιστές και δομές αγώνα, την τρομοκράτηση εργαζόμενων και κατοίκων, επιδιώκοντας την πλήρη κοινωνική αποσάθρωση της περιοχής και την αποστέρηση της αγωνιστικής ιστορίας της.

Συγκέντρωση-πορεία: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00 | Μπενάκη & Καλλιδρομίου

Ανοιχτή συνέλευση της Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37


Ήδη από το 2015, η νέα δημοκρατία διεμήνυε το δόγμα «νόμος και τάξη» θέτοντας την περιοχή των εξαρχειων ως «ακρογωνιαίο λίθο» της συγκεκριμένης πολιτικής. Όταν ήρθε στην εξουσία, σταδιακά εφάρμοσε ένα κατασταλτικό κρεσέντο, το οποίο ειδικά στην περιοχή των εξαρχείων έλαβε χώρα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση: κλείσιμο πολιτικών και προσφυγικών καταλήψεων -ακολουθώντας την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ επι του θέματος- στρατοπέδευση σε μόνιμη βάση ειδικών αστυνομικών δυνάμεων (ματ οπκε) και επανασύσταση της φασιστικής-τραμπούκικης συμμορίας της δέλτα-δράση, με τους μπάτσους να επιδίδονται σε ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις, σε δολοφονικές ενέργειες εναντίον εργαζομενων και θαμώνων μαγαζιών στα εξαρχεια αλλά και σε περαστικούς. Όλα αυτά αποτελούν μόνο μερικά από τα «ανδραγαθήματα» της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Τα εξαρχεια αποτελούν εδώ και δεκαετίες τόπο έλξης, ζύμωσης και δράσης ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών στοιχείων. Ο αγώνας ενάντια στο επιχειρούμενο gentrification -σταθμός μέτρο, Airbnb, ιδιωτικοποίηση λόφου Στρέφη και κλείσιμο κάτω Πολυτεχνείου- και την καταστολή είναι ζωτικής σημασίας για τον πολιτικό μας χώρο αλλά και ευρύτερα για το ριζόσπαστικο κινήμα. Ειδικότερα, για την συνέλευσή μας, η περιοχή των εξαρχέιων αποτελεί μέρος συνεύρεσης μας αλλά και δράσης μας με την διοργάνωση παρεμβάσεων και πορειών αλληλεγγύης.

Καλούμε και στηρίζουμε την πορεία για την υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων στις 09/09 στις 20:00 στα σκαλάκια του αστέρα, Μπενάκη και Καλλιδρομίου.

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές


Όταν η κατασκευή ενός έργου υποδομής απαιτεί τη συστηματική παράταξη των αστυνομικών δυνάμεων, όταν ένα εργοτάξιο στήνεται σαν ένα στρατιωτικό φυλάκιο, δεν σημαίνει τόσο ότι ο τοπικος πληθυσμός είναι ενάντια σε καθαυτό το έργο, αλλά απεναντίας το αντίθετο: είναι αυτό το συγκεκριμένο έργο που είναι ενάντια σε αυτόν τον τόπο και τον κοινωνικό ιστό που τον κατοικεί.

Αυτή είναι η περίπτωση του σχεδίου κατασκευής ενός σταθμού του Μετρό στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας των Εξαρχείων στην Αθήνα, ενάντια στην οποία η εν ενεργεία ελληνική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό ένα ξεκάθαρο σχέδιο “κοινωνικής εκκαθάρισης” […]

Radiocane.info (Μιλάνο)

Από τα χαράματα της 9ης Αυγούστου η “δική μας μικρή πατρίδα”, τα Εξάρχεια τελούν υπό κατοχή. Μια κατοχή που λαμβάνει χώρα νυχθημερόν από έναν εσμό πραιτωριανών όλων των κατασταλτικών σωμάτων της ΕΛ.ΑΣ για να υπερασπιστεί, με την καθεστωτική βία και την κρατική τρομοκρατία ενάντια σε κατοίκους, εργαζόμενους – εργαζόμενες και θαμώνες, την οριστική άλωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτής της συνοικίας που εδώ και (τουλάχιστον) μισό αιώνα αποτελεί (συμβολικό αλλά και κυριολεκτικό) προπύργιο Αντίστασης & Αγώνα.

Η συγκεκριμένη προαναγγελθείσα και μακροπρόθεσμη κατασταλτική επιχείρηση, που εξαπολύθηκε από την πιο ακροδεξιά – νεοφιλελεύθερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση ΝΔ του Μητσοτάκη του υιού (αφού πρώτα ο σχεδιασμός για την χωροθέτηση του σταθμού του Μετρό στην Πλατεία είχε εγκριθεί -παρά τις τωρινές υποκριτικές διαφοροποιήσεις και τα κροκοδείλια δάκρυα- από την προηγούμενη κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων “αριστερών” της Κουμουνδούρου) παρά τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα της δεν είναι η πρώτη και ούτε η μοναδική. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού “εξευγενισμού και ανάπλασης” για την εξυπηρέτηση και την προάσπιση των αντικοινωνικών συμφερόντων του Κεφαλαίου & του Κράτους του, αφού συντελείται παράλληλα με την εξελισσόμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Λόφου του Στρέφη από το Δήμο Αθηναίων, μέσω της εκχώρησης του από το δήμαρχο Μπακογιάννη στην διαπλεκόμενη (με τη φαμίλια του) Prodea, αλλά και με την εξαγγελθείσα απόπειρα μουσειοποίησης του (εδώ και καιρό) σφραγισμένου Πολυτεχνείου.

[…] Η εγκατάσταση του Μέτρο στην Πλατεία δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό πέραν της, στα όρια της εμμονής, ρεβανσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην περιοχή και σε ότι αυτή εκφράζει και συμβολίζει. Διότι όσο αναγκαία και να ‘ναι φαινομενικά μια αναβάθμιση των μέσων συγκοινωνίας για τη γειτονιά (στην οποία όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με κρατική ευθύνη) στην πραγματικότητα η κατασκευή του σταθμού πάνω στην πλατεία άλλα σχέδια εξυπηρετεί και όχι την διευκόλυνση κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων. Με λίγα λόγια, η κατασκευή του σταθμού σημαίνει την πλήρη καταστροφή της πλατείας και τη μετατροπή της από τόπο κοινωνικής συνάντησης σε χώρο διέλευσης. Μιας και αφού θα παραμείνει εργοτάξιο για 8 χρόνια – σύμφωνα με τις μελέτες – και με ότι αυτό συνεπάγεται, θα αλλάξει εντελώς μορφή με τις θέσεις των παγκακιών, των παρτεριών και των ελεύθερων χωρών να καταλαμβάνονται από τσιμεντένια κουτιά εξαερισμού και κυλιόμενες σκάλες εισόδου και στη θέση των 70 δέντρων που θα κοπούν να μπαίνει γκαζόν μιας και στο 1,5 μέτρο ωφέλιμου βάθους δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτε άλλο. Ταυτόχρονα, η έλλειψη σύνδεσης με υπέργεια μέσα μαζικής μεταφοράς και παρκινγκ θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή […] Τα Εξάρχεια αποτελούν και χωροταξικά και κοινωνικά σημείο αναφοράς για το κίνημα και τον αγώνα, και όπως κάθε κεκτημένο έτσι κι αυτό δεν χαρίστηκε από κανέναν, ούτε κερδήθηκε αναίμακτα. Ο κόσμος της γειτονιάς, κάτοικοι και θαμώνες, ως αναπόσπαστο μέρος του κόσμου του αγώνα κλήθηκαν να υπερασπιστούν το χαρακτήρα και την ίδια την ύπαρξη της γειτονιάς, απέναντι στα σχέδια που ήθελαν να την αλώσουν, εδώ και χρόνια: στα μέσα των 80s ενάντια στην πρέζα των μπάτσων και το Σχέδιο Αρετή, στις αρχές των 00s ενάντια στην «ανάπλαση» της Πλατείας έως και τους αγώνες της τελευταίας δεκαετίας ενάντια στο ναρκεμπόριο, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την αστυνομική κατοχή της περιοχής […]

απόσπασμα από ΚτΒ “Εξευγενισμός των Εξαρχείων ή ένα ακόμα πεδίο της ταξικής επίθεσης του Κεφαλαίου και του Κράτους του” (Ιούνης 2022)

Η αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων που λαμβάνει χώρα καθημερινά με τραμπουκισμούς και προκλήσεις, ξυλοδαρμούς και χημικό πόλεμο, προσαγωγές, συλλήψεις και εισβολές, δεν στοχεύει λοιπόν μονάχα στην περιφρούρηση του εργοταξίου – φρούριο της Μετρό ΑΕ, το οποίο στήθηκε κατακαλόκαιρο και έκτοτε καταστρέφει και ρημάζει συστηματικά την εμβληματική Πλατεία.

Παρά την καθεστωτική προπαγάνδα των αργυρώνητων (και μπουκωμένων με δημόσιο χρήμα από τη λίστα Πέτσα) ΜΜΕ, η μετατροπή μιας ολόκληρης συνοικίας σε “λωρίδα της ΓΑΔΑ” συντελείται μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου η κοινωνική βάση και ο εργαζόμενος λαός -ζώντας ήδη έναν βίο αβίωτο- στενάζει κάτω από το ακατάπαυστο κύμα ακρίβειας το οποίο και αναμένεται να ενταθεί μέσα στο “χειρότερο χειμώνα από το 1942 που έρχεται” (σύμφωνα με δηλώσεις του γελοιωδέστερου μεταπολιτευτικού υπουργού “Ανάπτυξης”) στέλνοντας ευρύτερα μηνύματα τρομοκράτησης για την καθυπόταξη όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται, όσων πιθανώς επιλέξουν και “να βγουν ξανά στους δρόμους της φωτιάς”. Άλλωστε, διόλου τυχαία, οι δρόμοι αυτής της συνοικίας είναι εκείνοι μέσα στους οποίους κυοφορήθηκαν -στο πρόσφατο ιστορικά παρελθόν- οι Νοέμβρηδες και οι Δεκέμβρηδες που λέρωσαν τα καθεστωτικά βρακιά των “νόμιμων ιδιοκτητών” αυτού του τόπου…

[…] Ενάντια στην οριστική μετατροπή των Εξαρχείων σε μια αποκλειστικά τουριστική ζώνη εντατικοποιημένης υποτιμημένης εργασίας και “εναλλακτικής” διασκέδασης, όπου θα βασιλεύει ανενόχλητα ο διαχρονικός νόμος της καθεστωτικής (κοινωνικής, ταξικής, έμφυλης) Εξουσίας του ισχυρότερου & του πλουσιότερου.

Ενάντια στο σβήσιμο της ιστορίας τους, με την εκδίωξη των φτωχότερων κατοίκων & θαμώνων της από τον “εξευγενισμό” των “επενδυτών” & των τεχνοκρατών των υπουργείων & του Δήμου Αθηναίων, της ΜΕΤΡΟ ΑΕ & των (εγχώριων και μη) μεγαλοκαπιταλιστών.

Ενάντια στην αστυνομοκρατία & την κρατική καταστολή που στρέφεται όλο και πιο συχνά και απροκάλυπτα ενάντια σε όσους & όσες συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται & ν’ αγωνίζονται.

Ενάντια στην πατριαρχία & τον κοινωνικό κανιβαλισμό των (συνειδητών ή ασυνείδητων, έμμισθων ή άμισθων, μικρών ή μεγάλων, ντόπιων και μη) παρακρατικών, μαφιόζων, ναρκεμπόρων, βιαστών.

Αλληλεγγύη στους συντρόφους & τις συντρόφισσες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που ξυλοκοπήθηκαν, τραυματίστηκαν, προσήχθησαν, συνελήφθησαν από τους ενόπλους πραιτοριανούς του “παράνομου” και του “νόμιμου” Κεφαλαίου και του Κράτους του.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ & Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ!

Απόσπασμα από ΚτΒ “Ανακοίνωση για τα γεγονότα των δυο τελευταίων ημερών στα Εξάρχεια” (Ιούλης 2022)

Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ο πρώτος μήνας από όταν “μπήκαν (για να μείνουν…) στην πόλη οι οχτροί”…

Η Κίνηση της Βιολέττας στηρίζει και συμμετέχει στη Διαδήλωση που καλείται από το Συντονιστικό για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων, Καλλιδρομίου & Μπενάκη στις 20.00

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)


Ενάντια στον «εξευγενισμό» των Εξαρχείων-Ενάντια στο μέλλον που επιφυλάσσουν σε γειτονιές, πάρκα, λόφους και πλατείες

Μέσα στον Αύγουστο, ο δήμος Αθηναίων, με πρωτοστάτη τον Κ. Μπακογιάννη, επιτίθεται συντονισμένα στη γειτονιά των Εξαρχείων, επιχειρώντας με περιφράξεις και αστυνομοκρατία να ιδιωτικοποιήσει τον Λόφο Στρέφη, να κατασκευάσει σταθμό Μετρό στην περιοχή και να τη μετατρέψει σε αυστηρά ελεγχόμενο και εμπορευματοποιημένο περιβάλλον.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο «εξευγενισμού» (gentrification) του κέντρου της Αθήνας και της παράδοσής του σε επιχειρηματικά συμφέροντα – real estates, ενώ πάρκα, λόφοι και πλατείες σε όλη την πόλη, όπως ο εθνικός Κήπος, ο λόφος Φιλοπάππου, η ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και η πλατεία Κυψέλης γίνονται βορά πολυεθνικών εταιρειών.

Το μέλλον που επιφυλάσσει η κεντρική πολιτική διαχείριση σε ολόκληρες γειτονιές είναι δυστοπικό: αυξήσεις ενοικίων και επέλαση του Airbnb, εκτοπισμός των κατοίκων χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, μετατροπή των περιοχών σε εμπορευματοποιημένες ζώνες και τουριστικά θέρετρα, βίαιη απομάκρυνση αγωνιζόμενων κομματιών και πολιτικών/κοινωνικών εγχειρημάτων από περιοχές-φιλέτα για τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Απέναντι στην επέλαση της καπιταλιστικής μηχανής που επιχειρεί να περιφράξει, να ιδιωτικοποιήσει, να εμπορευματοποιήσει τους λιγοστούς εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο αστικό πεδίο και να διευρύνει το καθεστώς επιτήρησης και κοινωνικού ελέγχου

Nα εδαφικοποιήσουμε και να απλώσουμε τις αντιστάσεις μας

Να ρηγματώσουμε τις κυρίαρχες αφηγήσεις και πρακτικές

Nα σαμποτάρουμε την παντοδυναμία κράτους, τοπικών αρχόντων και κεφαλαίου

Στηρίζουμε την πορεία που καλείται για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη και της γειτονιάς των Εξαρχείων στις 09/09 στις 20:00 στα σκαλάκια του αστέρα, Μπενάκη και Καλλιδρομίου.

Κατάληψη Αγρός


Η συνέλευση του Αστέρα Εξαρχείων καλεί τα μέλη και τους φίλους της ομάδας μας να συμμετέχουν στην συγκέντρωση της Παρασκευής 9/9 ΕΝΑΝΤΙΑ στην κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Για τα Εξάρχεια της αμφισβήτησης και των κινημάτων, για τα Εξάρχεια της αλληλεγγύης και της διαφορετικότητας.

Ο Αστέρας Εξαρχείων είναι κομμάτι της πλατείας και σαν τέτοιο θα αγωνιστεί για την ματαίωση της κατασκευής σταθμού μετρό.

Ο εξευγενισμός τους βρωμάει καταστολή των επιθυμιών μας και

εμπορευματοποίηση της ζωής μας.

Παρασκευή στις 8.00

Σκαλάκια του Αστέρα

Μπενάκη και Καλλιδρομίου

Να μην ζήσουμε σαν δούλοι

ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ


Πιθανή εκκένωση στη Κοινότητα Προσφυγικών

από Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών(ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ)

Σύμφωνα με πληροφορία που μας ήρθε σήμερα το απόγευμα μέσω κρατικών δομών, επίκειται επέμβαση στη γειτονιά των Προσφυγικών μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (Δευτέρα 12/09). Ως μια αυτοοργανωμένη κοινότητα αγώνα και ως καταληψιακό εγχείρημα, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα απέναντι στην απειλή της εκκένωσης, πολύ περισσότερο μετά από μια τέτοια πληροφορία, η οποία μας παρουσιάστηκε ως έγκυρη και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Καλούμε αλληλέγγυο κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση και να πλαισιώσει την οργανωμένη περιφρούρηση της γειτονιάς από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το πρωί στις 12:00. Ο κόσμος που θέλει να συμμετέχει στην περιφρούρηση θα μπορεί να συγκεντρώνεται στο κοινωνικό κέντρο των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας και Δέγλερη γωνία. Σε περίπτωση απόπειρας εκκένωσης, καλούμε επίσης αλληλέγγυο κόσμο να συγκεντρωθεί απέξω με σκοπό να εμποδίσει την επιχείρηση και να βγουν κείμενα αλληλεγγύης και στήριξης.Το κράτος εδώ και μια δεκαετία έχει βαλθεί να εξαφανίσει όλους τους απελευθερωμένους χώρους και τις καταλήψεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία ολομέτωπη επίθεση στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους και είναι ακριβώς τέτοιες στιγμές που το κίνημα πρέπει να δείξει μία ενότητα απέναντι στον κοινό εχθρό, ώστε να εξαπολύσουμε από τη μεριά μας μια ολομέτωπη αντεπίθεση.

Από τη Ροζάβα μέχρι τη Χαλκιδική κι από τα Εξάρχεια μέχρι τους πανεπιστημιακούς χώρους, τα καταληψιακά εγχειρήματα και τις κοινότητες αγώνα, η δύναμή μας είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αυτοάμυνά μας.

ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΈΝΑ ΕΔΆΦΗ ΑΓΏΝΑ ΘΑ ΜΑΤΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΕΞΆΡΧΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 20:00!


! ΣΗΜΕΡΑ ! ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ 20:00, σκαλάκια Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου) ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!

Ανοιχτή Συνέλευση υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη


Το πρωί από τις 18:30 για μία ακόμα ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Εξαρχείων.

Τα πρωινά ραντεβού έξω από τo εργοτάξιo συνεχίζονται. Από τη Δευτέρα, 5/9, και κάθε εργάσιμη ημέρα, από τις 6:30 π.μ. και για όλο το πρωί συγκεντρωνόμαστε έξω από τις λαμαρίνες. Στο τραπεζάκι μας υπάρχουν υλικά και κόσμος που ενημερώνει τη γειτονιά και τους περαστικούς.


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ Σιδηρόφρακτη πλατεία, υπό αστυνομική πολιορκία

Μοιραστείτε το άρθρο