Μία ακόμα εργατική δολοφονία στην Πρέβεζα με θύματα δύο εργάτες την Κυριακή

Δεν είναι ένα εργατικό ατύχημα ούτε μία ατυχής στιγμή, είναι τα αποτελέσματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της καταπάτησης των δικαιωμάτων και της υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Στην Πρέβεζα στις 4/9, δύο εργαζόμενοι, ένας 40χρονος και ένας 49χρονος έχασαν τη ζωή τους μετά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε ιχθυοτροφείο στην περιοχή του Καναλλακίου. Οι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης καθώς η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από φιάλη οξυγόνου ή αερίου.

Όπως καταγγέλει η γυναίκα του ενός, το αντικείμενο της εργασίας του άντρα της ήταν να ταΐζει τα ψάρια, ωστόσο το αφεντικό και ιδιοκτήτης της επιχείρησης έβαζε τους εργαζόμενους να ασχολούνται με τα πάντα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το περιστατικό, οι εργάτες είχαν ενημερώσει για τη διαρροή και η απάντηση του ιδιοκτήτη ήταν “δεν είναι τίποτα, μπείτε να δουλέψετε”, με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο εργατών και τον τραυματισμό ενός τρίτου.

Όπως αναφέρει η γυναίκα του θύματος το 2006 είχε πραγματοποιηθεί ξανά έκρηξη στο χώρο της επιχείρησης «Χόχλας ΑΒΕΕ» και ο άνδρας της είχε σώσει το δεύτερο νεκρό εργάτη. Το περιστατικό είχε κουκουλωθεί από το αφεντικό, χωρίς να ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την ασφαλή εργασία των εργατών.

Την επόμενη ημέρα της έκρηξης αναφέρεται ότι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μονάδας και ο αναπληρωτής διευθυντής παραγωγής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας,

«το νέο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο ιχθυοτροφείο «Χόχλας ΑΕΒΕ», στο Δήμο Πάργας, με τον θάνατο δύο εργαζόμενων και τον τραυματισμό ενός έρχεται να προστεθεί στο μακάβριο και μακρύ κατάλογο των νεκρών και σακατεμένων συναδέλφων μας» και «αποδεικνύει περίτρανα πως οι αιτίες των εργατικών ατυχημάτων δεν είναι ούτε η κακιά η ώρα ούτε η κακή η μοίρα των εργατών, αλλά η εντατικοποίηση της δουλειάς, η δουλειά τις Κυριακές, η εκμετάλλευση, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας που θυσιάζει τις ανάγκες και τις ζωές μας στο βωμό της κερδοφορίας».

«Πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους και συνάμα το Τμήμα Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας να εντατικοποιήσει τους έλεγχους ώστε να μη θρηνήσουμε και νέα θύματα» υπογραμμίζει και προσθέτει πως «πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να δώσουμε τέλος στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό με αυτή την κατάσταση. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με την οργανωμένη πάλη και τους αγώνες μας να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».

Γι αυτό και καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «να πραγματοποιήσουν αύριο στάση εργασίας» αλλά και όλους τους εργαζόμενους να απαιτούν να τηρούνται όλα τα μέτρα που να διασφαλίζουν τη σωματική τους ακεραιότητα και όπου δεν τηρούνται να το καταγγέλλουν στο Σωματείο». Τέλος, «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των αδικοχαμένων εργατών καθώς και ταχεία ανάρρωση στον τραυματία εργαζόμενο».

Μοιραστείτε το άρθρο