«Η ΕΕ ξέμεινε από όπλα για την Ουκρανία» και «ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας» 

195Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Βρυξέλες παραδέχονται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά όπλων. Ενώ ο ουκρανός πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας. Την ίδια ώρα στην Άπω Ανατολή τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή συμμαχικών της Ρωσίας κρατών. Η Μόσχα λέει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να σπάσουν τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ευρώπη.

Ο ίδιος ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχθηκε σήμερα ότι οι χώρες μέλη της έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων προς διάθεση στην Ουκρανία. Σε συζήτηση με βουλευτές της ΕΕ, προέτρεψε τα κράτη μέλη να προσπαθήσουν να ανεφοδιάσουν τα οπλοστάσια τους, λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να το κάνουμε όλοι «μαζί», γιατί αυτό θα ήταν «φθηνότερο». Ο Μπορέλ παραδέχτηκε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων πριν από ένα χρόνο, όταν κάποια κράτη μέλη το ζήτησαν, λέγοντας ότι αν είχε συμβεί αυτό, «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση». Από την αρχή του πολέμου  η ΕΕ έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης, με ορισμένα από τα όπλα να προέρχονται από τα αποθέματα των ίδιων των χωρών.

Στην άλλη πλευρά της Ρωσίας, στη ρωσική Άπω Ανατολή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στο Σεργκεϊέφσκι για να παραστεί σε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ονομασία με τη Vostok-2022 και τη συμμετοχή συμμαχικών κρατών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Λευκορωσία, η Συρία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, περισσότεροι από 50.000 στρατιωτικοί, πάνω από 5.000 οπλικά συστήματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, ανάμεσά τους 140 αεροσκάφη και 60 πολεμικά πλοία και πλοία γενικής υποστήριξης, συμμετέχουν στα γυμνάσια. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Μόσχα αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από την Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ προειδοποιεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας. Μιλώντας στο Bloomberg TV από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕΕ – Ουκρανίας, είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν να τερματιστεί γρήγορα η εισβολή της Ρωσίας, καθώς αυτή είναι πρόθυμη να συνεχίσει να πολεμά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Κατανοούμε ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος της Ρωσίας, επομένως εμείς, όλοι μαζί με τους συμμάχους μας, με τους εταίρους μας» θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε «για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Ρωσία «ενδιαφέρεται να τραβήξει ο πόλεμος για περισσότερο χρόνο, να πάρει περισσότερο χρόνο», κάτι που είναι «μια πρόκληση για όλους μας».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο ενεργειακός πόλεμος που έχει ξεσπάσει με αφορμή τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ευθύνες που ρίχνουν οι Ευρωπαίοι στην Μόσχα, αποκρύβοντας – καλύπτοντας τις δικές τους πολιτικές υπέρ των εταιρειών ενέργειας και τα υπερκέρδη τους.

Τα προβλήματα με τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης οφείλονται στις ΗΠΑ, είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τες ότι επηρέασαν τους ευρωπαίους ηγέτες για να κάνουν το «αυτοκτονικό» βήμα της διακοπής της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας με την Ρωσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν εδώ και καιρό να σπάσουν τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων όπως η Γερμανία. Οι πολιτικές δυνάμεις που παίζουν το ρόλο των «προβοκατόρων» ήρθαν στην εξουσία στις χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε. Η «κυριαρχία της Ουάσιγκτον επικράτησε»… «Είναι απόλυτη αυτοκτονία, αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να το ζήσουν». Ερωτηθείσα τι έπρεπε να συμβεί για να ξεκινήσει ξανά η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις στις οποίες ακόμη και τα παιδιά ξέρουν την απάντηση, αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το τελειώσουν».

Η Μόσχα διαμηνύει ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει σχετικά εξαρτήματα, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μαρκέλοφ, μιλώντας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής στο ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ. Ενώ ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο ίδιο φόρουμ, είπε ότι: Η Ρωσία θα αντιδράσει στην επιβολή διατίμησης στο πετρέλαιό της διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει στην Ασία.

Παράλληλα, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γιουάν και ρούβλια, αντί δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες.

Σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ με τον επισκέφθηκαν δημοσιοποίησαν την έκθεσή τους. Σύμφωνα με αυτήν, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη περί έκλυσης ραδιενέργειας, αλλά διαπίστωσαν ζημιές σε ορισμένα τμήματα του πυρηνικού σταθμού και επισημαίνουν ότι οι Ουκρανοί εργαζόμενοι που παραμένουν στο εργοστάσιο είναι «συνεχώς υπό πίεση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρώπινο λάθος, με συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια».

«Οι βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο και στα περίχωρά του πρέπει να σταματήσουν αμέσως, για να μην προκληθούν νέες ζημιές στις εγκαταστάσεις», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία ζητείται άμεσα η δημιουργία ζώνης ασφάλειας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. «Είναι επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν μέτρα για την πρόληψη πυρηνικού ατυχήματος, που θα οφείλεται σε ζημιά από τα στρατιωτικά πλήγματα στη Ζαπορίζια», αναφέρει και καλεί σε άμεσες διαβουλεύσεις Μόσχα και Κίεβο.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν απέφυγε να χαρακτηρίσει την Ρωσία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως ζητάει συνεχώς η ουκρανική ηγεσία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο αν θεωρεί πως η Ρωσία πρέπει να προστεθεί στη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «όχι». Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη τοποθέτηση της Ρωσίας στη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τα κράτη «χορηγούς της τρομοκρατίας» θα μ΄πορούσε να είναι ένα διπλωματικό «σημείο χωρίς επιστροφή» και να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στη Γουόλ Στριτ φιλοδοξώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα του. Σε ηχογραφημένη ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είπε ότι: «Ανοικοδομούμε την οικονομία μας» και «προσφέρουμε σε εσάς και τις επιχειρήσεις σας μια ευκαιρία συνεργασίας προς όφελος όλων μας». Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ είχε υπολογίσει το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας του σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα ουκρανικά μέτωπα, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στα νότια (Χερσώνα, Μπερντιάνσκ, Ενεργοντάρ) και ανατολικά (Χάρκοβο, Ντονέτσκ).

Μοιραστείτε το άρθρο