24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη 6/9 στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ενάντια στη νέα χαριστική ρύθμιση στους καναλάρχες για μείωση του προσωπικού

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜΘ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ (ΕΣΗΕΠΗΝ)
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΠΗΕΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΠΗΕΘ)
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΤΙΤΑ)

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ και ΕΤΙΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2022, για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΙ, MEGA, ALPHA, ANTENNA, STAR, OPEN) καθώς και στις ιστοσελίδες αυτών.

Αντιδρούμε στην επιχειρούμενη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας με την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων δεν θα ανεχτούν άλλη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μελών τους, η οποία αποτελεί νέο καίριο χτύπημα στην ενημέρωση.

Η μείωση του προσωπικού των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των καναλιών.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 29 του νομοσχεδίου και δηλώνουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


Άμεση απόσυρση της διάταξης για τους Τ/Σ πανελλαδικής εμβέλειας που πλήττει την ενημέρωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
ΈΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜΘ)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ (ΕΣΗΕΠΗΝ)

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους Τ/Σ πανελλαδικής εμβέλειας πλήττει ευθέως την Ενημέρωση. Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και δεκαοκτώ μήνες μετά από την μείωση του αριθμού των εργαζόμενων, που απασχολούνται απευθείας στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά 15%, το αρμόδιο Υπουργείο επανέρχεται προωθώντας νέα ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Καναλάρχες να απασχολούν το 40% των εργαζομένων μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εταιριών παραγωγής. Εν ολίγοις, εάν η εν λόγω ρύθμιση ψηφιστεί, από τους 400 εργαζόμενους, που εκ του νόμου απασχολούνται υποχρεωτικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, μόλις οι 240 θα προσλαμβάνονται από αυτούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Ενημέρωσης και των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση με την ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων.
Αντίστοιχη προσπάθεια μείωσης του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων κατά ποσοστό 30% είχε αντιμετωπιστεί δυναμικά πριν από 18 μήνες με απεργιακές κινητοποιήσεις από σύσσωμο τον κλάδο, ο οποίος καλείται για μία ακόμα φορά σε απεργιακή ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσει και αυτή την αυθαίρετη και χαριστική ρύθμιση εις βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διατάξεως. Καμία μείωση του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Καμία παρέμβαση στην ζωή και το μέλλον των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας δεν πρόκειται να περάσει. Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Μέλη της βρίσκονται ήδη σε απεργιακή ετοιμότητα και όλος ο κλάδος καλείται να στηρίξει τον αγώνα μας για διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ και των ΕΝΩΣΕΩΝ


Οι δημοσιογραφικές Eνώσεις απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή στον Πρωθυπουργό 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο για τον Τύπο, το οποίο μειώνει τους άμεσα εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Προς

τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση: Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία δυσμενή νομοθετική αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ο κύριος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νέα ρύθμιση επί του συγκεκριμένου θέματος. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τον Τύπο οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Ήδη πριν από 18 μήνες η κυβέρνησή σας παρά τις δικαιολογημένες και σθεναρές αντιρρήσεις μας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στα τηλεοπτικά κανάλια νομοθέτησε τη μείωση των άμεσα εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15%. Η εκτόξευση του ποσοστού αυτού στο 40% θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς οι συνάδελφοί μας εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς που τους καθιστούν όμηρους στις

επιλογές των εργοδοτών τους. Είναι επείγουσα η ανάγκη να υπογραφεί ΣΣΕ ώστε να ισορροπήσουν οι εργασιακές σχέσεις. Ο κατακερματισμός του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών σε πολλές διαφορετικές εταιρείες θα αποτελέσει παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανωτέρω ρύθμιση επιφέρει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην αδειοδοτημένη ιδιωτική τηλεόραση και στην πράξη συρρίκνωση θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση καίριο πλήγμα στην ενημέρωση. Το σχετικό άρθρο 29 δεν πρέπει να φθάσει στην Βουλή, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.  Η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας ζητάμε την δική σας παρέμβαση ώστε η ανωτέρω προβληματική διάταξη να απαλειφθεί ολοσχερώς.

Με εκτίμηση

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ


Επιστολή της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων στους αρχηγούς των κομμάτων

Οι δημοσιογραφικές Eνώσεις απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ζητώντας την συμπαράστασή τους στο αίτημα απόσυρσης του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο για τον Τύπο, το οποίο μειώνει τους άμεσα εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία νομοθετική δυσμενή αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, η κυβέρνηση επανέρχεται με νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει περαιτέρω εργασιακή επιδείνωση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι για εμάς προφανές ότι πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος των καναλαρχών, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αρκέστηκαν στην μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15% και τώρα ζητούν να προσμετρώνται στο δυναμικό του σταθμού εργαζόμενοι άλλων συνεργαζόμενων με αυτούς εταιρειών, σε ποσοστό που φθάνει το 40%. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, συγκεκριμένα το άρθρο 29, οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 μπορούν να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Η ΕΣΗΕΑ και όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, σε ενιαίο μέτωπο, καθώς και οι δημοσιογράφοι των έξι αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας θα αντισταθούμε ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση να  αποσυρθεί και να μην γίνει ποτέ νόμος του κράτους.

Ζητάμε την στήριξη του κόμματός σας και την αμέριστη συμπαράστασή σας, κύριε Πρόεδρε, στον δίκαιο αγώνα μας ώστε η συγκεκριμένη απαράδεκτη διάταξη να αποσυρθεί άμεσα.

Με εκτίμηση

Τα Διοικητικά Συμβούλια

της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και της ΕΣΗΕΠΗΝ

Μοιραστείτε το άρθρο