Οι στρατηγικές βλέψεις της Ρωσίας μέσα από το δόγμα περί «Ρωσικού Κόσμου»

194Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Κρεμλίνο διατυπώνει ένα στρατηγικό δόγμα – όχημα των βλέψεων της Ρωσίας στο… «εγγύς εξωτερικό», όπως χαρακτηρίζει τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την υποστήριξη των ρωσόφωνων πληθυσμών ως αιτιολογική βάση του. Μια καθαρά ιμπεριαλιστική προσέγγιση προς εξυπηρέτηση των ρωσικών καπιταλιστικών συμφερόντων και τη διαμόρφωση της σφαίρας επιρροής της. Έναντι των αντίστοιχων της Δύσης / ΗΠΑ, Κίνας κ.α. και σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ τους, με θύματα λαούς και κοινωνίες.

Το δόγμα εξωτερικής πολιτικής, που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, βασίζεται στην αντίληψη περί «Ρωσικού Κόσμου» (Русский Мир / Russkiy Mir) και σκιαγραφεί τον γεωπολιτικό χώρο από την Βαλτική έως την κεντρική Ασία. Αλλά εκτείνει τη δράση του ακόμη παραπέρα, αναφέροντας ότι η Ρωσία οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Το δόγμα «ανθρωπιστικής πολιτικής» αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του «ρωσικού κόσμου». Ως τέτοιος εννοούνται οι περιοχές, που κατοικούνται από άτομα ρωσικής εθνικότητας ή ομιλούν ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα. Και αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη Ρωσία και εκτείνεται σε μέρη όπως το βόρειο Καζακστάν, τη Λευκορωσία, τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία στη Γεωργία, καθώς και τη Σερβία και το Ισραήλ.

Το νέο δόγμα ενσωματώνει ιδέες για την πολιτική και τη θρησκεία που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τον ρωσικό στρατό και την υποστήριξη προς τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται. Σημειώνεται δε, ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εικόνα της στη διεθνή σκηνή ως «μια δημοκρατική χώρα που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».

Την ίδια ώρα, τα παραμένουν τα ενεργά πολεμικά μέτωπα στο νότο και τα ανατολικά της ουκρανικής επικράτειας. Καθώς και ο εν εξελίξει ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας με την Δύση και κυρίως την Ευρώπη. Το Κρεμλίνο διά του εκπροσώπου του  Ντμίτρι Πεσκόφ γνωστοποίησε ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επανέλθει πλήρως έως ότου  «συλλογικά η Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ρωσικές αρχές ότι ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στην Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας, αφού είναι πλέον «επικίνδυνη μονάδα παραγωγής» και δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα. H ρωσική Gazprom δημοσίευσε βίντεο με μουσική υπόκρουση με τίτλο “Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος”, θέλοντας να στείλει ένα ακόμη μήνυμα για τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom, ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή «εξαιτίας των βομβαρδισμών» και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές μια γραμμή. «Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 6 σταμάτησε και αποσυνδέθηκε από το δίκτυο» ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η εταιρεία.

Μοιραστείτε το άρθρο