Όροι της Μόσχας για παράδοση της Ουκρανίας και κατηγορώ κατά ΗΠΑ για την υποδαύλιση εντάσεων παγκοσμίως

185Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Συνθηκολόγηση, περιορισμός των ενόπλων δυνάμεών της και από-ναζιστικοποίηση, ζητάνε από την Ουκρανία οι Ρώσοι. Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι παροτρύνεται από την Ουάσιγκτον για τη συνέχιση αυτού του πολέμου, εντάσσοντας την πολιτική των ΗΠΑ στο ουκρανικό στο ευρύτερο πλαίσιο της αμερικανικής πρόκλησης εντάσεων σε όλον τον κόσμο για τη συνέχιση της κυριαρχίας τους.

Με τις όποιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία να έχουν τελματώσει από τον πρώτο μήνα του εξάμηνου πολέμου, αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν πλέον το 22% του ουκρανικού εδάφους διαμορφώνοντας νέα δεδομένα, η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να επανέλθει στις συνομιλίες αν η Ουκρανία αποδεχθεί την συνθηκολόγηση, τον περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών της και την από-νζιστικοποίησή της. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της κρατικής Δούμας και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Λεονίντ Σλούτσκι: Είμαστε έτοιμοι να σκεφθούμε μια διαπραγματευτική διαδικασία, αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για μία άνευ όρων συνθηκολόγηση, ποιοτικό περιορισμό των ενόπλων δυνάμεων της, καθώς και πλήρη, απόλυτη και άνευ όρων από-ναζιστικοποίηση. Μόλις την προηγουμένη ο πρώην πρόεδρος της χώρας και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε πεί ότι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί πλέον για μία συμφωνία. ειρήνης.

Οι Ρώσοι αισθάνονται ότι μιλάνε από θέση ισχύος και καταγγέλλουν τους Δυτικούς και ιδίως του Αμερικανούς ότι ενισχύουν στρατιωτικά το Κίεβο, παροτρύνοντάς το να συνεχίσει τον πόλεμο, κάτι που θα φέρει χειρότερα για τους Ουκρανούς. Μάλιστα, η Μόσχα εκτιμάει ότι αυτή η τακτική των ΗΠΑ εντάσσεται σε ένα οικουμενικό πλαίσιο δράσης τους για συνέχιση της κυριαρχίας τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι Αμερικανοί εστιάζουν στην υποδαύλιση εντάσεων σε όλον τον κόσμο. Όπως έγραψε χαρκατηριστικά στο Telegram: Στόχος τους είναι να πλήξουν τους δορυφόρους τους που έχουν αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Τέτοια εμπορική διπλωματία έρχεται με εξαναγκασμό και απειλές. Στη διπλωματική τους ατζέντα ακολουθούν οι τακτικές της στρατιωτικοποίησης και της υποδαύλισης εντάσεων. Η ουσία της διπλωματίας των ΗΠΑ σήμερα εκδηλώνεται με την πρόκληση εντάσεων σε όλον τον κόσμο, προωθώντας τις ΗΠΑ ως εγγυητή της σταθερότητας και αντλώντας ζωτικές υποδομές και τεχνολογίες.

Στο πεδίο των μαχών… Συγκρούσεις, πυρά και βομβαρδισμοί καταγράφηκαν στα γνωστά μέτωπα στα ανατολικά (Χάρκοβο, Ντονέτσκ) και τα νότια (Χερσώνα, Μκολάϊβ, Ζαπορίζια, Ντνιπροπετρόφσκ). Ενώ στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην Ζαπορίζια, συνεχίζεται το γαϊτανάκι των αλληλοκατηγοριών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους για τους βομβαρδισμούς χώρων του εργοστασίου τις τελευταίες μέρες.

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom προειδοποιεί γιά τον κίνδυνο διαρροών υλικών και πυρκαγιάς από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή “κατ΄ επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου”, ανέφερε η ουκρανική εταιρία. “Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών”, αναφέροντας ότι υπάρχει “αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς”.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. “Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου  όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse”. «Οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε φρέσκο καύσιμο”, γνωστοποιούσε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Και το θρίλερ συνεχίζεται με τους κινδύνους που εγείρουν οι βομβαρδισμοί… των όποιων (αμφοτέρων;) δραστών.

Μοιραστείτε το άρθρο