«Όσο η σύγκρουση συνεχίζεται, τόσο πιο δύσκολη γίνεται μία διπλωματική λύση»

180Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει την Τετάρτη μισό χρόνο συγκρούσεων, μαχών και βομβαρδισμών, τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν πάρει τον έλεγχο σχεδόν του ενός-τετάρτου της ουκρανικής επικράτειας και το Κίεβο να στηρίζεται στους Δυτικούς και κυρίως τους Αμερικανούς, κάθε άλλο παρά διαφαίνεται κάποια διπλωματική λύση στην ένοπλη κρίση. Ενώ το Κίεβο προειδοποιεί για ρωσικά χτυπήματα κατά την μεθαυριανή εθνική επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στην Γενεύη Γενάντι Γατίλοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι: δεν βλέπει καμία πιθανότητα για διπλωματικές επαφές. Και όσο η σύγκρουση συνεχίζεται, τόσο πιο δύσκολα θα είναι να υπάρξει μια διπλωματική λύση. Είναι αδύνατον να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύγκρουση και οι Δυτικές χώρες θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Ο ίδιος είπε επίσης ότι η Μόσχα και το Κίεβο είχαν έρθει πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους ώθησαν την Ουκρανία να αποσυρθεί από τις συνομιλίες.

Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι: Η Ρωσία επιδιώκει να σύρει την Ουκρανία σε νέες διαπραγματεύσεις ώστε να της δοθεί χρόνος για να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της και να εξαπολύσει νέα επίθεση. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ: Εδώ και εβδομάδες το Κρεμλίνο προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να παγώσει τη σύγκρουση, διατηρώντας το ισχύον στάτους κβο στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Ο Ποντολιάκ είπε επίσης ότι: οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται για όσο καιρό χρειαστεί. Είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξή μας, δεν έχουμε άλλη λύση. Το να εγκαταλείψουμε τον αγώνα θα σημάνει όχι μόνο την καταστροφή του ουκρανικού κράτους αλλά και όλων των πολιτών του», υπογράμμισε.

Σε αυτό το εξάμηνο του ουκρανικού πολέμου, με βέβαιες πολλές απώλειες αλλά λίγες επίσημες αναφορές και πολύ περισσότερο αντικειμενικά επιβεβαιωμένες, τα στοιχεία δίνονται μόνο από κάποιους εκ των επισήμων πηγών αμφοτέρων των πλευρών. Περίπου 9.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έξι μήνες ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο γενικός επιτελάρχης του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, μιλώντας σε φόρουμ στο Κίεβο και επικαλείται το πρακτορείο Interfax-Ukraine. Αυτή είναι μια από τις σπάνιες δηλώσεις ουκρανών αξιωματούχων για τις στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο. Επίσης, το ουκρανικό γενικό στρατιωτικό επιτελείο τους υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 45.000, κάτι που κατά την γαλλική εφημερίδα Liberation φαίνεται εξαιρετικά υψηλό. Από την ρωσική πλευρά, έχει γνωστοποιηθεί μόνο μία φορά στις 25 Μαρτίου που έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς και 3.825 τραυματίες.

Στο πεδίο των συγκρούσεων… Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες σε πόλεις δυτικά του μεγαλύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ευρώπης στην Ζααπορίζια. Στη διάρκεια της νύχτας, ομοβροντία ρωσικών ρουκετών έπληξαν τη Νικόπολη, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Δνείπερου ποταμού από την ελεγχόμενη από τους  Ρώσους Ενερχοντάρ όπου βρίσκεται το πυρηνικό  εργοστάσιο και τα Κρίβιι Ριχ και Σινελνικόφσκι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Η Ουκρανία ανέφερε επίσης ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Βοζνεσένσκ, νοτιοδυτικά και όχι μακριά από τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό ατομικής ενέργειας της χώρας.

Ρωσικό πυροβολικό και συστήματα ρουκετών πολλαπλών εκτοξευτήρων έπληξαν τις περιοχές Σολεντάρ, Ζαϊτσέβε και Μπιλογκορίφκα κοντά στο Μπαχμούτ του Ντονέτσκ, ανέφερε η ενημέρωση της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης. Επίσης, πλήγματα καταγράφηκαν και σε όλο το νότιο μέτωπο: Χερσώνα, Μικολάιφ, Οδησσό. Ενώ ο ανώτατος αξιωματούχος της ελεγχόμενης από τη Ρωσία πόλης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δήλωσε ότι ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση, αφού ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη. Σε δήλωση του που αναρτήθηκε στο Telegram, ο διορισθείς από την Ρωσία κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζνοζάγιεφ ανέφερε ότι ένα αντικείμενο κατερρίφθη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε για τον κίνδυνο πιο σοβαρών επιθέσεων ενόψει της 31ης πρώτης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση μεθαύριο Τετάρτη. “Όλοι οι εταίροι της Ουκρανίας έχουν ενημερωθεί για το τι μπορεί να ετοιμάζει για αυτή την εβδομάδα το κράτος τρομοκράτης”, είπε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό μήνυμά του μέσω βίντεο. Ενώ οι τοπικές αρχές στο Κίεβο απαγόρευσαν τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και άλλες συγκεντρώσεις που σχεδιάζονται σε σχέση με την επέτειο στην πρωτεύουσα από σήμερα και έως την Πέμπτη λόγω του ενδεχομένου επιθέσεων με ρουκέτες, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου και υπογράφεται από τον επικεφαλής της Μίκολα Ζιρνόφ.

Στην Μόσχα και την υπόθεση της δολοφονίας με εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο της κόρης του ρώσου υπερεθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν (που εικάζεται ως συνομιλών με τον Πούτιν), η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι: «Διαπιστώθηκε πως το έγκλημα προετοιμάστηκε και διαπράχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Δράστης είναι η πολίτης της Ουκρανίας Νατάλια Παύλοβνα Βοβκ». Η ρωσική μυστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι η Βοβκ μαζί με τη 12χρονη κόρη της, έφτασαν στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου και νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στο κτίριο  όπου έμενε η Ντούγκινα, για να συλλέξει πληροφορίες για αυτήν και την οποία παρακολουθούσε. Έως τη μέρα που φέρεται να πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα που επέβαινε η Ντούγκινα. Μετά από αυτό, σύμφωνα με την FSB, η Βοβκ και το κορίτσι διέφυγαν μέσω της περιοχής Πεσκόβ στην Εσθονία. Πάντως, με τα τόσα στοιχεία των κινήσεων της Ουκρανής που γνωστοποιούν τώρα οι Ρώσοι είναι απορίας άξιον πως δεν απέτρεψαν τη δολοφονική ενέργεια ενός στόχου που ήταν γνωστός ως τέτοιος.

Στην Ρωσία οργιάζουν διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν και ενισχύουν το αφήγημα της Μόσχας, όπως ρώσοι χάκερς που μετέδωσαν ότι η Βοβκ είναι μέλος του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ και σε επιβεβαίωση δημοσίευσαν φωτογραφία της ταυτότητάς της στην ιστοσελίδα τους. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «ποταπό, σκληρό έγκλημα» τον θάνατο της Ντούγκινα, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε στην οικογένειά της. Ενώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι:  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ρώσοι θα βγάλουν “ορισμένα συμπεράσματα”.

Μοιραστείτε το άρθρο