Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις στο χείλος του διπλωματικού γκρεμού και… του πολέμου

171Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ρωσική διπλωματία προειδοποιεί για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, αν προχωρήσει νομοθετικά η κήρυξη της Ρωσίας σε κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ενώ ο Κίσινγκερ ξαναχτύπησε προειδοποιώντας ότι: οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος του πολέμου με την Ρωσία και την Κίνα για θέματα που εν μέρει δημιουργήσαμε…

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που οι ΗΠΑ θέσουν την Ρωσία στη λίστα των κρατούν που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα διπλωματικό σημείο χωρίς επιστροφή και να προκαλέσει ένα ολικό κατάρρευση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την Βόρεια Αμερική Αλεξάντερ Ντάρτσιεφ: «Η νομοθετική πρωτοβουλία που τώρα συζητείται στο Κογκρέσο να κηρύξει την Ρωσία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, αν περάσει θα σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα έχει διαβεί ένα σημείο χωρίς επιστροφή, με το πλέον σοβαρό παράπλευρο πλήγμα στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, έως τη υποβάθμιση ή ακόμη και τη διακοπή τους».

Ο γηραιός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και θιασώτης της κυνικής διπλωματίας και επεμβατικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ… ξαναχτύπησε σε διαφορετικό τόνο από την κυρίαρχη γραμμή του βαθέως αμερικανικού διπλωματικού μηχανισμού. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι στο χείλος του πολέμου με την Μόσχα και το Πεκίνο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο χείλος του πολέμου με την Ρωσία και την Κίνα για θέματα που εν μέρει δημιουργήσαμε, χωρίς καμία ιδέα για το πώς θα τελειώσει ή σε τι υποτίθεται οδηγήσει. Δεν μπορείς να πείς απλά ότι τώρα θα τους χωρίσουμε και στρέψουμε τον έναν εναντίον του άλλου. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μην επιταχύνεις τις εντάσεις και να δημιουργήσεις επιλογές, και γι αυτό πρέπει να έχεις κάποιο σκοπό».

Για το «θρίλερ» γύρω από το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποιντόλιακ δήλωσε ότι είναι πιθανό ένα πυρηνικό ατύχημα και γι αυτό η Ουκρανία είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Ενώ ο Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας.

Στα πεδία των μαχών… Τις τελευταίες ώρες καταγράφονται πυρά και εκρήξεις στο Κραματόρσκ, στο Χάρκοβο, στο Πίσκυ που απέκτησαν τον έλεγχο οι ρωσικές δυνάμεις (στα ανατολικά και το Ντονέτσκ), στην Μελιτόπολη, σε δύο γέφυρες που έδιναν πρόσβαση στο ρωσικό θύλακα στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, στην Χερσώνα, στο Μικολάϊβ, στην Νικόπολη (στα νότια από  Ζαπορίζια) – δηλαδή σε όλη τη νοτιοανατολική ζώνη που οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν την ενιαιοποίηση του ελέγχου τους (από τα ρωσικά σύνορα έως την Οδησσό)…

Μοιραστείτε το άρθρο