Νέα όπλα στην Ουκρανία, νέες κυρώσεις στην Ρωσία

170Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται, κυρίως στο Ντονέτσκ και την Χερσώνα, οι Δυτικοί συνεχίζουν την ίδια τακτική στην ουκρανική κρίση: από τη μια αποστολή νέων οπλικών συστημάτων και από την άλλη την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη άρχισε να συζητείται η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο έως την κεντρική Ευρώπη.

Η ΕΕ φαίνεται πως συζητάει την απαγόρευση βίζας στους ρώσους πολίτες, αν και ισχυρές είναι οι φωνές περί του αντιθέτου, μεταξύ των οποίων και του γερμανού καγκελάριου. Η απαγόρευση βίζας σε όλους τους Ρώσους για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπαβσκί, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ. «Σε αυτή την περίοδο της ρωσικής επιθετικότητας, την οποία το Κρεμλίνο συνεχίζει να εντείνει, δεν μπορεί να τεθεί θέμα τουρισμού ως συνήθως για τους Ρώσους πολίτες », υποστήριξε.

Παράλληλα, οι Δυτικοί συνεχίζουν την αποστολή όπλων και μάλιστα εσχάτως πιο εξελιγμένων όπως τα μεσαίου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα. Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ γνωστοποίησε ότι η αποστολή των Μ20 πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων MLRS έχει φθάσει στην Ουκρανία. Ευχαρίστησε την Βρετανία για αυτήν την αποστολή και τον υπουργό Μπεν Ουάλας.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια όπου συνεχίζονται τα πυρά, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται γι αυτά. Οι Ρώσοι ζητάνε τη μετάβαση διεθνών παρατηρητών, ενώ οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, με ένα πλήγμα στους αντιδραστήρες να ενέχει κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, ξυπνώντας μνήμες Τσερνόμπιλ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς. «Η ΙΑΕΑ πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκτελέσει την αποστολή της στη Ζαπορίτζια το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο Ραφαέλ Γκρόσι, μιλώντας σε βίντεο κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στην ρωσική αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία, όπου οι Ρώσοι αναφέρουν εκρήξεις και οι Ουκρανοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας είπε ότι οι εκρήξεις που καταγράφηκαν «είναι σχεδόν σίγουρο ότι προήλθαν από την πυροδότηση τεσσάρων αποθηκών με πυρομαχικά, αν και η αρχική αιτία των εκρή ξεων παραμένει θολή. Πέντε αεροσκάφη Su-24 και τρία Su-30 καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ ειδικά δυτικά κέντρα αναλύσεων μετέδιδαν και δορυφορική εικόνα του χώρου της αεροπορικής βάσης όπου φαίνονται οι καταστροφές των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στον πόλεμο του ενεργειακού και στην αναζήτηση εναλλακτικών δρόμων παροχής ενέργειας στην Ευρώπη, Ισπανία και Πορτογαλία υποστηρίζουν σθεναρά την ιδέα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα τις συνδέει με την κεντρική Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις των δύο κρατών χαιρέτησαν με ενθουσιασμό τις δηλώσεις του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υπέρ ενός αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ιβηρική Χερσόνησο με την Κεντρική Ευρώπη. Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου είναι «προτεραιότητα» και «ενισχύει την πίεση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» να προχωρήσουν αυτόν τον φάκελο και η Πορτογαλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» συμβάλλοντας στη δημιουργία μιάς Ευρώπης «ενεργειακά αυτάρκης» έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου έχει ένα σημαντικό λιμάνι βαθέων υδάτων στο Σινές (νότια) με τερματικό σταθμό φυσικού αερίου.

Ο λαλίστατος και ιδιαίτερα καυστικός έναντι των Δυτικών και των Ουκρανών, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι: «Ο Ζελένσκι είτε θα αντιμετωπίσει ένα δικαστήριο ή θα παίζει ξανά σε δευτερεύοντες ρόλους σε κωμικά σόου».

Μοιραστείτε το άρθρο