Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφαιρεί πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ

163H ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,1% από τα προβλεπόμενα. Η ΕΕ μελετάει το ποσό οικονομικής βοήθειας και τον τρόπο που θα την παράσχει στην Ουκρανία, με τον Ζελένσκι να διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση. Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για τα πυρά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Πάνω από μία μονάδα του παγκόσμιου ΑΕΠ κοστίζει μέχρι τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με όλα τα συνεπακόλουθα. Σύμφωνα με το δελτίο πληροφόρησης του Economist, ΕΝΙ: Ενώ ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης υπολογιζόταν στις αρχές της χρονιάς στο 3,9%, τώρα αυτός αναθεωρείται και εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς που αναμένεται να διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο 2,8%, δηλαδή μειωμένος κατά 1,1%. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αφαιρεί από το παγκόσμιο ΑΕΠ 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Παράλληλα, η ΕΕ μπορεί μεν να έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής έχει διαθέσει μόνο ένα. Τα υπόλοιπα οκτώ έχουν καθυστερήσει τόσο που έκανε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να βγεί και να διαμαρτυρηθεί.

«Καθημερινά και με διάφορους τρόπους, υπενθυμίζω σε ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι ουκρανοί συνταξιούχοι, οι εκτοπισμένοι μας, οι δάσκαλοί μας και άλλοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τις πληρωμές του προϋπολογισμού δεν μπορούν να είναι όμηροι της αναποφασιστικότητας ή της γραφειοκρατίας τους». «Μια τέτοια τεχνητή καθυστέρηση της βοήθειας προς το κράτος μας είναι είτε έγκλημα είτε λάθος, και είναι δύσκολο να πούμε τι είναι χειρότερο σε τέτοιες συνθήκες πολέμου πλήρους κλίμακας».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε λέγοντας μεν ότι: «Σκοπεύουμε να υποβάλουμε μια πρόταση σχετικά με αυτό το υπόλοιπο ποσό το συντομότερο δυνατό», αλλά επισήμανε πως: «Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να χρηματοδοτήσει την εγγύηση του 70% που χρειάζεται για να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές, καθώς ο δικός της προϋπολογισμός εξαντλείται.

«Για να μπορέσουμε να παράσχουμε αυτά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να βρούμε επαρκείς εγγυήσεις εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι η συνεργασία με εγγυήσεις από τα κράτη μέλη». Όμως η Γερμανία αντιτίθεται στην παροχή δημοσιονομικών εγγυήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιούσε για τους κινδύνους από τις συγκρούσεις στην περιοχή του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης. Ενώ το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κοινοποιούσε τους φόβους του από την τακτική του ρωσικού στρατού να χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμό που ελέγχει ως ασπίδα. Την επομένη δύο επιθέσεις καταγράφηκαν στο εργοστάσιο, με ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είναι υπεύθυνος.

Αρχικά σήμερα το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χτύπησε κοντά στο πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστασιακό συγκρότημα της Ζαπορίζια. Όπως ανέφερε η κρατική εταιρεία διαχείρισης των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας Energoatom: Τρία πλήγματα καταγράφηκαν στο χώρο του εργοστασίου κοντά σε έναν από τους αντιδραστήρες.

Στη διάρκεια της ημέρας η ουκρανική εταιρεία ανέφερε και δεύτερο χτύπημα «απευθείας στο χώρο» του πυρηνικού εργοστασίου, επισημαίνοντας ότι: Υπάρχει μεγάλος  κίνδυνος φωτιάς, καθώς και διαρροής υδρογόνου και ραδιενέργειας. Ενώ γνωστοποίησε ότι έκλεισε χθες μία από τις τρείς ενεργείς μονάδες, όσο η Ρωσία συνεχίζει να «τρομοκρατεί και διακινδυνεύει όλο τον κόσμο».

Το δε βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφερόταν σε μία μη καθαρή εικόνα της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν πυροβολικό που ήταν εγκαταστημένο κοντά στο εργοστάσιο για να βομβαρδίσουν ουκρανικές θέσεις. Ενώ γενικότερα οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου για να μειώσουν τους κινδύνους για το προσωπικό και τα όπλα τους.

Μοιραστείτε το άρθρο