Κυβερνητικές παραιτήσεις με φόντο τις παρακολουθήσεις

Ντόμινο εξελίξεων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες με τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού και του Παναγιώτη Κοντολέων, Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και το μπαλάκι των ευθυνών που μετακυλιέται ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση.

Ο Δημητριάδης σχεδόν από την αρχή της κοινοβουλευτικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε σύμβουλός του και παρά τις ελάχιστες εμφανίσεις του το όνομά του βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στη δημοσιότητα για διάφορες υποθέσεις, παραδείγματος χάριν το ξυλοδαρμό μοτοσυκλετιστή από άτομο που άνηκε στην αστυνομική πρωθυπουργική φρουρά την ώρα που ο Δημητριάδης βρίσκονταν μέσα στο όχημα. Το όνομά του λοιπόν κατά καιρούς έχει απασχολήσει τα μέσα που δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της κυβέρνησης, καθώς όπως γίνεται εμφανές αποτελούσε το άτομο που αναλάμβανε τη διευθέτηση πολλών ύποπτων και βρώμικων υποθέσεων. Στην περίπτωση των παρακολουθήσεων επιχειρηματικές συναλλαγές του Δημητριάδη σχετίζονταν με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα, την περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να παγιδεύσει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και με το δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης πριν από τον Ανδρουλάκη να είχε δηλώσει ότι υπήρξαν σχέσεις ανθρώπων της εταιρείας Intellexa με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Από ότι συνεπάγεται οι άμεσες σχέσεις του κυβερνητικού περιβάλλοντος με τις παρακολουθήσεις οδήγησαν στην παραίτηση του Δημητριάδη, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης και συγκάλυψης της υπόθεσης με το ρόλο το αποδιοπομπαίου τράγου να αναλαμβάνει ο ανιψιός του πρωθυπουργού. Η ανακοίνωση της παραίτησης φυσικά ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.

Δεύτερος που παραιτήθηκε μετά το Δημητριάδη ήταν ο Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ένας άνθρωπος που από στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία security βρέθηκε να “διευθύνει” την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με την ίδια την κυβέρνηση να αλλάζει το νόμο για να προχωρήσει στη φωτογραφική του τοποθέτηση. Ο Κοντολέων πριν από περίπου μία εβδομάδα είχε παραδεχθεί την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να τοποθετήσουν τις ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα, η ΕΥΠ είχε περάσει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργικού γραφείου, με το Μαξίμου να αποκλείεται να μην είχε γνώση των ενεργειών και δράσεων της ΕΥΠ. Πιστός στο οικογενειακό “χόμπι” των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες, σε μία περίοδο όπου σε όλους τους τομείς κράτος, ολιγάρχες και δικαστικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανοιχτή επίθεση απέναντι στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

Μοιραστείτε το άρθρο