Ρωσικό στρατηγικό δόγμα από την Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική και… το Κόσοβο

158Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας, από την Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική και τους ωκεανούς του κόσμου. Κύριες απειλές για την Ρωσία η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου και η επεκτατικότητα του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα καταγγέλλει επίσης τη σημερινή κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο, κατηγορώντας την Πρίστινα για προβοκάτσιες και θεωρώντας ότι από πίσω βρίσκονται  ΗΠΑ και ΕΕ…

Το νέο δόγμα του ναυτικού υπέγραψε χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο διατυπώνει τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ρωσίας ανά τον κόσμο, από την Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική. Σε αυτό το πλαίσιο κύριες απειλές για την Ρωσία θεωρούνται η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχούν στους ωκεανούς του κόσμου, καθώς επίσης και η επεκτατικότητα του ΝΑΤΟ εγγύτερα στα σύνορα της Ρωσίας.

Το νέο δόγμα περιγράφεται σε ένα έγγραφο 55 σελίδων, το οποίο ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ναυτικής παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη την «Ημέρα του Ρωσικού Στόλου». Αξιοσημείωτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην Αρκτική, όπου η Ρωσία θα ενισχύσει «τις ηγετικές της θέσεις στην εξερεύνηση και κατάκτηση της Αρκτικής» και των ορυκτών κοιτασμάτων της και θα εξασφαλίσει τη «στρατηγική της σταθερότητα» στην περιοχή ενισχύοντας το στρατιωτικό δυναμικό των ρωσικών στόλων του Βορρά και του Ειρηνικού.

Ο Πούτιν γνωστοποίησε ότι το ρωσικό ναυτικό μπορεί θα εξοπλιστεί άμεσα με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon. Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να κινούνται με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει ήδη δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια τον περασμένο χρόνο.

ΚΟΣΟΒΟ Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στη σημερινή κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους του Κοσόβου, στη σημερινή λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η Πρίστινα στους Σέρβους να αντικαταστήσουν ταυτότητες, έγγραφα και πινακίδες αυτοκινήτων. Στη βόρεια πόλη της Μιτροβίτσα, διαιρεμένη ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους τους οποίους χωρίζει ο ποταμός Ίμπαρ και… οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις της KFOR, οι Σέρβοι απέκλεισαν τις δύο κύριες οδικές αρτηρίες προς τα σύνορα με την Σερβία, έστησαν οδοφράγματα και πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες ενάντια στην απόφαση των αλβανοκοσοβαρικών αρχών. Ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν σειρήνες στο βόρειο τμήμα της Μιτροβίτσα.

Τελικά αργά το βράδυ γνωστοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι ανέστειλε για δύο μήνες την υλοποίηση της απόφασης.

Το Βελιγράδι μιλάει για πρόκληση έντασης και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου είπε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. «Δεν θα υποκύψουμε! Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει». Ενώ το σερβικό υπουργείο Άμυνας διέψευδε διάφορα σενάρια αναφέροντας ότι… «Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει με κανέναν τρόπο στο έδαφος του Κοσόβου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει τις «προβοκάτσιες», θεωρώντας ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εντάσσεται σε προσπάθεια «εκδίωξης» του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο. «Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θεωρεί ότι: πίσω από τις κινήσεις της Πρίστινας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ…

Μοιραστείτε το άρθρο