Μία ακόμα γυναικοκτονία στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων

Τα περιστατικά γυναικοκτονιών, κακοποίησης, σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών όλο και αυξάνονται με τον κατάλογο να μεγαλώνει διαρκώς. Η 56χρονη Γεωργία δολοφονήθηκε από τον 60χρονο άνδρα της στο χωριό Άνω Μαλάκι στο Ρέθυμνο, ο οποίος με αλλεπάλληλες μαχαιριές την τραυμάτισε θανάσιμα. Προηγήθηκε μεγάλης έντασης καυγάς καθότι η 56χρονη διατύπωσε την επιθυμία της να χωρίσουν και να φύγει από το σπίτι.

Ο 60χρονος στη συνέχεια κάλεσε το γιό του και του είπε ότι σκότωσε τη μητέρα του και έφυγε από το σπίτι και μαζί με συγγενή του πήγε στο αστυνομικό τμήμα όπου παραδόθηκε, ομολόγησε τη γυναικοκτονία και υπέδειξε που έκρυψε το μαχαίρι.

Οι πατριαρχικές λογικές, η αίσθηση της κτήσης της γυναίκας, η συστηματική υποβάθμισή της, η τοξική αρρενωπότητα και η κουλτούρα βιασμού αποτελούν σημαντικό κομμάτι ριζωμένο βαθιά στην ελληνική κοινωνία. Οι γυναικοκτονίες από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και με τη χρόνια παρουσίαση της γυναικοκτονίας ως “έγκλημα πάθους” να έχει συνδράμει καθοριστικά στη φρικτή αυτή κατάσταση. Δεν πρόκειται για τραγωδία, αλλά για την απόρροια της πατριαρχίας και του σαθρού αυτού συστήματος που καταπιέζει, παρενοχλεί και δολοφονεί τις γυναίκες.

Καμία μόνη, καμία λιγότερη

Μοιραστείτε το άρθρο