Το όπλο των αγωγών και ο πόλεμος του φυσικού αερίου

152Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού του Nord Stream στο 20%, ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom«Η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις σιτηρών και ενέργειας ως όπλο», καταγγέλλει ο γερμανός καγκελάριος. «Θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απαλλαγεί από το καθεστώς», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Την μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού του Nord Stream στο 20% (από το 40% σήμερα), δηλαδή στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα,  ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, με ισχύ από μεθαύριο Τετάρτη27/7. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι η συντήρηση μιάς ακόμη τουρμπίνας στο σταθμό συμπίεσης Portovaya.

Η τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά και αναμένεται στη Ρωσία. Όμως, κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί αφού ολοκληρωθούν όλα τεχνολογικά προαπαιτούμενα και οι ροές θα είναι στα επίπεδα που είναι τεχνολογικά δυνατά». «Αλλά έχουμε προβλήματα με άλλο εξοπλισμό, τον οποίο η Siemens γνωρίζει καλά». Επισήμανε δε, ότι «αν η Ευρώπη συνεχίσει την πορεία της να επιβάλλει απολύτως απερίσκεπτα κυρώσεις και περιορισμούς που την πλήττουν, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει».

Για το Βερολίνο «δεν υπάρχει τεχνικός λόγος» για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι «η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις παραδόσεις σιτηρών και ενέργειας ως όπλο».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να αντιδράσει σε αυτόν τον ρωσικό «πόλεμο του αερίου» και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών, μετά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και παρά τα πυραυλικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στην Οδησσό. Ενώ η Μόσχα δηλώνει πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που δεν εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Κατά της ηγεσίας της Ουκρανίας καταφέρθηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Όπως είπε: «Θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απαλλαγεί από το καθεστώς, το οποίο είναι απολύτως αντιλαϊκό και αντι-ιστορικό».

Οι μάχες στην Ουκρναία συνεχίζονται και τις τελευταίες ώρες καταγράφονται συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στην Χερσώνα, το Μικολάϊβ, το Ντονμπάς…

Μοιραστείτε το άρθρο