Πορεία αλληλεγγύης για την απειλή εκκένωσης της Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου στην Αλεξανδρούπολη, Τρίτη 26/7 στις 19:00 στο Πάρκο Ακαδημίας

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΗ 19:00 ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ – ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Την Παρασκευή 22/7/2022, γνωστοποιήθηκε από κρατικό έγγραφο τοιχοκολλημένο στην είσοδο της Κατάληψης η επικείμενη εκκένωση της την Τετάρτη 27/7/22. Είναι η τρίτη φορά που δεχόμαστε επίθεση από κράτος ή παρακράτος, καθώς το 2018 ο χώρος είχε δεχθεί εμπρηστική επίθεση και ένα μήνα μετά είχε απειληθεί με εκκένωση. Η Κατάληψη δεν βρίσκεται τυχαία στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής, αφού αποτελεί ένα ζωντανό κέντρο αγώνα στην τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης από το 2016. Εδώ και 6 χρόνια, με συνέπεια και αποφασιστικότητα αποτελεί ζωντανό κύτταρο και αφετηρία κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Από τις πρόσφατες μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο στην Ουκρανία και την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε πέρασμα, ορμητήριο και στόχο στρατιωτικών επιχειρήσεων, τους αγώνες ενάντια στην πατριαρχία για την ταξική και γυναικεία χειραφέτηση, αγώνες ενάντια στην λεηλασία της φύσης και τις εξορύξεις χρυσού, ενάντια στις κρατικές δολοφονίες μεταναστριών και αγωνιστ(ρι)ων, ενάντια στην επίθεση στο κόσμο της εργασίας, στη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Ως κομμάτι των καταπιεσμένων, βρισκόμαστε με τις δυνάμεις μας σε κάθε αγώνα κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού, ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ταυτόχρονα, ο χώρος έχει φιλοξενήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια δεκάδες πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις και διαδικασίες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκτός των πλαισίων της εμπορευματοποιημένης διασκέδασης, με γνώμονα τις αρχές της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, προτάσσοντας ένας ελευθεριακό τρόπο σκέψης και δράσης.

Η προσπάθεια της εκκένωσης του χώρου έρχεται μια στιγμή που το κράτος και το κεφάλαιο έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα, δολοφονική επίθεση στους ανθρώπους της τάξης μας σε κάθε πεδίο. Με το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, προϊόν των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, να έχει γονατίσει την τάξη μας. Με τα ελαστικά, μαύρα δεκάωρα σε άθλιες συνθήκες εργασίας που δεν φθάνουν για να ζήσεις και τα εργατικά ατυχήματα να είναι κανονικότητα. Με το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας και παιδείας για τα κέρδη του κεφαλαίου και συνολικά την διαρκή υποτίμηση των αναγκών μας, και όλα αυτά με φόντο την εμπόλεμη ανάφλεξη που μαίνεται. Όσο το κράτος και το κεφάλαιο ενορχηστρώνουν την επίθεση σε χώρους αγώνα και την ίδια την κοινωνία, τόσο οχυρώνονται στα μετόπισθεν, αναβαθμίζοντας το οπλοστάσιο τους και την καταστολή σε όσους και όσες αγωνίζονται. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την πολιτική εξόντωσης του αναρχικού Γ. Μιχαηλίδη, απεργού πείνας από 23/5, που διεκδικεί τα αυτονόητα: ελευθερία και αξιοπρέπεια. Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Όχι μόνο για εμάς ως κατάληψη και για τον σύντροφό μας που δολοφονούν στα κρατικά κελιά, αλλά και για καθένα και καθεμία που βιώνει την διαρκή εκμετάλλευση και εξαθλίωση. Για καθένα και καθεμία που θέλει να αγωνιστεί ενάντια σε αυτό το εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα.

Η υπεράσπιση των κέντρων αγώνα είναι υπεράσπιση των ίδιων των αγώνων μας και των διεκδικήσεων μας. Απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που επιχειρεί να εξαφανίσει κάθε μορφή αντίστασης, να πάρουμε θέση μάχης, να περιφρουρήσουμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και να οργανώσουμε την δικιά μας αντεπίθεση.

Για πολύ καιρό υπήρξαμε δεσμώτες των εννοιών

Αρκετοί έχουν πεθάνει για μια λέξη

Ή , λιγότερο, για την σκιά της

Για να εξακολουθήσουν να το κάνουν.

Ας είμαστε πιο ειλικρινείς: παλεύουμε, ναι,

Αλλά μόλις για λίγο περισσότερο φως,

Για την αξιοπρέπεια να το έχουμε επιχειρήσει

Οράσιο Καστίγιο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ

Μοιραστείτε το άρθρο