Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Οδησσό και… στη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών

151Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού καταστρέφοντας ένα ουκρανικό πλοίο και μία αποθήκη πυρομαχικών. Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τους Αμερικανούς για τη στρατιωτική βοήθεια και γράφει: «Μαζί προς τη νίκη!». Ο Λαβρόφ ζητάει μια διευθέτηση να παίρνει υπόψη τα συμφέροντα όλων και αναφέρεται σε βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Μόλις μια μέρα μετά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τα (ουκρανικά και ρωσικά) λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ήρθε να επιβεβαιωθούν οι αμφιβολίες για την εφαρμογή της.

Ρωσικοί πύραυλοι ακριβείας Kalibr έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού καταστρέφοντας ένα ουκρανικό πλοίο και μία αποθήκη πυρομαχικών με πυραύλους κατά πλοίων Harpoon.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις Δυτικών και ΟΗΕ.

Το Κίεβο αναφέρεται σε κίνδυνο αποτυχίας της συμφωνίας, κατηγορώντας την Ρωσία ότι θα φέρει την ευθύνη για μη εφαρμογή της.

Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος καταγγέλλει την Μόσχα ότι φτύνει στα μούτρα τον ΟΗΕ και την Τουρκία.

Προηγουμένως ο Ζελένσκι είχε πεί ότι η Ρωσία θα βρεί τρόπους να μην εφαρμόσει την συμφωνία.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια που δίνουν στο Κίεβο, με τελευταία απόφαση για νέα τέσσερα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS. «Μαζί προς τη νίκη!», έγραψε σήμερα ο Ζελένσκι στο Twitter

Την ίδια ώρα καταγράφονται μάχες και βομβαρδισμοί σε βόρειο Ντονέτσκ, περιοχή Χαρκόβου, Χερσώνα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κοινοποιούσε πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωση ότι μέχρι τώρα στον πόλεμο έχουν πληγεί 900 εγκαταστάσεις δομών υγείας, όπου σκοτώθηκαν 18 μέλη του προσωπικού τους

Σχεδόν 3.7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν προσωρινή προστασία σε ευρωπαϊκές χώρες.

Από την Αίγυπτο και την έναρξη της αφρικανικής περιοδείας του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε πως οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση πρέπει να παίρνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων και στο πλαίσιο οικοδόμησης μιάς βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε δίκαιη βάση.

Μοιραστείτε το άρθρο